«Το εμπάργκο στο αέριο δεν θα συζητηθεί, ο (Γερμανός καγκελάριος) Όλαφ Σολτς το έχει επίσης ξεκαθαρίσει», επεσήμανε ο Νεχάμερ προσερχόμενος στη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλες.
«Το ρωσικό πετρέλαιο είναι πιο εύκολο να αντικατασταθεί (…) το αέριο είναι εντελώς διαφορετικό και για τον λόγο αυτό ένα εμπάργκο στο αέριο δεν θα αποτελέσει θέμα για το επόμενο πακέτο κυρώσεων», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν χαιρέτισε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 27 χώρες της ΕΕ για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η οποία περιλαμβάνει μία εξαίρεση για το πετρέλαιο που εισάγεται μέσω αγωγών, γεγονός που επιτρέπει στη χώρα του να προμηθεύεται αργό από τη Ρωσία.
Ο εθνικιστής ηγέτης μπλόκαρε εδώ και αρκετές εβδομάδες την πρόταση της ΕΕ για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Τελικά οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης, κάτι που αφορά τα δύο τρίτα των εισαγωγών του μπλοκ.
«Οι οικογένειες μπορούν να κοιμούνται ήρεμα, αποφύγαμε την πιο παράλογη ιδέα», αντέδρασε ο Ορμπάν με βίντεο που ανήρτησε στο Facebook.
«Θα μας ήταν αδύνατο να λειτουργήσουμε την ουγγρική οικονομία με τον πιο ακριβό (μη ρωσικό) πετρέλαιο (…) κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ατομική βόμβα, αλλά καταφέραμε να το αποφύγουμε», υπογράμμισε.
Η Ουγγαρία, περίκλειστη χώρα δίχως πρόσβαση στη θάλασσα, εξαρτάται κατά το 65% για τον εφοδιασμό της με πετρέλαιο από τον αγωγό Ντρούζμπα.
Ήταν αντίθετη στην αρχική πρόταση για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αν δεν λάμβανε εξαίρεση για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους περίπου 800 εκ. ευρώ για να προσαρμόσει τις υποδομές της.
Οι εισαγωγές μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, που τροφοδοτεί κυρίως την Ουγγαρία, αρχικά θα εξαιρεθούν, στοιχείο που επέτρεψε να αρθεί το βέτο της Βουδαπέστης, η οποία εμπόδιζε εδώ και αρκετές εβδομάδες την εφαρμογή του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Χάρη στις εθελοντικές δεσμεύσεις της Γερμανίας και της Βαρσοβίας να σταματήσουν τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, το ευρωπαϊκό εμπάργκο θα περικόψει κατά «περίπου 90% τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως το τέλος της χρονιάς», επεσήμαναν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Η επέκταση του εμπάργκο και στις εισαγωγές μέσω πετρελαιαγωγού θα συζητηθεί «το συντομότερο δυνατό», χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, σημείωσε η γαλλική προεδρία.
Ουκρανία: Οι κυρώσεις της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας «δεν επαρκούν»
Οι τελευταίες κυρώσεις της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας, οι οποίες απαγορεύουν τις περισσότερες εισαγωγές του πετρελαίου της, «δεν επαρκούν» και ο ρυθμός εφαρμογής τους μέχρι στιγμής είναι πολύ αργός, όπως σημείωσε σήμερα σε ομιλία του στη Μαδρίτη ένας ανώτερος αξιωματούχος της ουκρανικής προεδρίας.
«Αν ρωτάτε εμένα, θα έλεγα υπερβολικά αργές στην εφαρμογή, υπερβολικά καθυστερημένες και σίγουρα όχι αρκετές», είπε ο Ίχορ Ζόβκα, ο υποδιευθυντής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.
«Σαφώς και δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Εάν ήμασταν ικανοποιημένοι, θα είχαμε ξεκινήσει την απελευθέρωση της Μαριούπολης άμεσα και θα είχαμε εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από το Ντονμπάς. Πιστεύουμε στις υποσχέσεις», είπε ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση μετά την ομιλία του.
Στο πλαίσιο των αυστηρότερων αντιποίνων εις βάρος της Μόσχας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από τρεις μήνες, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν χθες στις Βρυξέλλες σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, το οποίο σύμφωνα με αξιωματούχους προβλέπει την άμεση απαγόρευση των δύο τρίτων και πλέων των εισαγωγών πετρελαίου από την Ρωσία και του 90% μέχρι το τέλος του χρόνου.
Όπως είπε ο Ζόβκα, η Ουκρανία δεν είναι ικανοποιημένη και με τον ρυθμό της αποστολής όπλων από την Δύση.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανελέητο «σφυροκόπημα» των Ρώσων στο Λουχάνσκ – Οι Ουκρανοί ζητούν βαρέα όπλα από τη Δύση
«Χρειαζόμαστε πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς», λέει ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σερχίι Χαϊντάι, καθώς η ρωσική επιθετικότητα εντείνεται ολοένα και περισσότερο σε αυτή την περιφέρεια της ανατολικής Ουκρανίας. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο Χαϊντάι αποκάλυψε ότι οι Ρώσοι έχουν καταφέρει να μπουν στην πόλη- κλειδί του Σεβεροντόνετσκ, η οποία δεν έχει ακόμη «πέσει» αλλά βρίσκεται, αυτή την στιγμή, σε στενό ρωσικό κλοιό.
«Πυροβόλησαν ένα ασθενοφόρο, δεν ξέρουμε τι συνέβη με τους γιατρούς. Δεν σηκώνουν τα τηλέφωνά τους. Ένα νοσοκομείο γκρεμίστηκε. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», είπε ο κυβερνήτης.
«Τα ουκρανικά στρατεύματα δεν έχουν φύγει. Προς το παρόν, διεξάγονται μάχες εντός της πόλης», εξήγησε.
Εάν το Σεβεροντόνετσκ και η κοντινή πόλη Λισιτσάνσκ καταληφθούν από τη Ρωσία, τότε ολόκληρη η περιοχή του Λουχάνσκ στα ανατολικά θα τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο.
«Δυστυχώς, το Σεβεροντόνετσκ έχει χωριστεί στα δυο, αλλά η πόλη εξακολουθεί να υπερασπίζεται τον εαυτό της. Η πόλη είναι ακόμα ουκρανική», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ολεξάντρ Στριούκ στην ουκρανική τηλεόραση.
Όσον αφορά το εάν το Σεβεροντόνετσκ θα «πέσει» σύντομα στα χέρια των Ρώσων, ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ επεσήμανε: «Είναι πόλεμος. Δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους προβλέψεις. Αλλά αν αναγκαστούν να υποχωρήσουν στην απέναντι πλευρά του ποταμού, πιο κοντά στο Λισιτσάνσκ, για να διατηρήσουν τα στρατεύματά τους, θα το κάνουν». Ο Χαϊντάι επανέλαβε την έκκληση για ενίσχυση των ουκρανικών αμυντικών δυνάμεων με όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
«Χρειαζόμαστε πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς. Οι Ρώσοι μας πυροβολούν συνεχώς από απόσταση. Έχουν ένα τεράστιο απόθεμα οβίδων και απλώς πυροβολούν τις θέσεις μας για ώρες», εξήγησε.
«Μόνο μετά από αυτό στέλνουν στρατεύματα στην επίθεση. Όταν φτάσει το πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς, τότε θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τον ρωσικό στρατό».
Παρόμοια έκκληση απηύθυνε νωρίτερα σήμερα (31/5) ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ολεξίι Αρεστόβιτς, αντιδρώντας στα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι η χώρα του «δεν θα στείλει όπλα μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία».
Ο Αρεστόβιτς είπε ότι οι πύραυλοι MLRS που μπορούν να χτυπήσουν σε απόσταση έως και 70 χιλιομέτρων θα ήταν «περισσότερο από αρκετοί για εμάς».
«70 χιλιόμετρα θα ήταν υπεραρκετά», είπε.
Ο Ζελένσκι και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει να τους παραδοθούν πύραυλοι MLRS για να αντιμετωπίσουν τους σφοδρούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.
Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι η Ρωσία θα θεωρούσε τις παραδόσεις τέτοιων βαρέων όπλων ως προκλητική κλιμάκωση, με τον κίνδυνο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ να έρθουν σε άμεση σύγκρουση με τη Μόσχα.