Σε δήλωση που κυκλοφόρησε χθες το απόγευμα, η προεδρία της Νότιας Αφρικής ανέφερε: «Με κοινή συμφωνία, ο πρόεδρος Πούτιν της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά η Ρωσική Ομοσπονδία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ».
Προχθές, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, είχε ζητήσει άδεια από το ΔΠΔ να μη συλλάβει τον Πούτιν, επειδή κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πραιτόρια. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι δεν είπε στη Νότια Αφρική πως η σύλληψη του Πούτιν, βάσει εντάλματος του ΔΠΔ, θα σήμαινε πόλεμο, αλλά το ΔΠΔ έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν, κατηγορώντας τον για το έγκλημα πολέμου της απέλασης παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία (μορφή παιδομαζώματος). Η Νότια Αφρική, ως μέλος του ΔΠΔ, θα ήταν υποχρεωμένη να τον συλλάβει, αν εμφανιζόταν στη Σύνοδο Κορυφής.
Πούτιν: Ξεκινάει η μαζική παραγωγή του νέου πυραύλου Oreshnik - Τα επόμενα σχέδια του «Τσάρου»
Στο μεταξύ, η Ρωσία για δεύτερη συνεχή ημέρα χθες βομβάρδισε λιμάνια στην περιοχή της Οδησσού, στοχεύοντας αποθήκες με σιτηρά, ενώ όπως είναι γνωστό εδώ και τρεις ημέρες ανέστειλε τη συμμετοχή της στην τετραμερή συμφωνία της Κωνσταντινούπολης (ΟΗΕ-Τουρκία-Ουκρανία-Ρωσία) για την εξαγωγή σιτηρών. Ουκρανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τη νύχτα ως «κολασμένη», αλλά οι Αρχές υποσχέθηκαν να μην τρομοκρατηθούν και να συνεχίσουν τις εργασίες για την εξαγωγή σιτηρών. Οι επιθέσεις στην Οδησσό, ένα από τα κύρια λιμάνια της Ουκρανίας για την εξαγωγή σιτηρών, ακολούθησαν τη δέσμευση για αντίποινα από τη Ρωσία μετά την έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς, που συνδέει τη Ρωσία με τη Χερσόνησο της Κριμαίας, για την οποία η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία.
Το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας βρισκόταν χθες υπό συναγερμό αεροπορικής επιδρομής, ενώ το Κίεβο ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 37 από τους 63 στόχους στη νότια περιοχή της Οδησσού, συμπεριλαμβανομένων 23 drones αυτοκτονίας και 14 πυραύλων κρουζ, με στόχο κρίσιμες υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Στην Κριμαία, που παράνομα προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014, ξέσπασε πυρκαγιά σε στρατιωτικό χώρο εκπαίδευσης στην περιοχή Kirovske, προκαλώντας την εκκένωση περισσότερων από 2.000 ανθρώπων από τέσσερις οικισμούς, δήλωσε ο κυβερνήτης της Κριμαίας που έχει διοριστεί από τη Ρωσία.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα της αναστολής της Μόσχας στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, η Ρωσία αργά χθες, ενεργούσα εκβιαστικά, είπε ότι ο ΟΗΕ έχει τρεις μήνες προθεσμία για να εφαρμόσει τους όρους του μνημονίου, αν επιθυμεί η Μόσχα να προσχωρήσει εκ νέου στη συμφωνία σιτηρών. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε στο Radio Sputnik: «Το ίδιο το μνημόνιο Ρωσίας-ΟΗΕ αναφέρει η συμφωνία θα είναι σε ισχύ για τρία χρόνια, και σε περίπτωση που κάποιο από τα μέρη σκοπεύει να την καταγγείλει (είτε η Ρωσία είτε ο ΟΗΕ), πρέπει να ειδοποιήσει τρεις μήνες πριν».