Όπως αναφέρει η εφημερίδα Die Welt, η κυβέρνηση του «Φαναριού» (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Νεοφιλελεύθεροι), είχε ξεκαθαρίσει στην συμφωνία του συνασπισμού της ότι θα υποστήριζε όλες τις οικογένειες, εάν αυτές «χρειάζονται χρόνο για την εκπαίδευση και φροντίδα των παιδιών τους» και εάν οι γονείς θέλουν να μοιραστούν τη δουλειά που απαιτείται για την ανατροφή του παιδιού.
Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει, επίσης, ότι θα εισήγαγε δύο εβδομάδες άδειας μετ’ αποδοχών και για τους δύο συντρόφους, μετά τη γέννηση του παιδιού τους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πράγματι θεσπίσει τη δεκαήμερη άδεια μετ’ αποδοχών για τους νέους γονείς, ήδη από το 2019. Η Γερμανία είχε περιθώρια να εφαρμόσει τις οδηγίες της ΕΕ μέχρι την 1η Αυγούστου του 2022 και, πράγματι, εφάρμοσε ως τότε τις περισσότερες διατάξεις.
Όσον αφορά, όμως, την πατρική άδεια, το θέμα έχει «μπλοκαριστεί» καθώς η υπουργός Οικογένειας, Λίζα Πάους, ετοιμάζει το δικό της σχέδιο νόμου. Το νομοσχέδιο της Πάους βρίσκεται σε αναμονή εδώ και ένα χρόνο, λόγω διαφωνιών για τη χρηματοδότηση. Αυτό, όμως, φαίνεται πως έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί προβλήματα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αφού πριν λίγες ημέρες, ένας πατέρας κατέθεσε για πρώτη φορά αγωγή κατά των κυβερνώντων, ζητώντας να αποζημιωθεί.
Ο άνδρας, του οποίου το παιδί γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2023, είχε ζητήσει από τον εργοδότη του άδεια πατρότητας δύο εβδομάδων. Επειδή όμως η οδηγία της ΕΕ δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στο γερμανικό δίκαιο, η αίτησή του απορρίφθηκε. Ως εκ τούτου, ο άνδρας αναγκάστηκε να «ξοδέψει» ημέρες από την κανονική του άδεια για να μείνει κοντά στη γυναίκα του και το παιδί του αμέσως μετά τη γέννα. Στην αγωγή του, ο Γερμανός πατέρας ισχυρίζεται ότι υπέστη οικονομική ζημία, επειδή η ευρωπαϊκή οδηγία δεν εφαρμόστηκε έγκαιρα από το κράτος.
Μακελειό στο Μαγδεμβούργο: Ποιος είναι ο «doctor google» που σκόρπισε τον θάνατο
«Η άδεια πατρότητας δεν είναι μια φιλανθρωπική πράξη, αλλά ένα νόμιμο δικαίωμα», δηλώνει στη Welt ο ένας εκ των δύο δικηγόρων του άνδρα, με τη δεύτερη δικηγόρο να καταγγέλλει πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Το γεγονός ότι οι κυβερνώντες καθυστερούν συνειδητά την εφαρμογή των συγκεκριμένων νόμων δείχνει με τρομακτικό τρόπο το πόσο λίγη πολιτική βούληση υπάρχει για την πραγματική στήριξη των οικογενειών», υποστηρίζουν οι δύο συνήγοροι.
Από πλευράς της, η υπουργός Πάους δε βλέπει καμία παραβίαση. Με το νομοσχέδιό της θέλει να θεσπίσει τον λεγόμενο «χρόνο έναρξης της οικογένειας», έναν νέο όρο που έρχεται να αντικαταστήσει την «άδεια μητρότητας» ή πατρότητας. Επί της ουσίας, το νομοσχέδιο αυτό δε φέρνει κάτι διαφορετικό από την ευρωπαϊκή οδηγία, εφόσον θεσπίζει τη δυνατότητα πληρωμένης άδειας δύο εβδομάδων στους γονείς, αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού τους.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει πως η υφιστάμενη νομοθεσία της Γερμανίας για τη γονεϊκή άδεια και το γονεϊκό επίδομα στηρίζουν ήδη επαρκώς τους γονείς. Βέβαια, πολλές φορές το επίδομα δεν αντιστοιχεί στον κανονικό μισθό του αδειούχου, ενώ με κάποιες άλλες αλλαγές που θα γίνουν στην οικογενειακή νομοθεσία της Γερμανίας τον Απρίλιο, οι δυο γονείς ενός παιδιού δεν θα μπορούν να παίρνουν το επίδομα ταυτόχρονα.
Για την Πάους, πάλι, βασικός στόχος της εισαγωγής του «χρόνου έναρξης της οικογένειας», είναι η δημιουργία κινήτρων για τους συντρόφους των λεχώνων, ώστε εκείνοι να εκπληρώνουν τις ευθύνες φροντίδας τους, όσο το δυνατόν νωρίτερα. Οι γυναίκες που δε ζουν πια μαζί με τον πατέρα του παιδιού θα μπορούν επίσης να ορίζουν κάποιον δεύτερο φροντιστή- κηδεμόνα για το παιδί, ο οποίος θα τις βοηθάει κατευθείαν μετά τη γέννα, λαμβάνοντας πληρωμένη άδεια.
«Με το δικαίωμα σε άδεια μετ’ αποδοχών αμέσως μετά τη γέννα, παρακινούμε τους γονείς να δημιουργήσουν μία σχέση συνεργασίας στην πρώιμη φάση της δημιουργίας της οικογένειάς τους», λέει το Υπουργείο Οικογένειας. «Συχνά, είναι σε αυτό το σημείο που τα ζευγάρια καθορίζουν την κατανομή των οικογενειακών και εργασιακών ευθυνών».
Όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, το νομοσχέδιο «σκοντάφτει» πάνω στη χρηματοδότηση. Η Πάους, προερχόμενη από το κόμμα των Πρασίνων, προτείνει οι εργοδότες να πληρώνουν τον μισθό των εργαζομένων και να μπορούν αργότερα να πάρουν πίσω τα χρήματα από ένα ταμείο αλληλεγγύης μεταξύ των εργοδοτών. Το κόμμα των Φιλελευθέρων έχει τις αντιρρήσεις του γι’ αυτό, φοβούμενο νέα βάρη για την οικονομία. Τώρα, απ’ ό,τι φαίνεται, το θέμα θα μπορούσε να λυθεί στο… δικαστήριο – και, όπως λένε οι δικηγόροι του ενάγοντος, ένα είναι βέβαιο: Αν το δικαστήριο κρίνει πως ο συγκεκριμένος πατέρας έχει δικαίωμα στην αποζημίωση, τότε θα ακολουθήσουν και άλλοι.