ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ, η Τρας θα παρουσιάσει ένα σχέδιο ύψους πολλών δισ. λιρών για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας. Η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει τη διαφορά μεταξύ της χονδρικής και της ανώτατης τιμής στη λιανική (στην ενέργεια). Ως αποτέλεσμα, το Λονδίνο μπορεί να αναγκαστεί να αυξήσει τον δανεισμό, ο οποίος θα είναι ιδιαίτερα ακριβός λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Αυτό θα επιδείνωνε περαιτέρω τον δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ (ο οποίος αυξήθηκε από περίπου 84% του ΑΕΠ το 2019 στο σημερινό 100%, κυρίως λόγω των πολλαπλών μέτρων τόνωσης της οικονομίας που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια). Μια αύξηση των δημόσιων δαπανών θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ένα υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να εφαρμόσει στο μέλλον αντιδημοφιλείς περικοπές δαπανών. Ενα σχέδιο πολλών δισ. λιρών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα δυσκόλευε επίσης την Τρας να τηρήσει την προεκλογική της υπόσχεση για δραστική μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στο άμεσο μέλλον, καθώς η κυβέρνηση πιθανόν να μην είναι σε θέση να αυξήσει ταυτόχρονα τις δημόσιες δαπάνες και να μειώσει τα κρατικά έσοδα.
ΕΝΩ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Τρας θα κλιμακώσει την ένταση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. για τα εκκρεμή ζητήματα του Brexit, θα επιδιώξει να αποφύγει την πρόκληση ενός πλήρους εμπορικού πολέμου με το μπλοκ σε μια περίοδο επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών. Η κυβέρνηση Τρας θα ασκήσει πιθανότατα νέα πίεση στην Ε.Ε. για την επαναδιαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία της συμφωνίας του Brexit, το οποίο θεσπίζει τελωνειακούς ελέγχους στην Ιρλανδική Θάλασσα. Συγκεκριμένα, η Τρας θα προωθήσει νομοσχέδιο που θα παρέχει στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου την εξουσία να παρακάμπτει μονομερώς τους τελωνειακούς ελέγχους, γεγονός που παραβιάζει τη συμφωνία με την Ε.Ε. Η Τρας μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει το άρθρο 16 του πρωτοκόλλου, το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αναστείλει την εφαρμογή του σε έκτακτες περιστάσεις, όπως μια σοβαρή εκτροπή του εμπορίου μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Μεγάλης Βρετανίας. Και οι δύο ενέργειες θα επιδεινώσουν τις σχέσεις με την Ε.Ε., αυξάνοντας την πιθανότητα οι Βρυξέλλες να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις και αυξήσεις δασμών σε συγκεκριμένα βρετανικά προϊόντα. Ωστόσο, Λονδίνο και Βρυξέλλες πιθανότατα θα επιδιώξουν να αποφύγουν έναν συνολικό εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην κατάρρευση ολόκληρης της εμπορικής τους συμφωνίας και της συμφωνίας ασφαλείας σε μια περίοδο επιδείνωσης των εγχώριων οικονομικών συνθηκών και της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία.
ΣΥΜΦΩΝΑ με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας διαταράσσει το εμπόριο μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας, ενώ απειλεί την ειρηνευτική συμφωνία της τελευταίας. Τον Ιούνιο, η Τρας παρουσίασε το νομοσχέδιο για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο, αν εγκριθεί, θα δώσει στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μονομερείς εξουσίες για τους τελωνειακούς ελέγχους στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, καθώς και για τους κανονισμούς, τις κρατικές ενισχύσεις και την εφαρμογή του δικαίου της Ε.Ε. στη Βόρεια Ιρλανδία. Το νομοσχέδιο διέρχεται επί του παρόντος τη νομοθετική διαδικασία στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου αναμένεται κάποιος βαθμός αντίστασης από φιλοευρωπαίους στη Βουλή των Λόρδων. Στις 15 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομικές κυρώσεις. Οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει ότι η κατάργηση του νομοσχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο για την τροποποίηση του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας.
Φωτιά στην Τουρκία: Χάθηκαν ολόκληρες οικογένειες – 20 θύματα δεν έχουν αναγνωρισθεί
ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας παρέχει σε Λονδίνο και Βρυξέλλες την εξουσία να αναστέλλουν την εφαρμογή του σε έκτακτες περιστάσεις. Περιλαμβάνει επίσης μια περίοδο διαιτησίας για την επίτευξη λύσης στη διαφορά τους. Αυτό σημαίνει ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 16 μπορεί να μην οδηγήσει αμέσως σε ευρωπαϊκά αντίποινα, ιδίως εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεχθεί να εισέλθει στην περίοδο διαιτησίας. Δεν θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές αλλαγές σε άλλους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, όπως η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ουκρανία. Η προηγούμενη κυβέρνηση Τζόνσον παρείχε οικονομική, στρατιωτική και πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση του Κιέβου, μια πολιτική που η Τρας δεσμεύτηκε να συνεχίσει. Οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας θα παραμείνουν πιθανότατα επίσης τεταμένες, καθώς η Τρας έχει δηλώσει ότι θα διατηρήσει τη σκληρή στάση του Συντηρητικού Κόμματος έναντι του Πεκίνου σε ευθυγράμμιση με την ομοίως σκληρή προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ειδήσεις σήμερα