Χθες ολοκληρώθηκε η εβδομάδα επιτήρησης 27, και οι εκθέσεις εκδόθηκαν κανονικά έως και χθες σε καθημερινή βάση. Η πρώτη εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση θα δημοσιευτεί αύριο, Τρίτη, περιλαμβάνοντας τόσο στοιχεία για τα λύματα όσο και τη γονιδιωματική επιτήρηση των μεταλλάξεων που εκδίδονταν κάθε Πέμπτη και δεν εκδόθηκαν για την προηγούμενη εβδομάδα.
Ειδικοί και κυβέρνηση βγαίνουν από τη λογική καθημερινής ανακοίνωσης κρουσμάτων, καθώς δεν θεωρούν ότι έχει αξία σε αυτή τη φάση της πανδημίας. Το τρέχον επιδημικό κύμα έδειξε μόνο του το … δρόμο σε σχέση με πώς θα επιτευχθεί πληρέστερη επιδημιολογική εικόνα. Ειδικότερα, παρά τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, δεν πιέστηκε αντίστοιχα το ΕΣΥ όπως συνέβη σε προηγούμενα κύματα και δεν καταγράφηκε μεγάλη αύξηση σε εισαγωγές σε ΜΕΘ και διασωληνωμένους. Το έκτο κύμα σηματοδότησε την αλλαγή στην επιδημιολογική κατάσταση που πλέον περνά και σε αλλαγή διαχείρισης, με τους ειδικούς να θεωρούν πως έτσι και αλλιώς ο κορονοϊός δεν θα εξαλειφθεί, αλλά θα μείνει και θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας.
“Η τρέχουσα φάση της πανδημίας μας υποδεικνύει ότι είμαστε σε μεταβατική κατάσταση όπου ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων έχει μεγαλύτερη σημασία σε σχέση με τα κρούσματα που και λόγω της μεροληψίας της δειγματοληψίας δεν παρέχουν μια αξιόπιστη και συγκρίσιμη εικόνα μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών εντός της χώρας αλλά και μεταξύ διαφορετικών χωρών”, αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ σε σχέση με την επικαιροποίηση της επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ. Ο ΕΟΔΥ σημειώνει δε ότι οι συστάσεις διεθνών οργανισμών αναφέρουν ότι στο προσεχές διάστημα οι επιδημιολογικές αναφορές της Covid-19 θα είναι ανάλογες με αυτές της γρίπης όπου αναφέρεται η συχνότητα του νοσήματος σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού με συμπτωματολογία νοσημάτων του αναπνευστικού.
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, τρία βασικά στοιχεία πρέπει να έχουν όλοι υπόψη σε σχέση με τον ιό:
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
- η αποστειρωτικού τύπου ανοσία μειώνεται με τον χρόνο,
- πάντα θα επιλέγονται μεταλλάξεις που διαφεύγουν της ανοσίας (οπότε να το θεωρούμε de facto ότι θα συμβαίνει),
- ότι η ανοσία έναντι βαριάς νόσου διατηρείται σε βάθος χρόνου.
Ο στόχος είναι η διατήρηση του πλατώ – στο οποίο θα έρθει και το νέο κύμα – όσο πιο χαμηλά γίνεται. Πώς; Με αναμνηστικές εμβολιαστικές δόσεις, θεραπείες, καλή εκπαίδευση και χρήση προστασίας από ευάλωτες ομάδες και προσήλωση και καλή χρήση μέτρων υγιεινής και ατομικής προστασίας σε ευαίσθητους χώρους.
Ο κ. Μαγιορκίνης, ενημερώνοντας για το θερινό κύμα που πλήττει αυτή τη στιγμή τη χώρα μας, ανέφερε με ανάρτησή του ότι η ποσοστιαία αύξηση των διαγνώσεων μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα ήταν μικρότερη από ότι την προηγούμενη (20% έναντι 60%) ακόμα και αν φαίνεται ότι δηλώθηκαν περισσότερα test. “Αυτό είναι σαφής ένδειξη ότι ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής μπήκε σε συρρίκνωση και η έξαρση κορυφώθηκε όσον αφορά την μεταδοτικότητα όπως είπαμε εντός του πρώτου δεκαημέρου. Ο αριθμός των διαγνώσεων πιθανώς θα δείξει ακόμα μία μικρή άνοδο, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι ο ενεργός αριθμός λοιμώξεων είναι μεγάλος”, σημειώνει.
Το βασικό σενάριο, σύμφωνα με τον ίδιο, προβλέπει σταθεροποίηση και συρρίκνωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων μέχρι τέλος Ιουλίου. “Υπάρχει μία πιθανότητα να δούμε παράταση της αποκλιμάκωσης καθώς η συμμόρφωση στην χρήση της μάσκας αυξήθηκε αντιδραστικά τις τελευταίες 2 εβδομάδες”.
Ειδήσεις σήμερα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το σχέδιο στήριξης της κοινωνίας μετά το τέλος των πρόωρων εκλογών
Power Pass: Τα 6 SOS για τα αναδρομικά στο ρεύμα
Μεγάλη απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ: Πώς δρούσαν οι… εκβιαστές του