O Παλέρμο μilhse σε ένα πάνελ με τον διoικητή της Nasa, Μπιλ Νέλσον, ο οποίος έκανε επίσης λόγο για τον ρόλο της Αυστραλίας στην επόμενη επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι, την αποστολή «Άρτεμις».
Ο Παλέρμο είπε ότι η Αυστραλία υπέγραψε τις Συμφωνίες «Άρτεμις», – έναν οδηγό για τις αρχές εξερεύνησης του διαστήματος που υπέγραψαν η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες. Η υπογραφή εκ μέρους της Αυστραλίας ήταν, σύμφωνα με τον Παλέρμο, ένα σημάδι της δέσμευσής της στους «κανόνες που επιδιώκουν να διασφαλίσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα του διαστήματος».
“Πρέπει επίσης να σημειώσω ότι η συζήτηση για το AUKUS είναι μια περαιτέρω ένδειξη του αυξανόμενου βάθους συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών μας και του Ηνωμένου Βασιλείου”, είπε. «Και ελπίζουμε ότι αυτή η δυναμική θα συνεχιστεί, με ακόμη μεγαλύτερες συναλλαγές και συνεργασία στον διαστημικό τομέα, στο εγγύς μέλλον».
«Εμείς και οι εταίροι μας συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία σε τομείς όπως η δίκαιη διανομή εμβολίων, η οικονομική ανάκαμψη Covid-19, η τεχνολογία χαμηλών εκπομπών, οι επενδύσεις υποδομής, οι κρίσιμες τεχνολογίες, η εκπαίδευση, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το διάστημα και η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης», έγραψε η Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Μαρίζ Πέιν, λίγο μετά την ανακοίνωση σύναψης του AUKUS.
Το διάστημα είναι ένα κρίσιμο μέρος κάθε μελλοντικής στρατιωτικής δράσης, επειδή οι δορυφόροι χρειάζονται για την επικοινωνία, την πλοήγηση και την καθοδήγηση των όπλων. Υπάρχουν φόβοι ότι έθνη όπως η Κίνα ή η Ρωσία θα μπορούσαν να στοχεύσουν σε αυτούς τους δορυφόρους σε οποιαδήποτε κλιμάκωση των εχθροπραξιών, αφήνοντας χώρες, όπως η Αυστραλία, «κουφές, χαζές και τυφλές».
Σε κοινή δήλωση, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση Ausmin του Σεπτεμβρίου, σημειώθηκε ότι οι ΗΠΑ και η Αυστραλία αναγνώρισαν τη σημασία των κοινών δυνατοτήτων και την κοινή κατανόηση των απειλών που σχετίζονται με το διάστημα. Σύμφωνα με την δήλωση αυτή, υπάρχουν σχέδια για συνδυασμένες δορυφορικές δραστηριότητες και μια διαστημική συμφωνία -πλαίσιο για την επέκταση της συνεργασίας για την «πολιτική έρευνα, εξερεύνηση και χρήση του διαστήματος για ειρηνικούς σκοπούς».
Σύμφωνα με τον αμυντικό αναλυτή του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής, Μάλκολμ Ντέιβις, η Κίνα αποτελεί απειλή για δορυφόρους ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας . «Η απειλή εχθρικής και επιθετικής συμπεριφοράς σε τροχιά είναι πραγματική», έγραψε, και θα είναι κρίσιμη για τις τρεις διαστημικές δυνάμεις.
«Η Κίνα έχει ήδη αναπτύξει αντι-δορυφορικά όπλα άμεσης ανόδου και όπλα “ASAT”, θέτοντας σε κίνδυνο όλο το φάσμα κρίσιμης διαστημικής υποστήριξης των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας σε μια κρίση», έγραψε ο Ντέιβις, συμπληρώνοντας ότι «Ο τομέας του διαστήματος είναι κρίσιμος για έναν πόλεμο που είναι ακριβής, αποφασιστικός και γρήγορος, μειώνει το κόστος σε ζωές που χάνονται και ελαχιστοποιεί την προοπτική αποτυχίας».
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
«Η μείωση της προοπτικής ενός “διαστημικού” Pearl Harbor από μεριάς της Ρωσίας και της Κίνας είναι ίσως ο πιο σημαντικός στόχος για το Aukus. Μια τέτοια επίθεση θα αύξαινε δραματικά τον κίνδυνο ταχείας ήττας, αφήνοντας τα τρία κράτη (Αυστραλία, ΗΠΑ και Η. Βασίλειο) ουσιαστικά “κουφά, χαζά και τυφλά” σε μια κρίση», επεσήμανε ο αναλυτής.
Ο διοικητής της NASA, Μπιλ Νέλσον, μίλησε για τη μακροχρόνια συμμαχία της Αυστραλίας με τις άλλες δύο δυνάμεις, τόσο στους πολέμους, όσο και στο διάστημα. Ο Νέλσον αναφέρθηκε στον ρόλο της Αυστραλίας στην προσσελήνωση του 1969 και υποσχέθηκε ότι η NASA ετοιμάζεται να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες, σχετικά με τον ρόλο της Αυστραλίας στην αποστολή «Άρτεμις».
«Συνεργαζόμαστε με την αυστραλιανή διαστημική υπηρεσία για την επίτευξη πιθανής συνεργασίας στο φεγγάρι. Γιατί επιστρέφουμε στο φεγγάρι, όπου έχουμε ξαναπάει. Αλλά αυτή τη φορά, στόχος είναι να μείνουμε εκεί όσο μπορούμε, να μάθουμε και να προετοιμαστούμε για να πάμε στον Άρη», είπε ο Νέλσον.
«Εντοπίσαμε μια ευκαιρία που θα επιτρέψει στην τεχνογνωσία της Αυστραλίας να ευθυγραμμιστεί με τις δυνατότητες εξερεύνησης της Nasa. Θα είναι μια σπουδαία συνεργασία».
ΠΗΓΗ: The Guardian
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Τραβάει το σκοινί η Τουρκία: Έβγαλε πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ
- Η κακοκαιρία «Αθηνά» φέρνει καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους – Πώς θα κινηθεί
- Τέλος τα μέτρα για τους εμβολιασμένους: Τι θα ισχύει για εστίαση, διασκέδαση και κόκκινες περιοχές
- Στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη Κύρωση της Συμφωνίας με την Γαλλία – Οι ομιλίες των αρχηγών και…
- Τουλάχιστον 20 νεκροί από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Πακιστάν