ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ε.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπη με αστρονομικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και με τεράστια αστάθεια στην αγορά.
Ακαριαία όμως ήταν η αντίδραση του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος προειδοποίησε στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ του Βλαδιβοστόκ πως η Ρωσία θα σταματήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο και πετρέλαιο εάν επιβληθούν ανώτατες τιμές στους ενεργειακούς πόρους της. Ο Πούτιν χαρακτήρισε «ανόητες» τις εκκλήσεις της Ευρώπης για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, διασαφηνίζοντας ότι η Ρωσία θα εγκαταλείψει τις συμβάσεις προμήθειας, εάν η Δύση επιβάλει ανώτατα όρια τιμών στις ρωσικές εξαγωγές. Ο Ρώσος πρόεδρος επίσης δυναμίτισε και τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία και οι αναπτυσσόμενες χώρες εξαπατήθηκαν από τη Δύση. Κατά τον Ρώσο πρόεδρο, μόνο δύο από τα 87 πλοία που μετέφεραν 60.000 τόνους προϊόντων πήγαν στις φτωχές χώρες κατηγορώντας τη Δύση ότι λειτουργεί ως αποικιοκρατική δύναμη.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Το πρώτο ευρωπαϊκό μέτρο είναι η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά περίπου 10%, ποσοστό που θα αντισταθμίσει ενδεχόμενη ολική διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Μόσχα.
Το δεύτερο μέτρο είναι η επιβολή ενός ανώτατου ορίου στα έσοδα των εταιριών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος. Πρόκειται για τις εταιρίες παραγωγής καθαρής ενέργειας (αιολική, φωτοβολταϊκά, πυρηνική), οι οποίες δεν έχουν κανένα πρόσθετο κόστος από την κρίση, απλά, εξαιτίας του ευρωπαϊκού συστήματος υπολογισμού της τιμής χονδρικής που ισχύει σήμερα, το φυσικό αέριο τραβούσε προς τα πάνω τις τιμές όλων των μορφών ενέργειας.
Αναφορικά με το τρίτο μέτρο, υπό την πίεση της κοινής γνώμης, η Κομισιόν προτείνει την υποχρεωτική επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου των ορυκτών καυσίμων. Το προϊόν της φορολόγησης των υπερκερδών θα διατεθεί για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Ακόμα ένα μέτρο είναι η στήριξη με ρευστότητα, μέσω δανεισμού, των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίο πλήττονται από την αστάθεια των αγορών.
Το τελευταίο μέτρο, που είναι και πολιτικό, αφορά στην επιβολή πλαφόν στην τιμής του εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε πλήρη ρήξη με τη Ρωσία και διακοπή της παροχής. Σε αυτό το ακραίο σενάριο ωστόσο φαίνεται να αντιδρούν η Γερμανία και άλλες πιο ευάλωτες χώρες, όπως η Ελλάδα, που θα βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο.