Αναλυτικά, ο Ερντογάν μετά το Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε: «Γίναμε μάρτυρες πως η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία, και εκ μέρους μου, του έθνους μου και του λαού μου, ευχαριστώ όλους τους φίλους μας που βρίσκονται σε όλα τα μέρη του κόσμου. Ετσι, για άλλη μια φορά αποκαλύφθηκε πως η Τουρκία όχι μόνο στην κοντινή της περιοχή, αλλά από την Αφρική μέχρι και την Ασία, από τη Λατινική Αμερική μέχρι τα Βαλκάνια, από τη Μέση Ανατολή μέχρι και τον κόσμο του Ισλάμ, είναι το όνομα της αγάπης, της ελπίδας, της φροντίδας, της αντίστασης».
Μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή του για μία άλλη πενταετία τόνισε τα περί του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» που θα διαμορφώσει την τουρκική εξωτερική πολιτική κατά τη διάρκεια της νέας του θητείας. Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για μια Τουρκία που «θα προστατεύει πιο σθεναρά τα δικαιώματά της και των αδελφών της και στη “Γαλάζια Πατρίδα”» (την οποία μάλιστα είχε αναφέρει και προεκλογικά και μέσω ενός τηλεοπτικού μηνύματος διάρκειας σχεδόν δύο λεπτών).
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Την περίοδο των κυβερνήσεών μας αναδείχθηκαν τα σημεία για το πού έφτασε η ήπια δύναμη και η σφαίρα επιρροής της χώρας μας. Εχει γίνει κατανοητό ότι είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί όσων διαβάζουν διπλωματία, όπως και πολιτική, με τα παλιά στενά στερεότυπα, για την τουρκική εξωτερική πολιτική. Γίναμε μάρτυρες για άλλη μια φορά πως η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία και ότι είναι μια χώρα πολύ μεγαλύτερη από 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα».
Επιπρόσθετα, ο Τούρκος πρόεδρος παρουσιάστηκε αρκετά ενωτικός με «άνοιγμα» προς την αντιπολίτευση (να κατανοήσει τα νέα δεδομένα), ενώ σκοπεύοντας να υπερκεράσει τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, αναφέρθηκε στον «αιώνα της Τουρκίας», ως και στο ότι στόχος του είναι να αγκαλιάσει τα 85 εκατ. πολίτες της χώρας (ανεξάρτητα του τι ψήφισαν στις τελευταίες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές).
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ερντογάν ήταν και οι πρώτες δηλώσεις χθες (αρκετά προκλητικές και με αναφορά στον εναέριο χώρο) του νέου υπουργού Αμυνας, στρατηγού ε.α. Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής(με τον προκάτοχό του Χουλουσί Ακάρ) είπε: «Θα διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στα εδάφη της πατρίδας μας όπως και στη “Γαλάζια Πατρίδα” και στην πατρίδα των αιθέρων μας» (πιστοί στην ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, σύμφωνα με τις τουρκικές επιδιώξεις).
ΣΕ ΔΕΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
Υποσχέθηκε μονοψήφιο πληθωρισμό
Η φθαρμένη και προβληματική οικονομία της Τουρκίας ήταν στην κορυφή της ατζέντας των θεμάτων του νέου 18μελούς Υπουργικού Συμβουλίου. Με μια σειρά αρκετά ικανών τεχνοκρατών, η νέα κυβερνητική σύνθεση οδηγεί σε μια επιφυλακτική αισιοδοξία σχετικά με μια πιθανή στροφή πίσω στις μεταρρυθμιστικές ημέρες του Ερντογάν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 που έβλεπαν την Ευρωπαϊκή Ενωση να ανοίγει πλέον τελματωμένες συνομιλίες πλήρους ένταξης για το πλειοψηφικά μουσουλμανικό έθνος των 85 εκατομμυρίων.
Ο Ερντογάν υποσχέθηκε επίσης να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφια νούμερα και να κάνει την Τουρκία μία από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Επίσης, ότι οι επιδοτήσεις σε αγρότες και συνταξιούχους θα συνεχιστούν, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πόσο επιτυχημένος ή ανεξάρτητος μπορεί να είναι ο νέος του υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ.
Ο Σιμσέκ, ο οποίος αναφερόταν ως τσάρος της οικονομίας το 2018 (επειδή απώθησε τις παρεμβάσεις του Ερντογάν στην οικονομία – κυρίως τις απαιτήσεις του να διατηρηθούν τα επιτόκια χαμηλά), είπε σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή ότι «η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει σε λογικό έδαφος». Οι αγορές παραμένουν δύσπιστες, όπως αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη διολίσθηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, φτάνοντας στο νέο χαμηλό των 21,51 ανά δολάριο χθες.
Ο Ερντογάν, ο οποίος αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις για να αποσύρει το βέτο του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έδωσε λίγες ενδείξεις για οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική υπό τον νέο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Αναδυόμενος «από τη σκιά» με το πρώτο του tweet, χθες ο Φιντάν υποσχέθηκε να αναπτύξει περαιτέρω «το όραμα της εθνικής εξωτερικής πολιτικής στον μακροχρόνιο οργανισμό μας για τις εξωτερικές υποθέσεις». Τι σημαίνει αυτό στην πράξη μένει να φανεί. Ο χαρακτηρισμός του υπουργείου ως οργάνωσης υποδηλώνει ότι ο βετεράνος αρχηγός των πληροφοριών δεν έχει ακόμη αποβάλει την προηγούμενη νοοτροπία του. Οι διπλωμάτες της Δύσης και της Μέσης Ανατολής πιστώνουν στον Φιντάν μεγαλύτερο πνευματικό βάρος, γνώσεις και λεπτότητα από τον προκάτοχό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο αποκλεισμός από το Υπουργικό Συμβούλιο του σκληροτράχηλου αντιαμερικανού πρώην υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, τροφοδότησε αρκετά θετικά σχόλια.