«Η Ρωσία είναι στην πραγματικότητα μια χώρα που βασίζεται στο πετρέλαιο», δήλωσε ο Κέλογκ στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, προσθέτοντας ότι δυτικές δυνάμεις πρέπει να κάνουν περισσότερα για να επιβάλουν αποτελεσματικά τις κυρώσεις στη Ρωσία.
Όπως είπε, ο Πούτιν θα πρέπει να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις. Συνέχισε λέγοντας ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει πότε θα είναι έτοιμο το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ βρίσκεται στην εξουσία μόνο 25 ημέρες.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου πρόσθεσε ότι είναι ωστόσο ζωτικής σημασίας να εμπλακεί ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Speaking at the Munich Security Conference, US special envoy to Ukraine Keith Kellogg says Russia may have to make “territorial concessions”.
Read more: https://t.co/f1KiRCKJ3i
Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/0naB5z2k8J
— Sky News (@SkyNews) February 15, 2025
«Είτε σας αρέσει είτε όχι, πρέπει να συνομιλείται με αντιπάλους», είπε ο Κέλογκ. «Όπως είχε πει κάποτε ένας σπουδαίος υπουργός Άμυνας, ο στρατηγός Μάτις: μπορεί να μην γουστάρω αυτό το κάθαρμα, αλλά πρέπει να μιλήσω μαζί του», ανέφερε χαρακτηριστικα.
Ο ίδιος είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θέσουν να σπάσουν τις συμμαχίες της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα και το Ιράν.
Χωρίς την Ευρώπη οι συνομιλίες για την Ουκρανία
Ερωτηθείς εάν η Ευρώπη θα είναι παρούσα στις προγραμματισμένες συνομιλίες, ο Κιθ Κέλογκ ξεκαθάρισε ότι προέρχεται από τη «σχολή του ρεαλισμού και ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».
«Μπορεί να ακούγεται κάπως (ανατριχιαστικό) σαν κιμωλία που τρίζει στον μαυροπίνακα, αλλά σας λέω κάτι που είναι πραγματικά αρκετά ειλικρινές», δήλωσε το Σάββατο. «Και στους Ευρωπαίους φίλους μου, θα έλεγα: μπείτε στη συζήτηση, όχι παραπονούμενοι ότι μπορεί, ναι ή όχι, να είστε στο τραπέζι, αλλά παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις, ιδέες, αυξήστε τις [αμυντικές] δαπάνες».
Σημείωσε επίσης πως μία από τις βασικές αιτίες αποτυχίας των προηγούμενων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ήταν η εμπλοκή πολλών χωρών χωρίς την απαραίτητη ικανότητα να επιβάλλουν μια συμφωνία. «Δε θα ακολουθήσουμε ξανά αυτόν τον δρόμο» δήλωσε ο Κιθ Κέλογκ στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.
Ζελένσκι: Η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει εκτός
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις. Κάλεσε τους Ευρωπαίους να δράσουν άμεσα και να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού, στον οποίο η Ουκρανία θα έχει κεντρικό ρόλο.
Η ανησυχία στην Ευρώπη εντάθηκε μετά την επιθετική ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζέι Ντι Βανς, την Παρασκευή, όπως σχολιάζει το βρετανικό μέσο. «Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι μια πιθανή συμφωνία θα εξυπηρετεί κυρίως τα αμερικανικά συμφέροντα, αφήνοντας την ήπειρο εκτεθειμένη μακροπρόθεσμα» αναφέρει ο Guardian.
Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε μέσω κοινωνικών δικτύων: «Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως το δικό της σχέδιο δράσης για την Ουκρανία και την ασφάλειά της. Διαφορετικά, άλλοι παγκόσμιοι παίκτες θα αποφασίσουν για το μέλλον μας, ενδεχομένως εις βάρος των συμφερόντων μας. Αυτό το σχέδιο πρέπει να προετοιμαστεί τώρα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».
Τον ρόλο της στον πόλεμο στην Ουκρανία και απέναντι στη διακυβέρνηση Τραμπ αναζητά η Ευρώπη
Στη διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να γίνουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις χωρίς την Ουκρανία.
Το ίδιο ζήτησε μετ’ επιτάσεως και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος χαρακτήρισε επικίνδυνη μια συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, προτού συναντηθεί εκείνος με τον Αμερικανό πρόεδρο. Επέμεινε μάλιστα στην αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας του, με το ΝΑΤΟ.
Η χθεσινή δήλωση του Βανς «Ποτέ ξανά ναζισμός» είναι ασυμβίβαστη με την υποστήριξη του AfD: «Γι’ αυτό δεν θα δεχθούμε να επέμβουν ξένοι στη δημοκρατία μας, στις εκλογές μας, στο δημοκρατικό σχηματισμό γνώμης υπέρ αυτού του κόμματος».
Συγκεκριμένα, ο Σολτς απάντησε ότι το «ποτέ ξανά» δεν συνδυάζεται και δεν συνάδει με την υποστήριξη του Τραμπ σε ένα ακροδεξιό κόμμα, το AfD, κάτι που έκανε ο Τραμπ και ανοικτά χθες στην ομιλία του είπε ότι δεν δέχεται με τίποτα τέτοιου είδους παρεμβάσεις.
«Είναι ανεπίτρεπτες τέτοιου είδους παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Γερμανίας», πρόσθεσε.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», ο κ. Σολτς έγραψε ότι απορρίπτει ρητά όσα είπε ο κ. Βανς, τονίζοντας ότι, «λόγω της εμπειρίας τους με τον εθνικοσοσιαλισμό, τα δημοκρατικά κόμματα στην Γερμανία έχουν μια συναίνεση και αυτή είναι το τείχος πυρός έναντι των ακροδεξιών κομμάτων».
Σε συνέντευξή του ακόμη στην Γερμανική Ραδιοφωνία, ο καγκελάριος χαρακτήρισε «ακατανόητη» την εμφάνιση του Aμερικανού αντιπροέδρου: «Δεν μπορώ να καταλάβω. Όσα ειπώθηκαν είναι εκνευριστικά και δεν μπορούν απλώς να σχολιαστούν απορριπτικά και να υποβαθμιστούν».
Και ο Φρίντριχ Μερτς αντέδρασε κατηγορηματικά: «Δεν είναι δουλειά της αμερικανικής κυβέρνησης να μας πει τί θα γίνει με τη δημοκρατία στη χώρας μας» και μίλησε για «σχεδόν παρεμβατική» ομιλία και για έναν «ενοχλητικό τρόπο να αντιμετωπίσει κανείς τους Ευρωπαίους, ειδικά εμάς τους Γερμανούς». Σε συνέντευξή του στους τηλεοπτικούς σταθμούς RTL/n-tv, ο κ. Μερτς δήλωσε ακόμη: «Έχουμε διαφορετική άποψη και το κατέστησα σαφές στον κ. Βανς κατά την διάρκεια της συνομιλίας που είχαμε».
Ο Σολτς υποσχέθηκε αμέριστη υποστήριξη της Ουκρανίας και ένα ενδιαφέρον σημείο είχε η αναφορά του στο ότι μετά τις εκλογές η Γερμανία θα μεταρρυθμίσει το φρένο χρέους για να μπορεί να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες.
Ειδήσεις Σήμερα
- Διάσκεψη Μονάχου: Ευρωπαϊκή συσπείρωση με φόντο την βοήθεια στην Ουκρανία
- Αυστρία: Σύρος σε αμόκ επιτέθηκε με μαχαίρι – Ένας 14χρονος νεκρός
- Eπίθεση Μητσοτάκη στην αντιπολίτευση για τα Τέμπη: Ακούω τα μηνύματα διαμαρτυρίας – Λέω όχι στην εργαλειοποίηση και τις θεωρίες συνωμοσίας
- Super League: Νίκη οκτάδας και ψυχολογίας ο ΟΦΗ, 2-1 τον Αστέρα Τρίπολης