Η διήμερη σύνοδος Ιταλίας – Αφρικής γίνεται στη Ρώμη παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκπροσώπων του ΟΗΕ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και περίπου 25 αρχηγών κρατών, κυβερνήσεων και υπουργών της αφρικανικής ηπείρου.
Γέφυρα κοινής ανάπτυξης «βάπτισε» τη διήμερη σύνοδο Ιταλίας – Αφρικής που φιλοξενεί από χθες στη Ρώμη η Ιταλή πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι. Παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκπροσώπων του ΟΗΕ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και περίπου 25 αρχηγών κρατών, κυβερνήσεων και υπουργών της αφρικανικής ηπείρου αποκάλυψε το σχέδιο Ματέι, στο οποίο αποτυπώνεται το όραμά της για το μέλλον της «εποικοδομητικής και για τις δύο πλευρές» συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.
Η Μελόνι υπόσχεται πως θα βαδίσει στα χνάρια του Ενρίκο Ματέι, ιδρυτή του ιταλικού πετρελαϊκού κολοσσού Eni, που τη δεκαετία του ’50 υποστήριξε μια «συνεργατική» λογική στις σχέσεις με τις αφρικανικές χώρες.
Ο Ματέι μιλούσε τότε για στήριξη των Αφρικανών να αναπτύξουν τους φυσικούς τους πόρους. Η Μελόνι μίλησε χθες για «συνεργασία μεταξύ ίσων, μακριά από αρπακτικές διαθέσεις, αλλά και μακριά από τη ‘φιλανθρωπία’ προς την Αφρική, που δεν αρμόζει στις τεράστιες δυνατότητές της για ανάπτυξη».
Το ιταλικό σχέδιο αρχικού προϋπολογισμού 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προβλέπει επενδύσεις σε πιλοτικά προγράμματα σε υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, γεωργία, υποδομές, ενέργεια.
Η κεντρική ιδέα είναι να στηριχθεί η ανάπτυξη στην Αφρική, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και συνθήκες για μια καλύτερη ζωή ώστε να μηνδιακινδυνεύουν τις ζωές τους σε σαπιοκάραβα για να διασχίσουν τη Μεσόγειο εκατοντάδες χιλιάδες κάθε χρόνο.
«Μιλάμε πολύ για το δικαίωμα στη μετανάστευση, αλλά σπάνια για την προστασία του δικαιώματος των ανθρώπων να μην εξαναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, η οποία είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεθεί στην Ευρώπη», έλεγε χθες η οικοδέσποινα στην πρώτη μεγάλη εκδήλωση της ιταλικής προεδρίας της G7.
Η φον ντερ Λάιεν επεσήμανε πως το σχέδιο είναι «συμπληρωματικό» του πακέτου της Ε.Ε. για την Αφρική ύψους 150 δισεκατομμυρίων που παρουσιάστηκε το 2022.
Κατά τ’ άλλα το σχέδιο Μελόνι για μια νέα σχέση με την Αφρική δεν ενθουσίασε το ακροατήριο. Χορτάσαμε από μεγάλα λόγια σχολίασε ευθύς ο Μούσα Φάκι Μαχάματ, πρόεδρος της Επιτροπής Αφρικανικής Ενωσης και πρώην πρόεδρος του Τσαντ. Χωρίς διπλωματικό τακτ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια πολλών παρευρισκόμενων και μη για την παράλειψη της Ρώμης να ζητήσει τη γνώμη τους πριν παρουσιάσει πανηγυρικά ένα σχέδιο που τους αφορά.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Ιδίως για το κεφάλαιο «Ενέργεια» όπου βάσει του σχεδίου η Ιταλία θα λειτουργήσει ως νέα ενεργειακή γέφυρα μεταξύ των δύο ηπείρων, υπήρξε κύμα επικρίσεων.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε τις αφρικανικές χώρες να παράγουν την ενέργεια που χρειάζονται και να εξάγουν στην Ευρώπη το ποσοστό που θα περισσεύει. Θέλουμε να συναντηθούν η πλουτοπαραγωγός Αφρική και η Ευρώπη, που αναζητά νέες οδούς για την προμήθεια ενέργειας», είπε χθες η Μελόνι, δείχνοντας προς τη Ρωσία και την ενεργειακή κρίση.
ΙΤΑΛΙΚΑ ΜΜΕ: Επικριτικά σχόλια για το κυβερνητικό σχέδιο
Λακωνικά μερίδα του ιταλικού Τύπου μετονόμασε το σχέδιο Ματέι σε σχέδιο Ντεσκάλτσι από τον νυν επικεφαλής της Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι.
Η Ιταλία θέλει να επεκτείνει την επιρροή της στην Αφρική, δεν το κρύβει, και κυρίως αδιαφορεί για το κόστος για τους Αφρικανούς, «μετέφρασαν» την ομιλία Μελόνι συμπατριώτες της ερευνητές σε think tank και δεκάδες οργανώσεις πολιτών στη μαύρη ήπειρο στις πρώτες αντιδράσεις.
«Η Μελόνι επιδιώκει μια κοντόφθαλμη και υπεραπλουστευτική στρατηγική για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή ανασφάλεια και τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης», σχολίασε ο Φραντσέσκο Σάσι, ειδικός σε θέματα ενέργειας και γεωπολιτικής.
«H φιλόδοξη Ρώμη κλείνει τα μάτια στην κλιματική κρίση και τα αυτιά στις φωνές της αφρικανικής κοινωνίας των πολιτών» δήλωσε ο Ντιν Μπεκουμούτζι Μπέμπχε, επικεφαλής της καμπάνιας Don’t Gas Africa.
Η Αφρική πρέπει να στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να δει το φως και το 40% των Αφρικανών που δεν έχει καθόλου πρόσβαση σε ενέργεια, υπογράμμισε.
«Η Αφρική να χαράξει τον δικό της δρόμο μακριά από τα στρατηγικά οράματα των Ευρωπαίων πρωταγωνιστών στην αγορά ορυκτών, που μεταμφιέζονται σε αναπτυξιακά προγράμματα» πρόσθεσε ο Τζόαμπ Οκάντα, ειδικός κλιματικής αλλαγής.
Ειδήσεις σήμερα
Πυκνός τοξικός αφρός κάλυψε ποταμό – Ανησυχία στις υγειονομικές Αρχές [Βίντεο]
Λονδίνο: Νεκρός από πυρά αστυνομικών άνδρας που απειλούσε με τόξο