Με το 97% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 27,6% των ψήφων έναντι 23,4% της Μαρίν Λεπέν. Όπως συνάγεται από τα στοιχεία του γαλλικού Υπουργείου Εσωτερικών, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν βρίσκεται στο 21,9% και ο Ερίκ Ζεμούρ στο 7%.
Λίγο κάτω από 5%, που είναι και το όριο για την οικονομική αποζημίωση ενός σημαντικού τμήματος των προεκλογικών δαπανών κάθε υποψηφίου, βρίσκονται η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές με 4,79 % και ο Γιαννίκ Ζαντό (Οικολόγοι) με 4,58 %. Ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά οι άλλοι έξι υποψήφιοι (Ζαν Λασάλ, Φαμπιάν Ρουσέλ, Νικολά Ντουπόντ-Ενιάν, Αν Ινταλγκό, Φιλίπ Πουτού, Ναταλί Αρτό).
«Ντέρμπι» ο β’ γύρος – Τι αλλάζει σε σχέση με το 2017
Αν και οι δύο μονομάχοι θα είναι οι ίδιοι, ο β’ γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ο οποίος θα διεξαχθεί στις ανήμερα του Ορθόδοξου Πάσχα (Κυριακή 24 Απριλίου), αναμένεται αμφίρροπος, καθώς όλα δείχνουν πως θα διαφέρει πολύ από τον αντίστοιχο του 2017, όταν ο Μακρόν εξελέγη εύκολα πρόεδρος με 66,1%, έναντι 33,9% τις Μαρίν Λε Πεν.
Μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν να αύξησε τα ποσοστά του από τον α’ γύρο του 2017, όταν είχε λάβει 24,01%, όμως το ίδιο έκανε και η αντίπαλός του, που είχε λάβει 21,3%. Επιπλέον, η παρουσία του ακόμα πιο ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ (έλαβε 7% των ψήφων) στη φετινή διαδικασία, σε συνδυασμό με το ηπιότερο ύφος που έχει υιοθετήσει η Λε Πεν, φέρνουν την ακροδεξιά υποψήφια σε ισχυρότερη θέση για να διεκδικήσει ψήφους από άλλους χώρους, σε σχέση με το 2017.
Επιπλέον, το εξαιρετικό αποτέλεσμα που κατέγραψε ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, που λίγο έλειψε να βρεθεί στον β’ γύρο αντί της Λε Πεν, αποτελεί το μήλον της έριδος για το οποίο θα παλέψουν Μακρόν και Λε Πεν εν όψει της αναμέτρησης της 24ης Απριλίου. Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρεία αναμένεται να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο σε ντιμπέιτ, στο οποίο θα επιχειρήσουν να κερδίσουν τους αναποφάσιστους.
Μπορεί μεν ο Μελανσόν να ζήτησε ξεκάθαρα από τους ψηφοφόρους του να μην δώσουν ούτε μία ψήφο στη Μαρίν Λε Πεν, καλώντας τους με αυτόν τον τρόπο να ψηφίσουν τον Μακρόν ή να απέχουν, όμως παραμένει άγνωστο το τι εν τέλει θα πράξουν όσοι ψήφισαν τον αριστερό υποψήφιο.
Οι διαφορές Λε Πεν και Μελανσόν είναι πολύ μεγάλες, ωστόσο η υπόσχεση και των δύο να υποστηρίξουν τα λαϊκά στρώματα της γαλλικής κοινωνίας που έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους προς τον Μακρόν, όπως με τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων», είναι πιθανό να οδηγήσει πολλούς ψηφοφόρους του Μελανσόν στην κάλπη της ακροδεξιάς. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 70% των ψηφοφόρων του αριστερού πολιτικού δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον αντίπαλο του Μακρόν, όποιος κι αν είναι αυτός.
Λονδίνο: Εκκένωση τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο Gatwick [βίντεο]
Οι ψήφοι του μισαλλόδοξου εθνικιστή «διανοούμενου» Ερίκ Ζεμούρ αναμένεται να κινηθούν μαζικά προς την κάλπη της Μαρίν Λε Πεν, καθώς οι βασικοί άξονες της πολιτικής που εκφράζουν οι δύο πολιτικοί είναι κοινοί: ασφάλεια, περιορισμός της μετανάστευσης, ενδυνάμωση του «μέσου» Γάλλου και τόνωση της εθνικής ταυτότητας εις βάρος της ευρωπαϊκής.
Οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών, των Οικολόγων και των Σοσιαλιστών έχουν ήδη υποστηρίξει ανοιχτά τον Μακρόν στον β’ γύρο, με τους ψηφοφόρους τους να αναμένεται να ακολουθήσουν τις συμβουλές τους, αν και υπάρχουν ερωτηματικά για τη στάση που θα υιοθετήσει μερίδα των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς Βαλερί Πεκρές, που έλαβε 4,79% των ψήφων και έλαβε την πέμπτη θέση.
Βέβαια, τη μεγαλύτερη μεταβλητή εν όψει του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών αποτελεί η αποχή, που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Αν και στις εκλογές του 2017 οι Γάλλοι προσήλθαν στις κάλπες σε υψηλό ποσοστό 74,6%, υψώνοντας αυτό που οι Γάλλοι ονομάζουν «ανάχωμα στην ακροδεξιά» (barrage à l’extrême droite), υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα επαναληφθεί αυτό το σενάριο, καθώς μετά από μια πενταετία του Μακρόν στην εξουσία, η φθορά του Γάλλου προέδρου είναι σημαντική.
Τέλος, μια ακόμη μεταβλητή που δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί έχει να κάνει με τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας. Οι κινήσεις Μακρόν σε αυτό το πεδίο μπορούν να του εξασφαλίσουν ψήφους σε ένα φαινόμενο «rally ’round the flag» (συσπείρωση γύρω από τη σημαία), όμως οι συνέπειες της ακρίβειας στην καθημερινότητα των Γάλλων μπορούν να δώσουν πόντους στη Μαρίν Λε Πεν.
Πάντως, η ακροδεξιά υποψήφια, που για πολλά χρόνια διατηρούσε μια φιλική προς τη Ρωσία στάση -με πολλούς να θεωρούν, μάλιστα, πως το Κρεμλίνο την έχει υποστηρίξει οικονομικά και σε επίπεδο προπαγάνδας- εμφανίζεται αμήχανη όταν της γίνονται σχετικές ερωτήσεις.
Ειδήσεις σήμερα
Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι για βόμβες φωσφόρου στη Μαριούπολη
Πύρινη λαίλαπα στη Χαλκιδική – Ενισχύονται συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις
Καιρός: Σύννεφα σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Οι περιοχές που θα πέσουν καταιγίδες και χαλάζι