Καλό θα είναι να ξεχάσουμε τους άχρωμους κομματικούς γραφειοκράτες που εκπροσωπούσαν ως τώρα τον Κίτρινο Γίγαντα στη διεθνή σκηνή. Ο 56χρονος Τσιν Γκανγκ δεν έχει καμία σχέση μαζί τους, ούτε στις κινήσεις ούτε στις δηλώσεις του. Στους μόλις 17 μήνες που διετέλεσε πρέσβης της Κίνας στην Ουάσιγκτον μεταμορφώθηκε κυριολεκτικά σε… «αμερικανάκι», χωρίς βέβαια να πάψει ποτέ να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του σε θέματα σκληρής πολιτικής. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2022, μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο των ΗΠΑ (NPR), χαρακτήρισε «χαλκευμένα ψεύδη και παραπληροφόρηση» τις κατηγορίες περί γενοκτονίας των Ουιγούρων, ενώ τον Αύγουστο κατήγγειλε ως «φάρσα και απόλυτη πολιτική πρόκληση» την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.
Ωστόσο ο ίδιος άνθρωπος κατάφερε να κλέψει τις καρδιές των Αμερικανών, δηλώνοντας «βαθιά εντυπωσιασμένος από το πόσο πολλούς εργατικούς, φιλικούς και ταλαντούχους Αμερικανούς γνώρισε κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ουάσιγκτον, κάνοντας φιλίες από άκρου εις άκρον των ΗΠΑ(!)».
Ο 11ος Κινέζος πρέσβης στις ΗΠΑ μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους κομμουνιστές ήταν μακράν ο πιο φιλικός. Δεν περιορίστηκε να σουτάρει ελεύθερες βολές στο γήπεδο των Washington Wizards και να οδηγήσει μοντέλα της Τesla μαζί με τον Ελον Μασκ. Εριξε ταυτόχρονα γέφυρες στην αμερικανική κοινή γνώμη, υποστηρίζοντας ότι η Κίνα θα απέτρεπε τον Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία αν το γνώριζε εκ των προτέρων, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να εκτονωθεί η κρίση με την Ταϊβάν.
Εκείνο όμως που εντυπωσίασε περισσότερο με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κίνας (ανέλαβε καθήκοντα στις 30 Δεκεμβρίου) είναι η βαθιά του καλλιέργεια. Δεν δίστασε να ανακαλύψει κοινά σημεία ανάμεσα στο «λαοκεντρικό» κινεζικό μοντέλο του ΚΚ και στην πολιτική φιλοσοφία του Αβραάμ Λίνκολν, ο οποίος έλεγε ότι όλα είναι «του λαού, από το λαό, για το λαό». Στο αποχαιρετιστήριο άρθρο του στην «Washington Post», μνημόνευσε ποιήματα του Τόμας Ελιοτ και υπενθύμισε ότι κατά τη σχετικά βραχεία παραμονή του στις ΗΠΑ επισκέφθηκε 22 πολιτείες, συναντήθηκε με 80 μέλη του Κογκρέσου, οδήγησε τρακτέρ σε φυτείες σόγιας και καλαμποκιού στο Μισούρι, επισκέφθηκε κινεζικά εργοστάσια σε Οχάιο και Καλιφόρνια, και έριξε την πρώτη μπαλιά σε αγώνα μπέιζμπολ των Cardinals στο Σεντ Λούις.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Στο ίδιο άρθρο ο Τσιν Γκανγκ υπογράμμισε ότι ανέλαβε πρέσβης σε μια πολύ δύσκολη στιγμή των σινοαμερικανικών σχέσεων, με το διάλογο Πεκίνου-Ουάσιγκτον να έχει ουσιαστικά διακοπεί και τη χώρα του να υφίσταται «άδικες» εμπορικές κυρώσεις και κατηγορίες για την πανδημία. Προσπάθησε ωστόσο να αλλάξει αυτό το κλίμα, προωθώντας τις ανταλλαγές και τη συνεργασία σε διάφορα επίπεδα.
Μήνυμα Σι στις ΗΠΑ
Για τους γνώστες των διεθνών σχέσεων, ο διορισμός του Τσιν Γκανγκ ήταν ένα μήνυμα καλής θέλησης του Σι Τζινπίνγκ προς την Ουάσιγκτον, σε συνέχεια της θετικής συνάντησής του με τον Τζο Μπάιντεν στην G20 της Ινδονησίας τον Νοέμβριο. Το επόμενο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η προσεχής επίσκεψη του επικεφαλής του Στ. Ντιπάρτμεντ στο Πεκίνο, όπου θα συναντήσει έναν… παλιό του γνώριμο. Να σημειωθεί ότι ο Τσιν έχει τεράστια εμπειρία, αφού είχε διατελέσει μεταξύ άλλων πρέσβης στη Βρετανία και υφυπουργός Εξωτερικών.
Ειδήσεις σήμερα
Κατώτατος μισθός: Aπό 1η Απριλίου η αύξηση – Βάση τα 770 ευρώ
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πώς θα μεταδοθεί η κηδεία από την τηλεόραση