Τρεις μέρες προθεσμία… Την Τετάρτη, ο «Σούπερ Μάριο» Ντράγκι, ο οποίος στην Ευρώπη απολαμβάνει μεγάλου σεβασμού καθώς θεωρείται ο «σωτήρας του ευρώ», θα πρέπει να κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για να σώσει τη χώρα από το πολιτικό χάος, όπως έκανε το 2012 για να διασώσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Αυτή τη φορά, όμως, απαιτείται η συναίνεση των κομμάτων, που δεν είναι εύκολη αποστολή στην Ιταλία. Η πιθανότητα παραίτησης του Μάριο Ντράγκι προκαλεί ανησυχία όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Η Ε.Ε. θα χάσει έναν από τους τελευταίους ενήλικες που διαθέτει» προειδοποιεί το «Politico», επισημαίνοντας ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι αυτή την περίοδο ένας από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς στον ευρωπαϊκό χώρο. Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με προσοχή την κρίση στην Ιταλία, που συμβαίνει σχεδόν ταυτόχρονα με τις ισχυρές δονήσεις στο πολιτικό σύστημα της Γαλλίας, όπου οι εκλογές ανέδειξαν πιο ισχυρά τα λαϊκιστικά κόμματα και έβγαλαν πιο αδύναμο τον Εμανουέλ Μακρόν.
Η επόμενη μέρα προδιαγράφεται απρόβλεπτη, με το σενάριο των πρόωρων εκλογών να κυριαρχεί, παρά τις προσδοκίες σχηματισμού μίας νέας πλειοψηφίας, ώστε να αποφευχθεί η προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο. Δεν είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Ντράγκι θα επιβιώσει από την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης την Τετάρτη. Ούτε είναι βέβαιο ότι και ο ίδιος θέλει να παραμείνει στη θέση του ως εγγυητής της σταθερότητας, όπως επιθυμούν οι πιο νουνεχείς, καθώς φέρεται πολύ κουρασμένος και ενοχλημένος από τις διαφοροποιήσεις και τις ανταρσίες των «Πέντε Αστέρων» ή τις διαφωνίες του Ματέο Σαλβίνι της «Λέγκα», σε μια δύσκολη εποχή, με την ενεργειακή κρίση να κλιμακώνεται και τη Ρωσία να εκβιάζει την Ε.Ε.
Αφορμή της κρίσης
Η κυβερνητική κρίση υπέβοσκε εδώ και καιρό, λόγω των εσωτερικών προβλημάτων σε ορισμένα από τα κόμματα που μετείχαν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Ντράγκι. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζει το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων», που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στις δημοσκοπήσεις και, μετά την αποχώρηση του πρώην αρχηγού του Λουίτζι Ντι Μάιο, καθώς και 60 βουλευτών και γερουσιαστών του, αναζητεί συγκεκριμένη πολιτική πρόταση και επιστροφή στις ρίζες της αντισυστημικότητάς του. Το άλλοτε ισχυρό κόμμα των «Πέντε Αστέρων» του Γκρίλο, που κέρδισε την πρωτιά στις εκλογές του 2018, έχει αρχίσει να διαλύεται και ο επικεφαλής του Τζουζέπε Κόντε -του οποίου η κυβέρνηση κατέρρευσε τον Φεβρουάριο 2021 -θεώρησε την αμφισβήτηση της πολιτικής Ντράγκι ως την καλύτερη λύση για να αυξήσει τα ποσοστά του.
Με αφορμή τα έκτακτα μέτρα για την ενέργεια και τη βοήθεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ο Κόντε εξέφρασε τη διαφωνία του, μιλώντας για μικρές παροχές. Αν και η «ανταρσία» ξεκίνησε από την κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από απόβλητα στη Ρώμη, τελικά κατηγόρησε τον Ντράγκι ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και αποφάσισε την αποχή του κόμματος από την ψηφοφορία για το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα μέτρα εγκρίθηκαν, αφού η κυβέρνηση Ντράγκι δεν είχε χάσει την πλειοψηφία, παρά την αποχώρηση των «Πέντε Αστέρων», όμως ο πρωθυπουργός θεώρησε την εξέλιξη αυτή ως απαρχή για περαιτέρω προσπάθειες αποδυνάμωσης της κυβέρνησης. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν αν θα σχηματιστεί μια νέα πλειοψηφία, αφού το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και η «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν αμφισβητούν προς το παρόν τον Ντράγκι, ή θα διαλυθεί το κυβερνητικό σχήμα και θα οδεύσει πάλι στις κάλπες η Ιταλία, το φθινόπωρο, λίγους μήνες νωρίτερα από τη λήξη της θητείας του ιταλικού κοινοβουλίου, την άνοιξη του 2023. Η Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του νεοφασιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», χειροκρότησε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Σαν… πυροσβέστης
Ο Ντράγκι ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Φεβρουάριο του 2021 -μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Κόντε λόγω αντιπαραθέσεων για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης- για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει τη δέσμη βοήθειας και ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων προς την Ιταλία, που είχε γονατίσει οικονομικά και κοινωνικά από την υγειονομική κρίση.
Στην παρούσα κρίση της Ε.Ε., ο Ντράγκι έχει προτείνει το ανώτατο όριο τιμών για το πετρέλαιο και ίσως και για το φυσικό αέριο, ελπίζοντας να μειώσει τις αυξανόμενες πληρωμές προς τη Ρωσία. Αν και η πρόταση δεν έχει γίνει αποδεκτή από όλες τις χώρες-μέλη, θα τεθεί και πάλι στις επόμενες συζητήσεις των 27 μελών. Παρά την κρίση, ο Ντράγκι δεν ανέβαλε το σημερινό του ταξίδι στην Αλγερία για να υπογράψει νέα συμφωνία για το φυσικό αέριο.
«Θα κάνατε χάρη στον Πούτιν», δήλωσε ο Αντόνιο Σακόνε, γερουσιαστής της «Φόρτσα Ιτάλια», απευθυνόμενος στους γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων και σχολιάζοντας το ενδεχόμενο της παραίτησης Ντράγκι. Πολιτικοί και αναλυτές στη Ιταλία θεωρούν ότι πίσω από τη διαφωνία του Κόντε με την κυβέρνηση βρίσκεται η πολιτική του Ντράγκι έναντι της Ρωσίας. Ο Κόντε και πολλοί «πεντάστεροι» έχουν επιφυλάξεις για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στη Ρωσία και αμφισβητούν τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Αν τελικά η κυβέρνηση Ντράγκι δεν επιβιώσει, στο Κρεμλίνο θα… οργανωθεί πάρτι. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έγραψε κάτω από τις φωτογραφίες του Μπόρις Τζόνσον και του Μάριο Ντράγκι «Οι καλύτεροι φίλοι της Ουκρανίας αποχωρούν»!
Ειδήσεις σήμερα
Φυσικό αέριο: Αυτό είναι το ελληνικό σχέδιο αν κλείσει τη στρόφιγγα ο Πούτιν