Σε συνέντευξή του στο Reuters ο Χαν υπερασπίστηκε την απόφασή του, παρά την υιοθέτηση νόμου την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ που ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων στο ΔΠΔ.
Οι δικαστές του ΔΠΔ εξέδωσαν τον Νοέμβριο εντάλματα σύλληψης εις βάρος του Νετανιάχου, του πρώην υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ και του επικεφαλής της Χαμάς Ιμπραχίμ αλ Μάσρι για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου με έδρα τη Χάγη και αρνείται ότι έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα. Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, επίσης δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και έχει επικρίνει τα εντάλματα σύλληψης εις βάρος του Νετανιάχου και του Γκάλαντ.
«Είμαστε ως δικαστήριο η τελευταία προσφυγή και (…) μέχρι την ώρα που μιλάμε τώρα δεν έχουμε δει το κράτος του Ισραήλ να καταβάλει καμία προσπάθεια να αναλάβει δράση (…)να διεξάγει έρευνες εις βάρος των ίδιων υπόπτων για την ίδια συμπεριφορά», εξήγησε ο Χαν στο Reuters.
«Αυτό μπορεί να αλλάξει και ελπίζω να αλλάξει», επεσήμανε στη συνέντευξή του, την οποία παραχώρησε χθες Πέμπτη, μία ημέρα αφού το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για την κήρυξη εκεχειρίας στη Γάζα.
Ο Χαν τόνισε ότι το Ισραήλ έχει ένα πολύ καλό δικαστικό σύστημα, όμως πρόσθεσε ότι «το ερώτημα είναι: αυτοί οι δικαστές, αυτοί οι εισαγγελείς, αυτά τα νομικά εργαλεία χρησιμοποιούνται σωστά για να ελέγχουν τις καταγγελίες που έχουμε δει στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές, στο κράτος της Παλαιστίνης; Πιστεύω ότι η απάντηση σε αυτό είναι ‘όχι’».
Ισραήλ: Οι αρχές δημοσιοποίησαν τα ονόματα των 95 Παλαιστίνιων που θα αποφυλακιστούν
Επικείμενη επιστροφή του Τραμπ
Η υιοθέτηση του νόμου «Illegitimate Court Counteraction Act» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στις 9 Ιανουαρίου υπογράμμισε τη σθεναρή στήριξη που παρέχουν οι Ρεπουμπλικάνοι του Ντόναλντ Τραμπ στο Ισραήλ.
Το ΔΠΔ εξέφρασε την ανησυχία του για τον νόμο αυτό και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να πλήξει θύματα ωμοτήτων, στερώντας τους την ευκαιρία για δικαιοσύνη και ελπίδα.
Κατά την πρώτη του θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ ο Τραμπ επέβαλε το 2020 κυρώσεις εις βάρος του ΔΠΔ για την έρευνά του σχετικά με εγκλήματα πολέμου που φέρονται να διαπράχθηκαν στο Αφγανιστάν, περιλαμβανομένων καταγγελιών σύμφωνα με τις οποίες Αμερικανοί πολίτες ενεπλάκησαν σε βασανιστήρια.
Εκείνη την εποχή η τότε γενική εισαγγελέας του ΔΠΔ Φάτου Μπενσούντα και άλλα μέλη του Δικαστηρίου είδαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και τις πιστωτικές τους κάρτες να παγώνουν και να τους επιβάλλεται απαγόρευση στα ταξίδια στις ΗΠΑ.
Το ΔΠΔ ιδρύθηκε το 1998 με στόχο να αναλάβει το έργο προσωρινών δικαστηρίων που ερευνούσαν καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου, με βάση τις νομικές αρχές που θεσπίστηκαν στη διάρκεια των δικών στη Νυρεμβέργη εναντίον των ναζί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Φυσικά δεν είναι επιθυμητό ή ευπρόσδεκτο ένας θεσμός που αποτελεί το παιδί της Νυρεμβέργης (…) να απειλείται με κυρώσεις», εκτίμησε ο Χαν.
Είναι «ένα ζήτημα που θα πρέπει να κάνει τους ευσυνείδητους ανθρώπους να ανησυχούν», πρόσθεσε, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει τι θα σημάνουν οι κυρώσεις για το Δικαστήριο.
Ειδήσεις σήμερα
Ντέιβιντ Λιντς: Συγκινητικά αφιερώματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Κίνηση: Τροχαίο στον Κηφισό, στο ύψος του Ρέντη – Καθυστερήσεις στο ρεύμα προς Λαμία
Τη Δευτέρα η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου