Η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι αυστηρότερες ποινές είναι απάντηση στην “κοινωνική αγανάκτηση για τα εγκλήματα που διαπράττονται από νέους παραβάτες” και ότι θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά.
Ωστόσο, πολλοί ειδικοί έχουν επισημάνει έρευνες που δείχνουν ότι αυστηρότερες ποινές δεν μειώνουν τη νεανική εγκληματικότητα και ενδέχεται στην πραγματικότητα να την επιδεινώσουν.
Ο ΟΗΕ έχει επίσης επικρίνει τις μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών και το διεθνές δίκαιο.
Το Κόμμα Φιλελεύθερης Εθνικής Παράταξης (LNP) – το οποίο κέρδισε τις εκλογές της πολιτείας τον Οκτώβριο – έκανε αυτούς τους κανόνες χαρακτηριστικό της προεκλογικής του εκστρατείας, λέγοντας ότι θέτουν τα “δικαιώματα των θυμάτων” πάνω από τα “δικαιώματα των εγκληματιών”.
“Αυτοί οι νόμοι είναι για κάθε κάτοικο της Κουίνσλαντ που έχει νιώσει ποτέ ανασφάλεια και έχει γίνει θύμα νεανικής εγκληματικότητας σε όλη την πολιτεία μας,” δήλωσε ο Πρωθυπουργός David Crisafulli μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου την Πέμπτη.
Πριν την ψηφοφορία, και τα δύο πολιτικά στρατόπεδα είχαν ισχυριστεί ότι το Κουίνσλαντ βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης λόγω νεανικής εγκληματικότητας και ότι μια πιο τιμωρητική προσέγγιση είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.
Ωστόσο, τα δεδομένα από την Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία δείχνουν ότι η νεανική εγκληματικότητα στην Κουίνσλαντ έχει μειωθεί κατά το ήμισυ τα τελευταία 14 χρόνια.
Οι νέοι νόμοι, που η κυβέρνηση ονομάζει “έγκλημα ενηλίκων, χρόνος ενηλίκων”, περιλαμβάνουν 13 αδικήματα που θα υπόκεινται τώρα σε αυστηρότερες ποινές φυλάκισης όταν διαπράττονται από νέους, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής ισόβιας κράτησης για φόνο, με περίοδο μη αποφυλάκισης 20 ετών.
Προηγουμένως, η μέγιστη ποινή για νέους παραβάτες που καταδικάζονταν για φόνο ήταν 10 χρόνια φυλάκισης, με την ισόβια ποινή να εξετάζεται μόνο αν το έγκλημα ήταν “ιδιαίτερα φρικτό”.
Κύπρος: Εντάχθηκε σε τρία αμυντικά προγράμματα των ΗΠΑ με απόφαση του Μπάιντεν
Οι νόμοι καταργούν επίσης τις διατάξεις για “κρατητήριο ως έσχατη λύση” – οι οποίες προτιμούσαν μη φυλακιστικές ποινές, όπως πρόστιμα ή κοινοτική εργασία, για τα παιδιά αντί της φυλάκισης – και θα επιτρέπουν στους δικαστές να εξετάζουν το πλήρες ποινικό ιστορικό του παιδιού κατά την επιβολή της ποινής.
Η Ένωση Αστυνομίας Κουίνσλαντ χαρακτήρισε τις αλλαγές “ένα άλμα προς τη σωστή κατεύθυνση”, ενώ η νέα Γενική Εισαγγελέας της Κουίνσλαντ, Deb Frecklington, δήλωσε ότι θα δώσει στα δικαστήρια τη δυνατότητα να “αντιμετωπίσουν καλύτερα τα μοτίβα της εγκληματικότητας” και να “κρατούν υπεύθυνους τους ανθρώπους για τις πράξεις τους”.
Το Κουίνσλαντ έχει ήδη περισσότερα παιδιά σε κράτηση από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία της Αυστραλίας.
Ο Πρωθυπουργός Crisafulli δήλωσε την Πέμπτη ότι, αν και μπορεί να υπάρξει “πίεση βραχυπρόθεσμα”, η κυβέρνηση του έχει μακροπρόθεσμο σχέδιο να “παραδώσει μια σειρά άλλων εγκαταστάσεων κράτησης και διαφορετικών επιλογών”.
Η Επίτροπος για τα παιδιά της Αυστραλίας, Anne Hollonds, χαρακτήρισε τις αλλαγές “διεθνή ντροπή”.
Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση της Κουίνσλαντ ότι “αγνοεί τα στοιχεία” που υποδεικνύουν ότι “όσο πιο νέο είναι το παιδί που έρχεται σε επαφή με το δικαστικό σύστημα, τόσο πιο πιθανό είναι να συνεχίσει να διαπράττει πιο σοβαρά εγκλήματα”.
“Το γεγονός ότι οι διατάξεις του [νομοσχεδίου] στοχεύουν τα πιο ευάλωτα παιδιά μας καθιστά αυτή την υποχώρηση από τα ανθρώπινα δικαιώματα ακόμα πιο σοκαριστική,” δήλωσε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη.
Άλλοι νομικοί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι έδωσαν στοιχεία σε κοινοβουλευτική ακρόαση για το νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα, είπαν ότι οι νόμοι μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες για τα θύματα, καθώς τα παιδιά θα είναι λιγότερο πιθανό να παραδεχτούν την ενοχή τους λόγω των αυστηρότερων ποινών, με αποτέλεσμα περισσότερους δίκες και μεγαλύτερες καθυστερήσεις στα δικαστήρια.
Παράλληλα εκτίμησε ότι θα επηρεάσει με άνισο τρόπο τα παιδιά των Αβορίγινων, την ώρα που το ποσοστό των αυτοχθόνων που βρίσκονται στη φυλακή είναι υψηλότερο από αυτό των υπόλοιπων Αυστραλών.
Η Αν Σκέλτον, πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ, εξέφρασε την «κατάπληξή» της: «Δεν πιστεύουμε ότι οι λεγόμενες εξαιρετικές περιστάσεις δικαιολογούν την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών (…) ούτε ότι (το νομοσχέδιο) θα κάνει το Κουίνσλαντ πιο ασφαλές», τόνισε.
Η Σκέλτον χαρακτήρισε «εντυπωσιακό» το γεγονός ότι ο ίδιος ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας παραδέχθηκε ότι οι πιο αυστηρές ποινές που προβλέπει το νομοσχέδιο παραβιάζουν πολλά άρθρα του διεθνούς δικαίου.
Όμως ο γενικός εισαγγελέας εκτίμησε, σε γνωμοδότησή του προς τους βουλευτές, ότι «η εξαιρετική κατάσταση που έχει προκύψει λόγω της νεανικής εγκληματικότητας» επιτρέπει «να αγνοηθεί» ο αυστραλιανός νόμος του 2019 περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ειδήσεις σήμερα
Σόφη Ζαννίνου: Διέρρηξαν το σπίτι της και της αρπάξαν κοσμήματα αξίας 200.000 ευρώ [βίντεο]
Alpha Bank: Ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου
First Dates: Δυο κοπέλες βγήκαν ραντεβού και «τσακώθηκαν» για τα «μάτια» της σερβιτόρας [βίντεο]