Ανατρέποντας τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων, το Κόμμα Ελευθερίας που ηγείται θριάμβευσε. Με 23,5% και 37 έδρες στη νέα 150μελή Βουλή (από 17 μέχρι πρότινος) «δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί», όπως υπογράμμισε στις πρώτες δηλώσεις του μετά τη νίκη.
Μετά από δύο δεκαετίες στον πολιτικό στίβο ο άλλοτε «παρίας», παγκοσμίως γνωστός ως ένθερμος πολέμιος του Ισλάμ, Βίλντερς βρίσκεται πιο κοντά παρά ποτέ στον πρωθυπουργικό θώκο.
Οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στην κατακερματισμένη πολιτική ζωή της Ολλανδίας αναμένεται να κρατήσουν κι αυτή τη φορά μήνες και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε να παραμείνει ως υπηρεσιακός μέχρι την άνοιξη.
Για την ώρα η επικράτηση Βίλντερς έγινε με ενθουσιασμό δεκτή κυρίως από αντίστοιχους λαϊκιστές ακροδεξιούς, όπως ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, που δήλωνε χθες πως «μια νέα Ευρώπη είναι εφικτή», παρά από τους εν δυνάμει εταίρους του, σχολίαζε το Reuters. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν και η ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν επίσης χαιρέτισαν.
Αποφασισμένος να προχωρήσει σε δημοψήφισμα τύπου Brexit για Nexit, την έξοδο της Ολλανδίας από την Ε.Ε., της οποίας υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη, εμφανιζόταν χθες ο Βίλντερς.
Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης ψήφιζε Grexit. Αποκαλούσε τους Ελληνες τεμπέληδες και έδειχνε το δρόμο της επιστροφής στη δραχμή.
Προτεραιότητά του για την ώρα πάντως θα είναι «να σταματήσουμε το τσουνάμι της παράνομης μετανάστευσης».
Αν και επέβαλε στην ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας το μεταναστευτικό ζήτημα μαζί με το κόστος διαβίωσης κι άφησε σε δεύτερο πλάνο αυτή τη φορά τους Φιλιππικούς κατά του Ισλάμ, μια κίνηση-ματ, που πολιτικοί αναλυτές χθες σχολίαζαν ότι του χάρισε τη νίκη, θα πρέπει να ρίξει νερό στο κρασί του για να εξασφαλίσει μια κυβερνητική συμμαχία με πιο μετριοπαθείς εταίρους, προσέθεταν.
Αυτή η προοπτική μειώνει κάπως τις ταχυκαρδίες στις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κοινότητες μεταναστών και μουσουλμανικές οργανώσεις. Αν ο Βίλντερς ορκιστεί πάντως τελικά πρωθυπουργός, «όλοι θα ζήσουμε ακόμη πιο ενδιαφέρουσες ημέρες», εκτιμούν παροικούντες την Ολλανδία.
Ενα πιθανό σενάριο θα ήταν η σύμπραξη του Κόμματος της Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς με τους Φιλελεύθερους του Ρούτε, που έλαβαν 24 έδρες, μαζί με το νεοσύστατο Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο υπό τον «κεντρώο αντισυστημικό» του Πίτερ Ομτσιχτ, που έλαβε 20 έδρες, και τερμάτισαν αντίστοιχα στην 3η και την 4η θέση. Η συμμαχία Εργατικών/Αριστερών που ήρθε 2η με 25 έδρες πολύ πιο δύσκολα θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Βίλντερς.
Μέχρι στιγμής μόνον ο Ομτσιχτ, που έχει υιοθετήσει πιο σκληρή γραμμή σε σύγκριση με τους υπόλοιπους στο μεταναστευτικό, δεν απέρριπτε χθες κατηγορηματικά την ιδέα.
Με 220.000 νέες αφίξεις πέρυσι στην Ολλανδία, διπλάσιο σχεδόν αριθμό σε σύγκριση με το 2021, το μεταναστευτικό φαίνεται πως ρίχνει και ανεβάζει κυβερνήσεις.
Μετά από 12 χρόνια στην εξουσία ο Ρούτε είπε αντίο στην πολιτική, αφού η κυβέρνηση κατέρρευσε το καλοκαίρι λόγω διαφωνιών για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Η συνταγή του Βίλντερς περιλαμβάνει σλόγκαν όπως «Η Ολλανδία ξανά στους Ολλανδούς» και πολιτικές όπως η επαναφορά συνοριακών ελέγχων στην Ε.Ε. και τα ασφυκτικά αυστηρά κριτήρια στη διαδικασία παροχής ασύλου.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΙΛΝΤΕΡΣ
Ο Κάπτεν Οξυζενέ και ο φόνος του Τέο Βαν Γκογκ
Τον έχουν αποκαλέσει Μότσαρτ και Κάπτεν Οξυζενέ για τη χαρακτηριστική κόμμωσή του, που από πλατινέ ξανθό γκρίζαρε τα τελευταία χρόνια, αλλά και Τραμπ για το όλο στιλ σε εξωτερική εμφάνιση και πολιτική συμπεριφορά. Τον λένε λαϊκιστή, ξενοφοβικό, αντιμουσουλμάνο, αντιευρωπαϊστή.
Μια μόνο ταμπέλα δεν δέχεται, του ακροδεξιού. Απαντά πως είναι ένας δεξιός φιλελεύθερος, που μιλά για το λαό κι αναγνωρίζει πως έχει μια μοναδική ικανότητα να εξάπτει πάθη λατρείας και μίσους.
Με 25 χρόνια πορείας στην ενεργό πολιτική, ο 60άρης πλέον Γκέερτ Βίλντερς έχει βρεθεί πολλάκις στο στόχαστρο ως «υπέρμαχος της ελευθερίας έκφρασης», όπως συστήνεται. Καθοριστικός σταθμός στη διαμόρφωση των απόψεών του πιστεύεται πως ήταν η παραμονή του σε ένα ισραηλινό κιμπούτς και τα ταξίδια του σε αραβικές χώρες πριν 3-4 δεκαετίες. Απέρριψε το Ισλάμ και για τον «αγώνα κατά του εξισλαμισμού της Ολλανδίας» έγινε στόχος εξτρεμιστών. Το 2004, όταν δολοφονήθηκε ο σκηνοθέτης Τέο Βαν Γκογκ για ταινία του που επέκρινε το Ισλάμ, και ο Βίλντερς ήταν στη λίστα. Εκτοτε φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο και δεν έχει προσωπική ζωή, όπως λέει.