Το Τόκιο προέβη στη σχετική ανακοίνωση λίγες εβδομάδες αφότου έλαβε το πράσινο φως από την Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ). Ετσι, σε βάθος 30 χρόνων θα απορριφθούν σταδιακά στον ωκεανό 1,34 εκατομμύρια τόνοι ύδατος -ποσότητα ικανή να γεμίσει 500 ολυμπιακές πισίνες- που συσσωρεύτηκαν στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας του Φουκουσίμα, μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι του 2011. Αφού επισκέφθηκε την τοποθεσία την Κυριακή και στη συνέχεια συγκάλεσε Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός, Φουμίο Κισίντα, έδωσε εντολή στους αρμοδίους της κρατικής ηλεκτρικής εταιρίας Tepco να εγκαινιάσουν την πρωτοφανή στα χρονικά επιχείρηση στις 24 Αυγούστου, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν. Η Ιαπωνία ισχυρίζεται πως έκανε ό,τι μπορούσε για να συλλέξει και να αποθηκεύσει το μολυσμένο νερό την τελευταία δεκαετία, αλλά δεν διαθέτει επαρκείς χώρους.
Κατά τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, το ξεφόρτωμα του -επεξεργασμένου και θεωρητικά ακίνδυνου- ραδιενεργού νερού στη θάλασσα είναι απαραίτητο, ώστε να ολοκληρωθεί η δαπανηρή παύση λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, που βρίσκεται 220 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Τόκιο. Στη χειρότερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσέρνομπιλ του 1986, το τσουνάμι που προκλήθηκε στον Ειρηνικό από ένα μεγα-σεισμό 9 ρίχτερ πλημμύρισε τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα. Στη συνέχεια, οι Αρχές απέκλεισαν μια ζώνη ακτίνας περίπου 20 χιλιομέτρων, η οποία επεκτεινόταν συνεχώς λόγω της ραδιενέργειας, με αποτέλεσμα 150.000 άνθρωποι να απομακρυνθούν από την περιοχή.
Οι χώρες της Ασίας στον Ειρηνικό έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στο σχέδιο, από την πρώτη στιγμή που το ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση, το 2021. Ωστόσο, κατόπιν επανειλημμένων επιθεωρήσεων στις εγκαταστάσεις, η πυρηνική υπηρεσία του ΟΗΕ έδωσε την έγκρισή της, εκτιμώντας ότι οι επιπτώσεις στους ανθρώπους και στο θαλάσσιο περιβάλλον του Ειρηνικού θα είναι αμελητέες.
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
Την Τρίτη οργανώθηκε μεγάλη καθιστική διαμαρτυρία από αλιείς και οικολόγους της Ιαπωνίας έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στο Τόκιο, με εκκλήσεις στον Κισίντα να ματαιώσει την απόρριψη του πρώην (;) ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό, έστω και την τελευταία στιγμή. Κατά τη διαδικασία του πολυετούς καθαρισμού, η Tepco απομάκρυνε από το νερό των αντιδραστήρων 60 ραδιενεργές ουσίες, φιλτράροντάς το όσο καλύτερα μπορούσε. Ωστόσο, δεν θα είναι εντελώς «αγνό», καθώς θα περιέχει τα ραδιενεργά ισότοπα του υδρογόνου και του άνθρακα, τρίτιο και C-14, που είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθούν. Οι ειδικοί καθησυχάζουν γενικά ότι τα συγκεκριμένα ραδιενεργά κατάλοιπα είναι ακίνδυνα σε μικρές ποσότητες, καθώς εκπέμπουν λίγη ραδιενέργεια. Το βασικό επιχείρημα των Ιαπώνων είναι ότι οι περισσότεροι πυρηνικοί σταθμοί στον κόσμο απελευθερώνουν στο περιβάλλον απόβλητα με υψηλότερες ποσότητες τριτίου από αυτές της Φουκουσίμα.
Η Κίνα, ωστόσο, κατηγόρησε και πάλι την Ιαπωνία ότι μεταχειρίζεται τον Ειρηνικό σαν «ιδιωτικό της υπόνομο», ενώ το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε την επιβολή εμπάργκο σε σειρά γιαπωνέζικων διατροφικών προϊόντων. Η Κίνα και η Νότια Κορέα έχουν ήδη απαγορεύσει τις εισαγωγές ψαριών από αλιευτικά πεδία γύρω από τη Φουκουσίμα. Ωστόσο, ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία και καταπίνοντας τις αντιδράσεις της κατόπιν αμερικανικών πιέσεων, η κυβέρνηση της Σεούλ έδωσε τελικά τη συγκατάθεσή της στο ιαπωνικό σχέδιο, κατηγορώντας τους εγχώριους και ξένους διαδηλωτές για «διασπορά φόβου». Χωρίς αυτή την υπαναχώρηση δεν θα ήταν εφικτή η ιστορική τριμερής ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Ν. Κορέας, που διοργανώθηκε στην περιοχή με την παρουσία του Τζο Μπάιντεν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δημοσκόπηση του καναλιού FNN το 56% των Ιαπώνων συμφωνεί με την απόρριψη των «πυρηνικών»νερών της Φουκουσίμα και το 37% διαφωνεί. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κισίντα υποσχέθηκε μακροχρόνια μέτρα στήριξης της ιαπωνικής αλιείας, μέσα από ένα πακέτο τουλάχιστον 80 δισ. γεν (550 εκατ. δολαρίων).
Ειδήσεις σήμερα