Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Guardian ότι, σε περίπτωση διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, θα πρότεινε την ανταλλαγή εδαφών που ελέγχουν τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή Κουρσκ με ουκρανικά εδάφη που σήμερα βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.
Ωστόσο, απέφυγε να προσδιορίσει ποια συγκεκριμένα εδάφη θα ζητούσε πίσω, τονίζοντας ότι «όλα τα εδάφη μας είναι σημαντικά, δεν υπάρχει προτεραιότητα».
Η δήλωση του Ζελένσκι έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς η Ουκρανία πλησιάζει στην τρίτη επέτειο από την έναρξη της πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Αυτή τη στιγμή, η Ρωσία ελέγχει περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους, κυρίως στα ανατολικά και νότια της χώρας.
Η Ουκρανία είχε πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική επίθεση στην περιοχή Κουρσκ της δυτικής Ρωσίας τον περασμένο Αύγουστο, καταλαμβάνοντας τμήμα εδάφους, το οποίο συνεχίζει να διατηρεί παρά τις ρωσικές αντεπιθέσεις. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Κιέβου, η επιχείρηση είχε ως στόχο την προστασία των παραμεθόριων περιοχών και ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί σε πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες.
Η προοπτική τέτοιων διαπραγματεύσεων φαίνεται να ενισχύεται με την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι εάν ο Τραμπ αποσύρει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, η Ευρώπη από μόνη της δεν θα μπορέσει να καλύψει το κενό.
Ο Τραμπ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τον Ζελένσκι μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να συζητήσουν τις δυνατότητες τερματισμού του πολέμου. Παράλληλα, ανέφερε ότι είχε επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, χωρίς όμως να διευκρινίσει πότε πραγματοποιήθηκε η συνομιλία αυτή. Το Κρεμλίνο ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την επαφή.
Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου θα πρέπει να περιλαμβάνει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας από τη διεθνή κοινότητα, ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.
Οι Patriot και η ανταλλαγή εδαφών με τη Ρωσία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Ουκρανίας να συνεχιστεί η στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ, δίνοντας το παράδειγμα των αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας Patriot.
«Μόνο οι Patriot μπορούν να μας υπερασπιστούν ενάντια σε κάθε είδους πυραύλους, μόνο οι Patriot. Υπάρχουν άλλα ευρωπαϊκά συστήματα…αλλά δεν μπορούν να παρέχουν πλήρη προστασία. Έτσι, ακόμη και από αυτό το μικρό παράδειγμα μπορείτε να δείτε ότι χωρίς την Αμερική, οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν μπορούν να είναι ολοκληρωμένες», υπογράμμισε.
Εάν ο Τραμπ καταφέρει να φέρει την Ουκρανία και τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Ζελένσκι είπε ότι σχεδιάζει να προσφέρει στη Ρωσία μια απευθείας ανταλλαγή εδαφών, παραχωρώντας εδάφη που κατέχει το Κίεβο στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.
Τραμπ: Η Ουκρανία ίσως γίνει ρωσική μια μέρα, μπορεί και όχι
Σημειώνεται, πως χθες, Δευτέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αναφερθεί στην πιθανότητα η Ουκρανία να γίνει «ρωσική μία μέρα», επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι θέλει να εξασφαλίσει προνομιακή πρόσβαση των ΗΠΑ σε ουκρανικές σπάνιες γαίες σε αντάλλαγμα για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια που συνεχίζει να ρέει στο Κίεβο για την αντιμετώπιση της Ρωσίας.
«Θέλω τα χρήματά μας να είναι ασφαλή διότι δαπανούμε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Μπορεί να καταλήξουν σε συμφωνία, μπορεί να μην καταλήξουν σε συμφωνία. Μπορεί να γίνει ρωσική κάποια μέρα, μπορεί και να μη γίνει», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Συμπλήρωσε πως ζήτησε από την Ουκρανία σπάνιες γαίες (χημικά στοιχεία) με αξία 500 δισ. δολαρίων, που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για να κατασκευάζονται ηλεκτρονικές συσκευές.
Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία
Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ.
Μιλώντας με δημοσιογράφους στη Γερμανία, ο Χέγκσεθ είπε επίσης ότι θα πιέσει τους ευρωπαίους συμμάχους να αυξήσουν τις δαπάνες τους για την άμυνα όταν συναντηθεί μαζί τους αυτή την εβδομάδα.
«Η ευρωπαϊκή ήπειρος δικαιούται να είναι απαλλαγμένη από οποιαδήποτε επίθεση, αλλά θα έπρεπε να είναι εκείνοι στη γειτονιά που επενδύουν τα περισσότερα σε αυτή την ατομική και συλλογική άμυνα», είπε ο Χέγκσεθ.