Η δήλωσή του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αντανακλά το κλίμα που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες, μετά τη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον με την ομιλία του Αμερικανού ααντιπροέδρου στο Μόναχο να λειτουργεί συσπειρωτικά για την ευρωπαική ηγεσία.
«Μια συνολική ειρήνη δεν μπορεί να είναι μια απλή κατάπαυση του πυρός. Δεν μπορεί να δώσει στη Ρωσία την ευκαιρία να επιτεθεί ποτέ ξανά. Δεν μπορεί να επιβραβεύει τον επιτιθέμενο. Πρέπει να εγγυάται ότι η Ρωσία δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για την Ουκρανία, την Ευρώπη, τους γείτονές της», δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα.
Οι Ευρωπαίοι πρέπει να δείξουν τη «χρησιμότητα» τους αν θέλουν να έχουν επιρροή στις διαπραγματεύσεις Ουάσιγκτον Μόσχας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.
Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας συγκάλεσε άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών που είναι παρόντες στο Μόναχο, με το βλέμμα σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για την άμυνα.
Αναλένα Μπέρμποκ: Είναι η ώρα της αλήθειας
Η Ευρώπη είναι αρκετά ισχυρή ώστε να πολεμήσει τους εχθρούς της δημοκρατίας, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, απαντώντας στην κριτική του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς και έκανε λόγο για «ώρα της αλήθειας» για όλους, οι οποίοι «θα πρέπει να αποφασίσουν εάν είναι με τον ελεύθερο κόσμο ή με αυτούς που τον πολεμούν».
Ως πολιτικός έχω δώσει όρκο να προστατεύω την δημοκρατία, όχι μόνο από τους εξωτερικούς αλλά και τους εσωτερικούς εχθρούς της και, αν οι ακροδεξιές ή ισλαμιστικές δομές καλούν σε αγώνα κατά της δημοκρατίας μας, η Ευρώπη είναι αρκετά ισχυρή ώστε να τις πολεμήσει εκ των έσω», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ από την Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC) και τόνισε ότι «ο μεγαλύτερος εχθρός αυτή την στιγμή είναι η Ρωσία του Πούτιν, διότι κήρυξε τον πόλεμο στην ευρωπαϊκή μας ειρήνη και δημοκρατία».
«Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας. Θα πρέπει όλοι να αποφασίσουν αν είναι στο πλευρό του ελεύθερου κόσμου ή στο πλευρό εκείνων οι οποίοι πολεμούν εναντίον του», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών και διαβεβαίωσε ότι «Η Ευρώπη πρέπει να κάνει και θα κάνει περισσότερα, αλλά είναι καλύτερα να είμαστε ενωμένοι». Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα πρέπει να συνεχίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες, η Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα πρέπει να κάνουν το λάθος που κάναμε π.χ. εμείς όταν δεν ακούσαμε την Πολωνία για τον αγωγό Nord Stream 2».
Η Αναλένα Μπέρμποκ τάχθηκε εκ νέου υπέρ της παράδοσης συστήματος Taurus στην Ουκρανία, αναφέροντας ότι έχει δει με τα μάτια της στην Ουκρανία την ζημιά που κάνουν οι πύραυλοι από την Ρωσία, οι οποίοι, όπως είπε «θα πρέπει να καταρρίπτονται πριν χτυπήσουν π.χ. ένα νοσοκομείο παίδων» και κατηγόρησε την Ρωσία ότι δεν επιτίθεται μόνο στην Ουκρανία, αλλά διεξάγει υβριδικό πόλεμο εναντίον όλης της Ευρώπης, παρεμβαίνοντας και στις γερμανικές εκλογές. Περιέγραψε μάλιστα και την στήριξη στην ακροδεξιά ως ένα κομμάτι αυτού του υβριδικού πολέμου της Μόσχας.
Γάλλος ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις
Η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις και να κάνει θυσίες προκειμένου να διαχειριστεί τις απειλές που αντιμετωπίζει και να διασφαλίσει την ασφάλειά της, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
“Πρέπει να προετοιμαστούμε. Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε δύσκολες μέρες, να λάβουμε περίπλοκες αποφάσεις και να κάνουμε ακόμη και θυσίες που δεν περιμέναμε μέχρι τώρα προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτήν την ασφάλεια”, είπε ο Μπαρό, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη διάσκεψη.
Ο Μπαρό είπε επίσης πως πιστεύει ότι, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να διαμορφώνει την άποψή της σχετικά με το πώς θα πρέπει να διαχειριστούν οι ΗΠΑ την κρίση στην Ουκρανία.
Στο μεταξύ, τέσσερις ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς δήλωσαν πως οι ΗΠΑ έχουν στείλει διπλωματικό έγγραφο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με το οποίο τις ρωτούν τι μπορούν να συνεισφέρουν σε εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τις πηγές, το έγγραφο θέτει ερωτήσεις όπως ενδεχόμενες συνεισφορές στρατευμάτων στο μέλλον, με δύο από τις πηγές να προσθέτουν πως εστάλη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Αντ. Ταγιάνι: Η Ουκρανία επιθυμεί λογική διαπραγμάτευση
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, σε δηλώσεις του από την Διάσκεψη για την Ασφάλεια η οποία διεξάγεται στο Μόναχο, αναφέρθηκε στις επαφές που αποσκοπούν στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
«Το αίτημα της Ουκρανίας να αποσυρθεί η Ρωσία από τα εδάφη που κατέκτησε μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022, αποδεικνύει ότι επιθυμεί μια λογική διαπραγμάτευση», δήλωσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.
«Αν ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία, χρειάζεται θετική διάθεση τόσο από ρωσικής, όσο και από ουκρανικής πλευράς. Ο Ζελένσκι επιθυμεί να τεθεί στην διάθεση μιας διαπραγμάτευσης με γνώμονα την λογική, και θεωρώ ότι πράττει ορθά, για την επίτευξη της ειρήνης», πρόσθεσε ο Ιταλός ΥΠΕΞ.
«Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τύχει προστασίας η ασφάλεια της Ουκρανίας. Σήμερα, αύριο και μεθαύριο», ολοκλήρωσε ο Ταγιάνι, σύμφωνα με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μην συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.