Στις 15 Δεκεμβρίου, η συριακή HTS, η οποία ηγήθηκε της προέλασης των ανταρτών που ανέτρεψαν στις 8 Δεκεμβρίου το συριακό καθεστώς, απέκτησε στρατιωτικό έλεγχο των κύριων συνοριακών διαβάσεων της Συρίας με την Ιορδανία και τον Λίβανο. Μία ημέρα νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας της πολιτικής και μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Ναΐμ Κασέμ, δήλωσε ότι η οργάνωση έχασε την οδό ανεφοδιασμού της μέσω της Συρίας μετά την πτώση του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ, αλλά πρόσθεσε ότι η Χεζμπολάχ «δεν μπορεί να κρίνει τους νέους ηγέτες της Συρίας έως ότου σταθεροποιηθούν».
Επίσης, στις 14 Δεκεμβρίου, δυτικά και ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ιορδανίας είχε μυστικές συνομιλίες με ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους αρκετές ημέρες μετά την κατάρρευση του συριακού καθεστώτος για τις απειλές των τζιχαντιστών στη Συρία, καθώς και τις προσπάθειες του Ιράν να περάσει λαθραία όπλα μέσω της Ιορδανίας σε παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες στη Δυτική Οχθη.
Το Reuters ανέφερε, επίσης, στις 13 Δεκεμβρίου ότι δεκάδες χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες, κυρίως μέλη μειονοτικών αιρέσεων, όπως σιίτες και χριστιανοί, έχουν καταφύγει στον Λίβανο, παρά τις διαβεβαιώσεις του HTS για την ασφάλεια των μειονοτήτων στη Συρία.
Βαϊάνα: Μήνυση στην Disney ύψους 10 δισ. δολαρίων - Τους κατηγορούν ότι η ιδέα είναι κλεμμένη
Αρκετές λιβανέζικες πολιτικές ομάδες -συμπεριλαμβανομένων σουνιτικών, ακροδεξιών παρατάξεων Μαρωνιτών και Δρούζων- πανηγύρισαν την πτώση του Ασαντ. Αυτό προκάλεσε ανησυχίες στο εσωτερικό της λιβανέζικης κυβέρνησης, συγκεκριμένα σε ορισμένες πιο μετριοπαθείς σουνιτικές παρατάξεις, χριστιανούς και σιίτες υπό την ηγεσία της Χεζμπολάχ και του κινήματος Amal, ότι η άνοδος της HTS στη Συρία θα ενθαρρύνει τις σουνιτικές ισλαμιστικές και εξτρεμιστικές ομάδες στον Λίβανο. Η ανησυχία αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την παρουσία εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στον Λίβανο, οι οποίοι είναι, κυρίως, Σουνίτες, τις θρησκευτικές διαμάχες που βίωσε ο Λίβανος κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου και την υποβόσκουσα απειλή της αναζωπύρωσης κοιμώμενων πυρήνων τζιχαντιστών.
Ο Λίβανος θα αντιμετωπίσει πιθανότατα κλιμακούμενη πολιτική αστάθεια, καθώς η αποδυναμωμένη Χεζμπολάχ ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με την ανάδυση εγχώριων ισλαμιστικών δυνάμεων, αυξάνοντας τους κινδύνους θρησκευτικής βίας. Η Χεζμπολάχ, επίσης, ανησυχεί όλο και περισσότερο για την απώλεια των γραμμών ανεφοδιασμού της από τη Συρία. Ο Λίβανος θα ανησυχεί, επίσης, όλο και περισσότερο για ένα δυνητικά επιθετικό ισλαμιστικό συριακό καθεστώς, το οποίο θα αυξήσει την πιθανότητα δυναμικής επανεμφάνισης των τζιχαντιστών στον Λίβανο, ιδίως στις φτωχότερες περιοχές με σουνιτική κυριαρχία. Ενισχύοντας αυτόν τον κίνδυνο, ο στρατός του Λιβάνου θα αγωνιστεί να διατηρήσει τη σταθερότητα των συνόρων, να επιβάλει την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ, διατηρώντας την εσωτερική ασφάλεια και συνοχή. Τέλος, μια ταραχώδης πολιτική μετάβαση στη Συρία θα μπορούσε να προκαλέσει άλλο ένα μεγάλο κύμα προσφύγων προς τον Λίβανο.
Η Ιορδανία θα αντιμετωπίσει ολοένα και περισσότερη εσωτερική αστάθεια, καθώς η αυξανόμενη ισλαμιστική επιρροή, οι πιθανές προσφυγικές ροές και οι αυξημένες διασυνοριακές απειλές που προκαλούνται από την ταραχώδη μετάβαση στη Συρία θα επιβαρύνουν την ασφάλεια και τους οικονομικούς πόρους της, αυξάνοντας τον κίνδυνο αντικυβερνητικών ταραχών. Οι Ιορδανοί δεν είναι ικανοποιημένοι με την αντίδραση της κυβέρνησης στον πόλεμο στη Γάζα και πιθανότατα θα στραφούν όλο και περισσότερο προς ισλαμιστικές απόψεις, όπως έδειξε η αύξηση της δημοτικότητας του Μετώπου Ισλαμικής Δράσης κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η αυξανόμενη δημοτικότητα της ομάδας εν μέσω αυξανόμενου αντιισραηλινού και φιλοπαλαιστινιακού συναισθήματος, σε συνδυασμό με την ισλαμιστική HTS που ηγείται της Συρίας, θα ενθαρρύνει πιθανότατα τους ισλαμιστές παράγοντες στο εσωτερικό της χώρας, αμφισβητώντας τελικά την πολιτική ισορροπία της Ιορδανίας και αυξάνοντας την πιθανότητα αντικυβερνητικών ταραχών. Σε περίπτωση που η πολιτική μετάβαση της Συρίας γίνει ταραχώδης και η χώρα παραμείνει κατακερματισμένη εν μέσω συγκρούσεων ανάμεσα στις φατρίες, είναι πιθανή μια νέα εισροή προσφύγων στην Ιορδανία.
Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι τα διάτρητα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας θα παραμείνουν ευάλωτα στη διείσδυση τζιχαντιστών, ένοπλων ομάδων και οργανωμένων δικτύων λαθρεμπορίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο διασυνοριακής αστάθειας. Η Ιορδανία πιθανότατα θα δει νέα δραστηριότητα από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές που επιδιώκουν να αποκαταστήσουν τις γραμμές εφοδιασμού όπλων από τη Συρία, μέσω της Ιορδανίας και προς τη Δυτική Οχθη. Αυτή η δυναμική θα επιδεινώσει πιθανότατα την κατάσταση της εσωτερικής ασφάλειας της Ιορδανίας, ιδίως εάν τα όπλα καταλήξουν σε Παλαιστίνιους στους προσφυγικούς καταυλισμούς ή στα χέρια τζιχαντιστών, εγκληματιών και μη φιλικών φυλετικών ομάδων στην Ιορδανία. Σε περίπτωση μεγαλύτερης κοινωνικής αναταραχής, οι ομάδες αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα αυτά εναντίον των ιορδανικών Αρχών.
Ειδήσεις σήμερα
Ντόναλντ Τραμπ: Η Ευρώπη ετοιμάζεται για εμπορικό πόλεμο – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα
Προαστιακός: Παντογράφος εκτοξεύτηκε σε αποβάθρα στον σταθμό του «Ελ. Βενιζέλος» [εικόνες]
Τραγωδία στον ΗΣΑΠ: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στον σταθμό «Άγιος Ελευθέριος»
Δημοσκόπηση Marc: Ανεβασμένη βρήκε το 2025 τη ΝΔ, χάνει έδαφος το ΠΑΣΟΚ – Τι ζητούν οι πολίτες
Μητσοτάκης: Ελλάδα και Σαουδική Αραβία ενισχύουν τη διμερή συνεργασία στο ανώτατο δυνατό επίπεδο