Οι υποψήφιοι θα έχουν περιθώριο μόνο μία ημέρα, την αυριανή, για να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους και οι ψηφοφορίες θα ξεκινήσουν την Τετάρτη μέχρι να μείνουν μόνο οι επικρατέστεροι δύο, κάτι που ενδεχομένως να γίνει μέχρι την Δευτέρα. Ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να εξασφαλίσει προηγουμένως τη στήριξη τουλάχιστον 20 βουλευτών. Μέχρι σήμερα, 11 στελέχη του κόμματος έχουν ανακοινώσει ότι θα θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία του.
Ένα από τα μεγάλα φαβορί, η υπουργός Εξωτερικών, Λις Τρας που έχει θητεύσει ως επικεφαλής μιας σειράς υπουργείων, μεταξύ των οποίων του Εμπορίου και της Δικαιοσύνης, δήλωσε σήμερα ότι θα μειώσει τους φόρους και θα διατηρήσει μια σκληρή γραμμή απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Υπό την ηγεσία μου, θα αρχίσω να μειώνω φόρους από την πρώτη ημέρα για να λάβω άμεσα δράση προκειμένου να βοηθήσω τους πολίτες με το κόστος διαβίωσης», ανέφερε σε άρθρο της στην εφημερίδα «Daily Telegraph».
Την ίδια ώρα, όπως σχολιάζει ο βρετανικός «Independent», μετά την παραίτηση τουλάχιστον 60 στελεχών της κυβέρνησης που άφησαν ξεκρέμαστο τον Μπόρις Τζόνσον, πολλοί βουλευτές εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με την παραμονή του στην εξουσία έως ότου βρεθεί διάδοχος, κατά συνέπεια το κόμμα των Συντηρητικών πιθανόν να επιταχύνει την εκλογική διαδικασία.
Μπορεί να επιμείνει οι υποψήφιοι να έχουν τη στήριξη περίπου 30 βουλευτών για να εισέλθουν στη διαδικασία, πριν ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα η διαδικασία που θα περιορίζει τον αριθμό των υποψηφίων σε δύο. Στη συνέχεια, περίπου 200.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος θα επιλέξουν τον νικητή, ύστερα από εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας σε όλη τη χώρα.
Αφού ο Μπεν Γουάλας, η πιο δημοφιλής επιλογή μεταξύ των μελών του κόμματος σύμφωνα με έρευνα του «Conservative Home», δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, έχουν αναδειχθεί ως τα δύο αρχικά φαβορί, όπως γράφει ο βρετανικός Τύπος.
Ο Σουνάκ δημοσίευσε το πρώτο βίντεο της προεκλογικής του εκστρατείας και, έχοντας μια ομάδα προεκλογικής εκστρατείας εδώ και αρκετούς μήνες, έχει ένα οικονομικό και οργανωτικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων. Τις τελευταίες ώρες, όμως, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο Σουνάκ φημολογείται ότι είχε διασυνδέσεις με τον Ντομινίκ Κάμινγκς, τον πρώην σύμβουλο του Τζόνσον που του έσκαψε το λάκκο στη Ντάουνινγκ Στριτ.
Σεισμός 4,9 ρίχτερ στην Τουρκία
Επιπλέον, οι αντίπαλοί του τον επικρίνουν για τις επιδόσεις του στην οικονομία και δεσμεύονται σε μειώσεις φόρων, ακόμα κι αν κάτι τέτοιο οδηγήσει σε αύξηση τον κρατικό δανεισμό.
Από την πλευρά του, ο Ναντίμ Ζαχάουι, που ο Τζόνσον διόρισε υπουργό Οικονομικών, δέχεται πυρά από επικριτές του για την άνετη οικονομική του κατάσταση.
«Προφανώς δυσφημίζομαι», δήλωσε σήμερα στο «Sky News». «Ενημερώθηκα ότι η Υπηρεσία Σοβαρής Απάτης, η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος και η Εφορία διενεργούν έρευνα σε βάρος μου. Δεν γνωρίζω κάτι για αυτό. Πάντα δήλωνα και πλήρωνα τους φόρους μου στο Ηνωμένο Βασίλειο». Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα δημοσιεύει ετησίως τη φορολογική του δήλωση, εάν γίνει ηγέτης. «Θα δημοσιεύω ετησίως τις φορολογικές μου δηλώσεις. Αυτό είναι το σωστό», τόνισε στο βρετανικό δίκτυο «Sky News».
Στο ίδιο μήκος κύματος με αυτό της Λιζ Τρας κινείται και ο πρώην υπουργός Υγείας, Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος δήλωσε ότι μπορεί να γίνουν φορολογικές μειώσεις χωρίς να αυξηθεί το κρατικό χρέος.
«Θέλω να μειώσω όλους τους φόρους. Ο τρόπος με τον οποίο θα το κάνουμε αυτό είναι για να αναπτυχθεί η οικονομία, οι επιχειρήσεις να έχουν περισσότερα κέρδη, πληρώνοντας περισσότερο φόρο», δήλωσε στο BBC αναφορικά με τα σχέδια του να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων.
Μια δημοσκόπηση μεταξύ 493 μελών του κόμματος, για λογαριασμό του καναλιού Channel 4, δείχνει ότι είναι ο υποψήφιος που προτιμούν οι Συντηρητικοί, με ποσοστό 25%. Έπεται η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, με 21%. Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας, που σε προηγούμενη δημοσκόπηση, αυτήν την εβδομάδα, ερχόταν πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, τώρα περιορίστηκε στην τρίτη θέση, με ποσοστό 12%. Ο Ουάλας δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.
Σοβαροί υποψήφιοι για το αξίωμα θα μπορούσαν ακόμη να είναι η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Πένι Μόρντοντ και ο πρώην υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, όμως κανένας από τους δύο δεν έχει εκφράσει τέτοια πρόθεση προς το παρόν.