Σύμφωνα με ανάλυση της γερμανικής Bild, ο πιο προφανής διάδοχος του Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήταν ο νυν γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας – και πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών- , Νικολάι Πατρούσεφ. Ο 71χρονος Πατρούσεφ και ο 70χρονος, πλέον, Πούτιν γνωρίζονται εδώ και πολλά χρόνια και ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να αναθέσει ο ίδιος τη διαδοχή στον έμπιστό του συνεργάτη. Οι δυο άνδρες μοιράζονται την ίδια «κοσμοθεωρία» της εχθρότητας απέναντι στη Δύση και ιδίως απέναντι στις ΗΠΑ, με τον Πατρούσεφ, μάλιστα, να υιοθετεί κατά καιρούς πιο ακραίες θέσεις από τον πρόεδρο.
Ένα πρόβλημα με τον Πατρούσεφ θα μπορούσε να είναι η ηλικία του, γεγονός που αφήνει «χώρο» στον γιο του για να διεκδικήσει τη διαδοχή. Ο 44χρονος Ντμίτρι Πατρούσεφ υπηρετεί αυτή την στιγμή ως υπουργός Γεωργίας και προτού ασχοληθεί με τα κοινά, υπήρξε επικεφαλής της Κρατικής Αγροτικής Τράπεζας της Ρωσίας.
Μια άλλη λύση θα μπορούσε να είναι το έτερο «γεράκι» του Κρεμλίνου, ο 57χρονος Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Το 2008, ο Πούτιν είχε εμπιστευτεί στον Μεντβέντεφ την προεδρία του κόμματος – και της Ρωσίας- και από τότε οι δυο άνδρες άρχισαν να υπηρετούν στην θέση εναλλάξ, με τον άλλο να βρίσκεται κάθε φορά στην θέση του πρωθυπουργού. Με το πέρας μιας τετραετίας, ο Μεντβέντεφ άφησε χώρο στον Πούτιν για να επιστρέψει οριστικά στο Κρεμλίνο, ενώ ο ίδιος διατελεί από το 2020 αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Σε κάθε περίπτωση, το όνομα του Μεντβέντεφ -που κάποτε προέβαλε τον εαυτό του ως εκσυγχρονιστή- είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα με το άρθρο 92 παράγραφος 3 του ρωσικού συντάγματος, σε περιπτώσεις που ο επικεφαλής του Κρεμλίνου αδυνατεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, αυτά θα εκτελούνται προσωρινά από τον πρωθυπουργό. Αυτό σημαίνει ότι, επί του παρόντος, την προεδρία θα μπορούσε να διεκδικήσει ο Μιχαήλ Μισούστιν. Σε περίπτωση που ο Πούτιν δεν είναι σε θέση να εργαστεί, το Σύνταγμα δεν του επιτρέπει ρητά να επιστρέψει στην εξουσία εάν αναρρώσει. Έτσι, ο Μισούστιν θα μπορούσε και να αναλάβει, αλλά και να κρατήσει την θέση.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Η Bild αξιολογεί επίσης ως πιθανό υποψήφιο τον 60χρονο Μιχαήλ Μιζίντσεφ, γνωστό και ως «χασάπη της Μαριούπολης» – προσωνύμιο που απέκτησε όταν αιματοκύλησε την ουκρανική πόλη στις αρχές της ρωσικής εισβολής, σε μια πολιορκία που άφησε πίσω της πάνω από 20.000 νεκρούς. Ο Μιζίντσεφ αυτή την στιγμή υπηρετεί ως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.
Μια ακόμη ισχυρή φιγούρα που αναδείχθηκε εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία είναι ο ιδρυτής κι επικεφαλής της διαβόητης ομάδας μισθοφόρων Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ο 61χρονος Ρώσος «ολιγάρχης» που διατηρεί στενές σχέσεις με τον Πούτιν, λειτουργεί ως ανώτατος διοικητής των Ρώσων μαχητών.
Στο «Πάνθεον» των επιφανών του πολέμου στην Ουκρανία βρίσκεται, τέλος, κι ο αρχηγός των Τσετσένων μαχητών, Ραμζάν Καντίροφ. Στο Telegram και στο Tiktok, απεικονίζει επανειλημμένως τον εαυτό του όπως και τον προσωπικό του στρατό “Kadyrovtsy” αφήνοντας να εννοηθεί ότι εμπλέκεται με κάποιον τρόπο στον πόλεμο. Του αρέσει επίσης να χαρακτηρίζει τους Ουκρανούς ως «νεοναζί διαβόλους» στο οπτικοακουστικό υλικό που αναρτά.
Ο 45χρονος είναι από τους ένθερμους υποστηρικτές του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία και γνωστός για την «σκληροπυρηνική» του στάση, αφού φέρεται να έστειλε ακόμη και τα ανήλικα παιδιά του στο μέτωπο.
Ειδήσεις σήμερα
Σταύρος Σαράφης: Πέθανε ο θρύλος του ΠΑΟΚ – Θρήνος στο ελληνικό ποδόσφαιρο