Το εισιτήριο αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και σύμφωνα με τον δήμαρχο, Λουίτζι Μπρουνιάρο, έχει στόχο να προστατέψει την πόλη, που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, από τον υπερτουρισμό.
Το μέτρο όμως, παρότι υιοθετείται για να προστατευτεί η πόλη από τις ορδές επισκεπτών, έχει προκαλέσει την αντίδραση επιτροπών και ενώσεων κατοίκων, που χθες κινητοποιήθηκαν.
«Μπορώ να σας πω ότι σχεδόν ολόκληρη η πόλη είναι αντίθετη», υποστήριξε ο Ματέο Σέκι, ο οποίος ηγείται της Venessia.com, και πρόσθεσε: «Δεν μπορείτε να επιβάλετε εισιτήριο εισόδου σε μια πόλη, το μόνο που θα πετύχετε είναι να τη μετατρέψετε σε θεματικό πάρκο. Αυτή είναι μια κακή εικόνα για τη Βενετία (…). Αστειευόμαστε;». Από την πλευρά της, η Φεντερίκα Τονινέλο, η οποία ηγείται της ASC, τόνισε ότι το μέτρο δεν επιλύει το πραγματικό πρόβλημα, που είναι το κόστος στέγασης. «Νομίζουν ότι αυτό το μέτρο θα λύσει το πρόβλημα, αλλά δεν έχουν κατανοήσει πραγματικά τις συνέπειες του μαζικού τουρισμού σε μια πόλη όπως η Βενετία». «Είναι μια πολύ ωραία ιδέα, αλλά δεν φαίνεται καλά μελετημένη», λέει η Σουζάνε Κουντς-Σαπονάρο, η οποία εργάζεται εδώ και χρόνια ως ξεναγός στην Πόλη των Δόγηδων.
Κέιτ Μίντλετον: «Να στραφούμε στην αγάπη και όχι στον φόβο» - Τι ανάφερε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά της
Κατά μέσο όρο, περίπου 80.000 άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά τη Βενετία. Εκτιμάται ότι οι 70.000 θέλουν απλά να περάσουν μόνο λίγες ώρες εκεί. Εχει αποδειχθεί ότι ξοδεύουν σχετικά λίγα χρήματα, αλλά συμβάλλουν σημαντικά σε μια ασφυκτική εικόνα της πόλης από τον τουρισμό.
Ο δήμαρχος της Βενετίας υπεραμύνθηκε του μέτρου, σημειώνοντας σε συνέντευξή του στην «Corriere della Sera» ότι η πόλη θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή στον κόσμο και ότι δεν πρέπει να τεθεί ανώτατο όριο για ημερήσιους επισκέπτες. Το τέλος μπορεί να έχει ένα ψυχολογικό αποτρεπτικό χαρακτήρα, πιστεύει.
Το εισιτήριο είναι απαραίτητο για την είσοδο στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι έγιναν 5.500 κρατήσεις για την 25η Απριλίου, πρώτη μέρα που τέθηκε σε ισχύ το μέτρο, που θα φέρουν 27.500 ευρώ στα ταμεία της πόλης. Από αυτό εξαιρούνται όσοι ζουν και εργάζονται στην πόλη, τουρίστες που κάνουν διανυκτέρευση, καθώς και φοιτητές και παιδιά κάτω των 14 ετών. Θα πραγματοποιούνται τυχαίοι έλεγχοι σε ημερήσιους ταξιδιώτες σε πέντε κύρια σημεία άφιξης, για να διαπιστωθεί εάν έχουν κατεβάσει έναν κωδικό QR που απαιτείται. Σύμφωνα με τον δήμο, επιθεωρητές θα κυκλοφορούν και θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους. Οσοι εντοπίζονται χωρίς εισιτήριο κινδυνεύουν με πρόστιμο 50-300 ευρώ.
Βενετία: Οχι βουτιές σε κανάλια
Η επιβολή εισιτηρίου δεν είναι το μοναδικό μέτρο που έχει υιοθετηθεί στην ιταλική πόλη, που προσπαθεί να… διδάξει τουριστικό πολιτισμό στους τουρίστες. Ο δήμος έχει αυστηροποιήσει τους κανόνες συμπεριφοράς. Απαγορεύεται, μεταξύ άλλων, να κάθεται κανείς σε γέφυρες και σκάλες, να βουτάει στα κανάλια, να κυκλοφορεί στην πόλη με μαγιό, να ταΐζει τα περιστέρια ή να πετάει σκουπίδια κάτω. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα έως και 500 ευρώ.
Ειδήσεις σήμερα
Γάζα: Πέθανε το μωρό που γεννήθηκε με καισαρική από τη νεκρή μητέρα του- Το έθαψαν δίπλα σε εκείνη
Έλεν Ντε Τζένερις: Το πιο μισητό πρόσωπο στις ΗΠΑ- «Μου διέλυσε τον εγωισμό»