Στη συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλογίζει «τυφλή διαμαρτυρία που κρύβει έλλειψη θέσεων» στην αντιπολίτευση και εξηγεί ποιο ήταν το μήνυμα που έλαβε η κυβέρνηση από τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια για τα Τέμπη. Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, απαντά στο ερώτημα αν θα αναζητούν ευθύνες για το δυστύχημα από τη Hellenic Train.
Κύριε πρόεδρε, να περάσουμε στο ζήτημα των Τεμπών. Η κοινή γνώμη δέχεται το τελευταίο διάστημα διαρκώς αντιφατικές πληροφορίες για το θέμα του παράνομου φορτίου. Και εσείς ο ίδιος έχετε εκφράσει διαφορετικές απόψεις. Την Πέμπτη οι πραγματογνώμονες αποφάνθηκαν πως τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι δεν υπάρχει παράνομο φορτίο. Αν όμως τα πορίσματα κάνουν αναφορές για εύφλεκτο υλικό, δεν φοβάστε πως η σύγχυση θα παραμείνει και πάλι δεν θα έχουμε ασφαλές συμπέρασμα;
Η άγνοια είναι το έδαφος του λαϊκισμού. Η εμμονική καχυποψία, ο πρώτος σπόρος του. Ενώ το ψέμα, όσο αλλόκοτο και αν είναι, γίνεται το λίπασμα που τον βοηθά να ανθίσει και να γιγαντωθεί. Ένα παράσιτο, το οποίο δυστυχώς πότιζαν επί μήνες πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα της δημόσιας ζωής που εκμεταλλεύονται με τον πιο χυδαίο τρόπο τον ανείπωτο πόνο των συγγενών.
Και κάτι τελευταίο: Σε μια περίοδο που πολλοί αμφισβητούν ευθέως τη Δικαιοσύνη, έχω διπλό χρέος να υψώσω τείχος προστασίας στους λειτουργούς της. Άρα και στην ίδια τη Δημοκρατία μας.
Ναι. Εκφράζεται, όμως, η απορία γιατί αυτό το αποδεικτικό υλικό εμφανίστηκε τώρα, δύο χρόνια μετά το δυστύχημα. Δεν είναι λογικό να επιτείνεται έτσι η καχυποψία για το αν λειτούργησε σωστά η δικαιοσύνη;
Φαίνεται πάντως ότι η έρευνα θα μπορούσε να είχε καταλήξει νωρίτερα, αν δεν είχαν καταστραφεί στοιχεία τις πρώτες ώρες. Η αντιπολίτευση μιλάει για «μπάζωμα». Έχετε πλέον καθαρή εικόνα για το τι έγινε και τι δεν έγινε σωστά;
Θα ήθελα, για ακόμα μία φορά, να κάνω έναν απαραίτητο διαχωρισμό: είναι ένα πράγμα η αξιολόγηση κάθε επιχειρησιακού χειρισμού στο πεδίο -και ιδίως υπό το πρίσμα των αναγκών εκείνων των δραματικών ωρών -και άλλο η ανυπόστατη κατηγορία ότι δήθεν έγινε «μπάζωμα». Δηλαδή ότι συνέβη κάτι που είχε στόχο τη συγκάλυψη. Ακόμη και η χρήση του απεχθούς αυτού όρου δηλώνει τις προθέσεις όσων τον επινόησαν. Αλλά να συγκαλύψει ποιος, τι, ποιον και γιατί; Αυτό, πέραν του ότι προσκρούει στην κοινή λογική, δεν προκύπτει από πουθενά. Αντίθετα, τώρα το επιχείρημα καταρρέει με πάταγο. Και, τελικά, για να είμαστε καθαροί: εγώ δεν περίμενα κανένα βίντεο για να αντικρούσω το ψέμα και τη χυδαιότητα!
Σήμερα, ακόμη και υπό το φως των νέων δεδομένων, θα επιμείνω στην επιλογή την οποία έκανα εξαρχής: να αναζητηθεί η αλήθεια, να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και το κράτος να αντιληφθεί τα κενά και τις παθογένειές του, ώστε να βελτιωθεί. Δεν θα υποταχθώ όμως στις θεωρίες συνωμοσίας, ούτε στα λαϊκιστικά συνθήματα και στην εργαλειοποίηση ενός συλλογικού δράματος. Ένα δυστύχημα που προκάλεσε εθνικό πένθος δεν πρέπει να υποβιβαστεί σε φτηνό σύνθημα και σε μοχλό κομματικών σχεδιασμών. Και σε αυτό επιμένω!
Πριν και πάνω απ’ όλα, οφείλουμε να περιμένουμε τις απαντήσεις της Δικαιοσύνης και τον καταμερισμό ευθυνών. Ανεξάρτητα από αυτό, όμως, σίγουρα θα πιέσω ώστε η εταιρεία να φέρει περισσότερα και καλύτερα τρένα, στον ταχύτερο δυνατό χρόνο. Εως το 2027 η γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι εντελώς καινούρια.
Στο μεταξύ, πάντως, πολλά βήματα έγιναν ήδη. Για παράδειγμα, η ολοκλήρωση της τηλεδιοίκησης, πλην του σημείου των καταστροφών του «Daniel». Η τοποθέτηση 300 καμερών σε όλο το δίκτυο και ο έλεγχος των τούνελ. Οι 120 νέες προσλήψεις στον ΟΣΕ και οι επιπλέον 140 που ετοιμάζονται. Αλλά και η αναδιάρθρωση του ενιαίου φορέα των Ελληνικών Σιδηροδρόμων. Πρέπει, ωστόσο, να γίνουν περισσότερα κι αυτό είναι και προσωπικό μου στοίχημα. Για να το πω διαφορετικά, δεσμεύομαι για ένα πράγμα: Θα αναζητήσουμε τους καλύτερους για να αναλάβουν τον νέο αυτόν οργανισμό, αναμένοντας και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Μέσα στην επόμενη διετία, η Ελλάδα πρέπει να διαθέτει έναν σιδηρόδρομο αντάξιο της εποχής μας.
Ποιο είναι το μήνυμα που λάβατε, τελικά, εσείς από τις συγκεντρώσεις; Πώς ερμηνεύετε το κύμα της διαμαρτυρίας και πώς ανταποκρίνεστε σε αυτό;
Κάθε πολίτης εκφράζει την αγωνία του ή το αίτημά του για δικαιοσύνη με τρόπο που επιθυμεί. Είτε συμμετέχοντας σε μία συγκέντρωση, είτε με μία ανάρτηση στο Διαδίκτυο, είτε βουβά. Τα μηνύματα αυτά τα ακούω και συχνά τα συμμερίζομαι. Αρκεί, όμως, να είναι αληθινά και να εδράζονται στην πραγματικότητα. Να μένουν μακριά από κομματικές υστεροβουλίες και έξω από σχέδια προσωπικής προβολής. Με αυτή την έννοια, νιώθω ότι οι πολίτες ζητούν Αλήθεια και Δικαιοσύνη. Κάτι που επιδιώκει και η Πολιτεία, συνδράμοντας, με κάθε τρόπο, το έργο της έρευνας και της ανάκρισης. Αντιλαμβάνομαι, όμως, και ότι η κοινή γνώμη ζητά από εμάς να τρέξουμε όσες αλλαγές χρειάζονται ώστε να μη συμβεί ξανά μία τέτοια τραγωδία. Και αυτό, ακριβώς, κάνουμε.
Εσείς αν δεν ήσασταν πολιτικός θα πηγαίνατε στις διαδηλώσεις, όπως είπε υπουργός σας;
Επαναλαμβάνω: δική μας δουλειά είναι να προχωρούμε κάθε πολιτική η οποία θα απαντά θετικά στο διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας για ένα αποτελεσματικότερο κράτος. Και ακριβώς αυτό είναι και η βασική μας διαφορά με την αντιπολίτευση: εμείς διεκδικούμε να εκπροσωπούμε τη σιγουριά, το σχέδιο και το αποτέλεσμα. Ενώ εκείνη την τυφλή διαμαρτυρία. Μια διαμαρτυρία, μάλιστα, που κάποτε γίνεται άναρθρη κραυγή δίχως προοπτική. Ένας συνασπισμός τάχα «αντι-Μητσοτατικός», που κρύβει τη δική του έλλειψη προγραμμάτων και θέσεων. Ε, λοιπόν, αυτή τη στρέβλωση δεν θα την αφήσω να κλιμακωθεί. Έχει ανάγκη η χώρα από σταθερότητα, ειδικά μέσα στο πρωτοφανές νέο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο έχουμε βρεθεί.
Ειδήσεις Σήμερα
- Τέμπη: «Βρήκα το βιντεοληπτικό υλικό στον κάδο ανακύκλωσης» [βίντεο]
- Τραμπ: Τα μίντια θέλουν να σπείρουν διχόνοια στη σχέση μου με τον Μασκ
- Σεισμοί στις Κυκλάδες: Πάνω από 18.400 δονήσεις μεταξύ Σαντορίνης – Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου
- Ηράκλειο: Ανήλικη κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον πατέρα της