» Ο πλανήτης απομακρύνεται από τη δυτική ηγεσία: Η προοδευτική υποχώρηση της -υπό δυτική ηγεσία- παγκόσμιας τάξης θα εμποδίσει τις προσπάθειες για τη διαχείριση των παγκόσμιων κρίσεων, όπως η κλιματική αλλαγή το 2023, υποβαθμίζοντας περαιτέρω τους παγκόσμιους θεσμούς και αυξάνοντας τις διπλωματικές εντάσεις μεταξύ των χωρών. Παγκόσμιες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Ε.Ε., η Ρωσία και η Κίνα, θα επιδιώξουν όλο και περισσότερο την προστασία τους από το καπέλωμα των αντιπάλων τους σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, καθώς και σε αυτό της ασφάλειας. Οι ΗΠA και η Ε.Ε. θα είναι στενά ευθυγραμμισμένες σε πολλά μέτωπα, αν και το 2023 θα εμφανιστούν διμερείς εντάσεις, καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο θα αποτύχει πιθανότατα να ψηφίσει νέους παγκόσμιους φορολογικούς κανόνες (κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρώπη), ενώ θα ενταθούν οι ευρωπαϊκές εκκλήσεις για επιβολή φόρων στις αμερικανικές εταιρίες τεχνολογίας. Στο μεταξύ, οι διαφορετικές προτεραιότητες της Δύσης και του αναπτυσσόμενου κόσμου υπό την ηγεσία της Κίνας θα υπονομεύσουν τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα και τις προσπάθειες μεμονωμένων χωρών να καταπολεμήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη.
» Ανέφικτη η κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα συνεχιστεί, αλλά καμία από τις δύο πλευρές δεν θα επιτύχει εδαφικά κέρδη ικανά να υποβαθμίσουν σημαντικά τη διαπραγματευτική θέση της άλλης πλευράς. Θα παραμείνουν σε ισχύ οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας (ενδεχομένως να ενισχυθούν), καθώς και η άνοδος στις τιμές βασικών εμπορευμάτων. Οι ουκρανικές δυνάμεις, υποβοηθούμενες από τη στρατιωτική υποστήριξη των δυτικών συμμάχων, θα επικεντρώσουν την επίθεσή τους νότια προς την Αζοφική Θάλασσα για να απομονώσουν τις ρωσικές δυνάμεις στον χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, αλλά είναι απίθανο να τις εκτοπίσουν. Επίσης, θα εντείνει τις επιθέσεις σε στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας. Από την άλλη, η Ρωσία θα συνεχίσει την εκστρατεία της για την καταστροφή σημαντικών υποδομών της Ουκρανίας. Η καταστροφή τους θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση του βιοτικού επιπέδου στην Ουκρανία και τις προσφυγικές ροές προς την Ε.Ε., αλλά δεν θα υπονομεύσει σημαντικά την υποστήριξη προς τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στο μεταξύ, η Ρωσία θα συνεχίσει τις επιθέσεις στο Ντονμπάς για να διασφαλίσει μεγαλύτερο μέρος του, καθώς βρίσκεται ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο. Οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να συγκεντρώνονται στη Λευκορωσία και κατά μήκος των βόρειων και ανατολικών συνόρων της Ουκρανίας (Μινσκ). Οι Ρώσοι, ωστόσο, είναι απίθανο να εξαπολύσουν νέα επίθεση από τη Λευκορωσία, καθώς η Μόσχα θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση των ερεισμάτων της στη Νοτιοανατολική Ουκρανία. Η συνέχιση του πολέμου σημαίνει ότι μια κατάπαυση του πυρός, πόσω μάλλον μια ειρηνευτική συμφωνία, είναι απίθανη το 2023.
» Η παγκόσμια κρίση φυσικού αερίου δοκιμάζει τη δυτική στήριξη προς το Κίεβο: Ενας ακόμη χρόνος πολέμου στην Ουκρανία και η παγκόσμια κρίση φυσικού αερίου θα οδηγήσουν τις δυτικές κυβερνήσεις να αυξήσουν την πίεση προς το Κίεβο να κάνει παραχωρήσεις προς τη Μόσχα για την ύπαρξη μιας βιώσιμης εξόδου από τη σύγκρουση. Οι δυτικές κυβερνήσεις θα παράσχουν αρκετή στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία για να συνεχίσει να αμύνεται. Το ευρωπαϊκό μπλοκ θα χρειαστεί να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου για να αποφύγει τις ελλείψεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2023-24. Αυτό θα διατηρήσει τις τιμές του σε υψηλά επίπεδα, επιτείνοντας την παγκόσμια οικονομική ανησυχία. Το ανώτατο όριο τιμών της G-7 για το ρωσικό πετρέλαιο θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου στις αρχές του 2023 λόγω των ανησυχιών για την ύφεση. Αν, όμως, οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις στις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου που θα ωθήσουν τις τιμές προς τα πάνω. Οι αδύναμες οικονομικές συνθήκες θα ανοίξουν τον δρόμο για πιο εθνικιστικά πολιτικά πρόσωπα στη Δύση που θα ζητήσουν περιορισμό της στήριξης προς την Ουκρανία αλλά και χαλάρωση των κυρώσεων από την Ε.Ε.
» Η Ε.Ε. επιδιώκει να αυξήσει τη στρατηγική της αυτονομία: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επικεντρωθεί στη θωράκιση του ευρωπαϊκού μπλοκ από την ενεργειακή κρίση και το κόστος ζωής, καθώς και στην αύξηση της αυτονομίας του σε τομείς όπως η τεχνολογία και οι πρώτες ύλες. Οι Βρυξέλλες θα χαλαρώσουν τους κανόνες για το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα των κρατών-μελών, ώστε να επικεντρωθούν στους μακροπρόθεσμους στόχους μείωσής τους, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα δαπανών βραχυπρόθεσμα για να αντιμετωπίσουν την οικονομική ύφεση. Οι βορειοευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πιέσουν να συνδέσουν τους νέους στόχους με αυστηρότερες κυρώσεις για τις χώρες που δεν τους επιτυγχάνουν, ενώ οι κυβερνήσεις της Νότιας Ευρώπης θα πιέσουν να εξαιρεθούν πολλαπλοί τομείς δαπανών (για θέματα όπως η ενεργειακή μετάβαση και η άμυνα) από τους υπολογισμούς του ελλείμματος. Ενας συμβιβασμός είναι πιθανός επειδή οι κακές οικονομικές συνθήκες θα δώσουν κίνητρο στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αφήσουν περιθώριο για συνεχή υψηλά επίπεδα δημόσιων δαπανών. Η Ε.Ε. θα συνεχίσει, επίσης, να εκταμιεύει δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια από το ταμείο Next Generation EU (το οποίο θα προσφέρει κάποια δημοσιονομική ανακούφιση στα κράτη-μέλη) και θα υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση για τις εθνικές κυβερνήσεις που παρέχουν επιδοτήσεις και στήριξη σε προβληματικές εταιρίες. Ξεχωριστά, οι Βρυξέλλες θα προχωρήσουν σε αύξηση της αυτονομίας τους σε θέματα όπως οι βασικές πρώτες ύλες και η τεχνολογία. Η Ε.Ε. θα προωθήσει τις επενδύσεις, την έρευνα και τις στρατηγικές συμμαχίες με τρίτες χώρες σε τομείς όπως οι μπαταρίες, τα μικροτσίπ και το υδρογόνο, καθώς επίσης και πρόσθετες επενδύσεις, αποθηκευτική ικανότητα και διαφοροποίηση των προμηθειών (μέσω συμμαχιών με χώρες όπως η Χιλή, το Μεξικό και η Αυστραλία) για προϊόντα όπως το λίθιο και τα σπάνια γαιώδη στοιχεία. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη της θα συνεχίσουν να περιορίζουν την πρόσβαση των κινεζικών εταιριών στους στρατηγικούς οικονομικούς τομείς του μπλοκ.