Οι καταδικασθέντες είναι μέλη μιας διαβόητης οργάνωσης εγκληματιών αραβικής καταγωγής, με έδρα το Βερολίνο και αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης τεσσάρων έως έξι ετών. Η αστυνομία ανακάλυψε πολλά από τα πανάκριβα κοσμήματα, μεταξύ των οποίων μία καρφίτσα και ένα ξίφος στολισμένα με διαμάντια. Ομως, πολλά αντικείμενα του κλεμμένου θησαυρού ίσως να μη βρεθούν ποτέ.
Η ληστεία θυμίζει στο σχεδιασμό και την εκτέλεσή της ένα καλογραμμένο σενάριο. Η συμμορία του Βερολίνου με την ονομασία Remmo, που έχει εμπλακεί σε μεγάλες ληστείες, είχε επισκεφθεί το μουσείο της Δρέσδης πολλές φορές για να μελετήσει το χώρο και να καταστρώσει το σχέδιό της. Τελικά πραγματοποίησε τη ληστεία τα ξημερώματα της 25ης Νοεμβρίου του 2019. Οι δράστες μπήκαν στο μουσείο αφού έκοψαν τα σίδερα του παραθύρου. Φορούσαν μάσκες και κρατούσαν φακούς και τσεκούρια για να σπάσουν της προθήκες όπου φυλάσσονταν τα ιστορικά κοσμήματα. Στη συνέχεια, κατέστρεψαν τον ηλεκτρολογικό πίνακα κοντά στο μουσείο, βυθίζοντας στο σκοτάδι τους γύρω δρόμους. Αφού έκλεψαν τα εκθέματα, αποχώρησαν καλύπτοντας τα ίχνη τους με αφρό από πυροσβεστήρα.
Η αστυνομία έφθασε στους δράστες ύστερα από έρευνες ενός έτους. Πρόκειται για εγκληματική ομάδα. Ενα από τα μέλη της είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για την κλοπή ενός χρυσού νομίσματος, το οποίο ζύγιζε 100 κιλά, από το Μουσείο Bode του Βερολίνου το 2017. Οι γερμανικές Αρχές πίστευαν ότι δεν θα έβρισκαν κανένα από τα κοσμήματα της συλλογής της Δρέσδης. Ομως, πολλά από τα κομμάτια της συλλογής επέστρεψαν στο μουσείο, ύστερα από τις ομολογίες τριών εκ των μελών της ομάδας Remmo, που ήρθαν σε συμφωνία με τις γερμανικές Αρχές για να τύχουν ελαφρύτερων ποινών. Λείπει, ωστόσο, το διάσημο λευκό διαμάντι της Σαξονίας.
Ολα τα κοσμήματα της συλλογής της Δρέσδης ανήκαν στο θησαυρό του 18ου αιώνα, του Αύγουστου του Ισχυρού, εκλέκτορα της Σαξονίας. Η Μάριον Ακερμαν, διευθύντρια των κρατικών συλλογών τέχνης της Δρέσδης, δήλωσε πως οι ληστές δεν ήξεραν τι ακριβώς είχαν κλέψει, εννοώντας πως η ιστορική αξία των κοσμημάτων είναι μεγάλη. Υπογράμμισε μάλιστα πως ευθύνες βαρύνουν και το μουσείο, που δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, καθιστώντας εύκολη τη ληστεία.
Διάσημοι κλέφτες κοσμημάτων
Μπιλ Μέισον
Ο διαβόητος κλέφτης κοσμημάτων με λεία πάνω από 35 εκατομμύρια δολάρια. Εγραψε στη φυλακή το βιβλίο «Εξομολογήσεις ενός επιτυχημένου κλέφτη κοσμημάτων».
Τζακ Μακλίν
Καζακστάν: Οι δραματικοί διάλογοι του πιλότου με τον πύργο ελέγχου πριν τη συντριβή
Ενας πανέξυπνος ληστής με λεία 135 εκατ. δολαρίων. Εγραψε κι εκείνος βιβλίο, «Τα μυστικά του Υπερκλέφτη», με το οποίο απευθύνει οδηγίες στους ιδιοκτήτες σπιτιών πώς να προστατεύουν την περιουσία τους.
Λεονάρντο Νοταρμπάρτολο
Eπικεφαλής της ιταλικής σπείρας που έγινε γνωστή ως «Σχολείο του Τορίνο». Εκανε πολλές κλοπές κοσμημάτων, όπως τη διάρρηξη του Κέντρου Διαμαντιών της Αμβέρσας το 2003.
Ροζ Πάνθηρες
Πρόκειται για μια οργάνωση με δράση σε διάφορες χώρες της Ευρώπης που κλέβει κοσμήματα αξίας, κυρίως από κοσμηματοπωλεία ακριβών περιοχών. Πολλά από τα μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Πώς θα σβήσουν την προσωπική διαφορά 500.000 παλαιοί συνταξιούχοι [πίνακες]
Εκλογές 2023: Σενάριο απόγνωσης από Τσίπρα