Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, δείχνει μια κουρασμένη μικρή Παλαιστίνια να κρατά την τραυματισμένη αδερφή της στους ώμους της στη Λωρίδα της Γάζας, κατεβαίνοντας στους κατεστραμμένους από τον πόλεμο δρόμους για να βοηθήσει την αδελφή της να λάβει την απαραίτητη θεραπεία.
Σύμφωνα με πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το παιδί εμφανίζεται εξουθενωμένο ενώ στήριζε την αδερφή της, η οποία είχε το ένα πόδι σε γύψο, υποδηλώνοντας ότι ένα προηγούμενο τροχαίο ατύχημα την είχε αφήσει να μην μπορεί να περπατήσει.
Όταν ρωτήθηκε από το άτομο που κινηματογραφούσε, “Γιατί την κουβαλάς έτσι;” το κορίτσι απάντησε: «Την χτύπησε ένα αυτοκίνητο».
Το βίντεο, που τραβήχτηκε στην Κεντρική Γάζα, δείχνει το κορίτσι να εξηγεί ότι κρατούσε την αδερφή της -η οποία δεν μπορούσε να περπατήσει- για μια ώρα.
«Πού την πας;» ρώτησε το άτομο. «Θέλω να την πάρω για θεραπεία», απάντησε η κοπέλα.
Τη ρώτησε: «Δεν βαρέθηκες να κουβαλάς την αδερφή σου έτσι;»
«Είμαι κουρασμένη. Την κουβαλάω εδώ και μια ώρα και δεν μπορεί να περπατήσει», είπε η αδερφή.
Όταν ρωτήθηκε για τον προορισμό της, η νεαρή κοπέλα απάντησε: «Πηγαίνω στο πάρκο Al-Bureij», όπου υπήρχαν πάροχοι ιατρικής περίθαλψης.
Το άτομο που κινηματογραφούσε πρόσφερε βοήθεια και τα κορίτσια πήγαν στον προορισμό τους.
Εγκρίθηκε η απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους - Αφορά όλους τους τύπους τσιγάρων
️: “Aren’t you tired of carrying your sister like that?”
️: “I am tired. I’ve been carrying her for an hour, and she can’t walk”
A displaced girl in the Gaza Strip carries her injured sister on her shoulders for more than 2 kilometers to seek medical treatment pic.twitter.com/GCDCd0TCgc
— Anadolu English (@anadoluagency) October 21, 2024
Χιλιάδες παλαιστίνια παιδιά έχουν χάσει τις οικογένειές τους εν μέσω της συνεχιζόμενης ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, η οποία διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο, αφήνοντας πολλά να τα βγάλουν πέρα εν μέσω πολέμου, καταστροφής και έλλειψης πόρων.
Αψηφώντας ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε μια βάναυση επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς την περασμένη 7η Οκτωβρίου.
Περισσότεροι από 42.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί έκτοτε, κυρίως γυναίκες και παιδιά, και άλλοι 99.800 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.
Ο πόλεμος του Ισραήλ έχει εκτοπίσει σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας εν μέσω ενός συνεχιζόμενου αποκλεισμού που έχει οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, καθαρό νερό και φάρμακα.
Το Ισραήλ αντιμετωπίζει επίσης υπόθεση γενοκτονίας στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης για τις ενέργειές του στη Γάζα.
Ο πόλεμος στη Γάζα έχει καταστρέψει την παλαιστινιακή οικονομία, η οποία σήμερα έχει συρρικνωθεί κατά 35% σε σχέση με την κατάσταση στην οποία βρισκόταν στην αρχή της εισβολής του Ισραήλ πριν από ένα χρόνο, ενώ τα επίπεδα ανάπτυξης στην ίδια τη Γάζα έχουν καταρρεύσει στο επίπεδο της δεκαετίας του ’50, σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).
Παρουσιάζοντας μια νέα μελέτη για τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, που σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 42.500 ανθρώπους, η Κιτόζε Νογκούτσι του UNDP είπε ότι με βάση κάποιες μετρήσεις το επίπεδο φτώχειας στην περιοχή πλησιάζει τώρα το 100% ως αποτέλεσμα του πολέμου, με το ποσοστό ανεργίας να κυμαίνεται στο 80%.
“Το κράτος της Παλαιστίνης βιώνει άνευ προηγουμένου υποχώρηση. Στη Γάζα (παρατηρείται) αντιστροφή της ανάπτυξης που εκτιμάται στα 70 χρόνια πίσω, δηλαδή στο 1955”, δήλωσε η ίδια τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς από το Ντέιρ Αλ-Μπαλάχ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα προχωρήσει στην απομάκρυνση 1.000 τραυματισμένων ή άρρωστων γυναικών και παιδιών το επόμενο διάστημα από τη Γάζα, όπως δήλωσε ο διευθυντής του Οργανισμού για την Ευρώπη, που τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος με τις εμπόλεμες πλευρές.
Το Ισραήλ δεσμεύεται για «1.000 επιπλέον απομακρύνσεις για ιατρικούς λόγους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, τονίζοντας ότι οι απομακρύνσεις αυτές θα διευκολυνθούν από το γραφείο του, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από τον Οκτώβριο του 2023, ο ΠΟΥ έχει ήδη διευκολύνει την απομάκρυνση περίπου 600 ανθρώπων για ιατρικούς λόγους προς επτά ευρωπαϊκές χώρες.
«Αυτό δεν ήταν ποτέ δυνατόν εάν δεν είχαμε συνεχίσει τον διάλογο», δήλωσε. «Το ίδιο ισχύει για την Ουκρανία».
«Συνεχίζω τον διάλογο με όλους τους εταίρους. Σήμερα, 15.000 άνθρωποι οροθετικοί ή ασθενείς AIDS στο Ντονμπάς, τα κατεχόμενα εδάφη, λαμβάνουν φάρμακα κατά του HIV και του AIDS», δήλωσε ο 55χρονος Βέλγος γιατρός. «Πρέπει πραγματικά να προσπαθήσουμε να μην πολιτικοποιούμε την υγεία».
Ειδήσεις σήμερα
Κρήτη: Σύλληψη 47χρονου για εκδικητική πορνογραφία και ενδοοικογενειακή βία
ΕΛΑΣ: 895 κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία σε μια εβδομάδα – Χορηγήθηκαν 135 Panic Button