Εδώ και μέρες ο Εργατικός δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα «πρόγραμμα σωτηρίας» (lifeline tariff) προκειμένου τα πιο ευάλωτα στρώματα να έχουν να φάνε και να ζεσταθούν. Ζήτησε να επιβληθεί ένας εκτεταμένος φόρος στις εταιρίες ενέργειας για να παγώσουν τους ενεργειακούς λογαριασμούς-μαμούθ που ετοιμάζουν, με τη λυπητερή να αναμένεται στις 4.200 στερλίνες ετησίως το 2023, σχεδόν τριπλάσια από τoν Ιανουάριο. Μάλιστα η εταιρία συμβούλων Auxilione εκτιμά ότι ο λογαριασμός θα φτάσει το αστρονομικό ποσό των 6.000 λιρών! Ο Καν και οι συνεργάτες του προβλέπουν ότι αν δεν ληφθεί κανένα μέτρο, οι μισοί Λονδρέζοι θα βυθιστούν σε ενεργειακή φτώχεια, αδυνατώντας να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Υποστηρίζει ακόμη πως αν η Ντάουνινγκ Στριτ εφάρμοζε την πολιτική Net Zero στους ρύπους άνθρακα, όπως το Λονδίνο, τουλάχιστον 1 εκατομμύριο νοικοκυριά της αγγλικής πρωτεύουσας θα πλήρωναν φθηνότερα το ρεύμα και το ηλεκτρικό.
«Αναχώματα»
Την κρίση παροξύνει το κενό εξουσίας στην κορυφή της βρετανικής κυβέρνησης, καθώς ο νέος αρχηγός των Συντηρητικών (και πρωθυπουργός) δεν θα εκλεγεί πριν από τις 5 Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ το Υπουργικό Συμβούλιο λαμβάνει αποσπασματικά μέτρα, που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Ενα εξ αυτών ήταν η χθεσινή εξαγγελία για εφάπαξ βοήθημα 150 λιρών σε περίπου 6 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων, το ποσό θα μπει αυτομάτως το αργότερο ένα δεκαπενθήμερο μετά τις 20 Σεπτεμβρίου στους λογαριασμούς των δικαιούχων επιδομάτων αναπηρίας. Το επίδομα αυτό θα προστεθεί στις 650 λίρες που προβλέφθηκαν για αναπήρους ή πολίτες με χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με το κύμα ακρίβειας και πληθωρισμού. Επίσης στο πλαίσιο ενός κοινωνικού πακέτου στήριξης 37 δισ. λιρών, όλα τα νοικοκυριά της Βρετανίας θα λάβουν 400 λίρες ως επιδότηση ενέργειας, συν 150 λίρες ως βοήθημα στέγης. «Ξέρουμε ότι είναι τρομακτικοί καιροί για μερικούς ανθρώπους και τους προτρέπω να ελέγξουν αν εισπράττουν όλα τα επιδόματα που δικαιούνται στην πλατφόρμα Help for Household», τόνισε η Κλόε Σμιθ, υπουργός για τα Ατομα με Αναπηρία, Υγεία και Εργασία.
Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν δύο ακόμα ουκρανικά χωριά σε Ντονέτσκ και Χάρκοβο
Κανένα μπλακ-άουτ
Στο μεταξύ το φαβορί των Συντηρητικών για την πρωθυπουργία, Λιζ Τρας, και οι κομματικοί της σύμμαχοι απέρριψαν κάθε σκέψη να γίνουν οικιακές και βιομηχανικές διακοπές ρεύματος στη Βρετανία. Ο υπουργός Επιχειρήσεων, Κουάσι Κουρτένγκ, που θεωρείται επικρατέστερος για το υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε πως η μείωση στην κατανάλωση ρεύματος ή αερίου θα παραμείνει προσωπική επιλογή των Βρετανών και κανείς δεν πρόκειται να τους υποχρεώσει ή να τους προτρέψει να κατεβάσουν τους διακόπτες. Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη ο εκπρόσωπος του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, μολονότι κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι στο χειρότερο σενάριο η Βρετανία θα ζήσει πολυήμερα μπλακ-άουτ τον Ιανουάριο, αν η κακοκαιρία συνδυαστεί με ελλείψεις στο φυσικό αέριο.
Στο απυρόβλητο
Ολα αυτά αφήνουν αδιάφορα τα «ρετιρέ» του Σίτι, που μέσα στην κρίση έχουν αυξήσει προκλητικά τις αποδοχές τους σε βάρος των «χαμηλότερων». «Κάθε ελπίδα ότι η πανδημία θα δημιουργούσε ένα νέο πνεύμα αλληλεγγύης (…) και θα μείωνε τις ανισότητες εξανεμίστηκε εδώ και καιρό», σχολίασε το High Pay Centre.
Μελέτη που έδωσε χθες στη δημοσιότητα σε συνεργασία με την ομοσπονδία βρετανικών συνδικάτων (TUC) αποκάλυψε ότι ο μισθός των διευθυντών των εταιριών του δείκτη FTSE-100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, δηλαδή των κορυφαίων σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένων εταιριών, αυξήθηκε κατά 39% πέρσι, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 3,4 εκατομμύρια στερλίνες σε ετήσια βάση. Αυτό ισούται με 109 φορές (!) το μισθό του μέσου Βρετανού εργαζόμενου. Το 2020 τον υψηλότερο μισθό λάμβανε ο γενικός διευθυντής της φαρμακευτικής AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό. Το 2021 τον ξεπέρασε ένας άλλος Γάλλος μάνατζερ, ο Σεμπαστιάν ντε Μοντεσίς, διευθυντής της μεταλλουργικής εταιρίας Endeavour, με ετήσιο μισθό 16,85 εκατομμύρια λίρες. Ο Σοριό έπεσε στη δεύτερη θέση, με 13,86 εκατομμύρια. Η Εμα Γουόλμσλι, η διευθύντρια της φαρμακευτικής εταιρίας GSK, είναι η καλύτερα αμειβόμενη γυναίκα, με μισθό 8,2 εκατομμυρίων λιρών.