Προχθές μια ιστοσελίδα της πλατφόρμας X με την επωνυμία Savunma Sanayi ανέφερε ότι η Τουρκία έχει μισθώσει το λιμάνι της Αλ Χουμς, ενώ μια τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο Ερντογάν θα υπογράψει τη σχετική συμφωνία στην Τρίπολη, χωρίς να διευκρινίζει ημέρα επίσκεψης και ώρα υπογραφής.
Η σελίδα X ανέφερε ότι το λιμάνι της πόλης δεν είναι πλέον για εμπόριο και εταιρίες, αλλά για βάση τουρκικών ναυτικών και χερσαίων δυνάμεων (συμπεριλαμβανομένων πεζοναυτών), προσθέτοντας ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις θα δημιουργήσουν μια στρατιωτική βάση για την προστασία των τουρκικών χωρικών υδάτων, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίσουν και τα εμπορικά πλοία.
Η συγκεκριμένη πόλη (120 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης) έγινε τις προηγούμενες ημέρες χώρος εκτεταμένων διαδηλώσεων, ενώ οι κεντρικοί δρόμοι έκλεισαν λόγω αναφορών ότι το εμπορικό λιμάνι της πόλης δεν θα λειτουργεί πλέον, ως και ότι όλα τα πολεμικά πλοία θα απομακρυνθούν ως προετοιμασία για τη συνένωση του λιμανιού στην εγγύτατη διευρυμένη στρατιωτική βάση της Μισράτα.
Ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Ντμπέιμπα, διέταξε, σε πολύωρη σύσκεψη που είχε προχθές, τον υπουργό Ναυτιλίας και Θαλάσσιων Πόρων, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, αντιστράτηγο Μοχάμεντ αλ Χαντάντ, τον διευθυντή της λιμενικής Αρχής, τον αρχηγό του Ναυτικού, τον δήμαρχο της πόλης, την τελωνειακή Αρχή και τον επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας να παρακολουθούν στενά την κατάσταση αναφορικά με ελλιμενισμένα πλοία ως και εμπορεύματα που έχουν αφεθεί εκεί.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τρέχουσες «εμπλοκές» στο λιμάνι της πόλης, καθώς και η επικρατούσα κατάσταση της ναυτικής βάσης, ενώ ο αντιστράτηγος Αλ Χαντάντ δήλωσε ότι ορισμένες από τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν δημόσια σχετικά με τη ναυτική βάση στην Αλ Χουμς είναι αναληθείς.
Διαχρονικά (από το 2020) η Αγκυρα είχε και έχει πρόσβαση στη Δυτική Λιβύη (Τριπολίτιδα), και συγκεκριμένα σε αεροπορικές και ναυτικές βάσεις, ενώ έχει εκπαιδεύσει υπολογίσιμο αριθμό στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων της αραβικής χώρας σε τουρκικές εκπαιδευτικές βάσεις (π.χ. Ικόνιο) αλλά και στη Μισράτα (όπου ιστορικά υπάρχουν οθωμανικές ρίζες). Τούρκοι σύμβουλοι υπάρχουν στη Σχολή της Πολεμικής Αεροπορίας στη Μισράτα, ενώ η κατάσταση στο εσωτερικό της Λιβύης αλλά και στην Τρίπολη (τις τελευταίες ημέρες) παραμένει συγκεχυμένη, με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις να διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο.
Πληροφορίες του υπογράφοντα από λιβυκές και ιταλικές πηγές κάνουν λόγο για κυοφορούμενη επίσκεψη του Ερντογάν μέσα στις προσεχείς εβδομάδες στην Τρίπολη, συνοδευόμενος από διπλωμάτες, επιχειρηματίες και στρατιωτικούς, ενώ προχθές κυκλοφόρησε μία εμπεριστατωμένη ανάλυση 22 σελίδων για τη στάση της Τουρκίας απέναντι σε Λιβύη και Σαχέλ, στο φως των εξελίξεων στην υποσαχάρια ζώνη (από ιδιαίτερα γνωστή δεξαμενή σκέψης).
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η φερόμενη ως συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για ναυτική βάση -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και της φιλοκυβερνητικής ιστοσελίδας TGRT Haber- αναμένεται «να προκαλέσει εκνευρισμό στην Ελλάδα!». Με τη συμφωνία αυτή θα ενισχυθεί η κυριαρχία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει το δημοσίευμα. Κατά το ίδιο δημοσίευμα αλλά και μια αραβική πηγή, στο λιμάνι προγραμματίζεται να εγκατασταθούν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και συστήματα αεράμυνας.
Η ιστοσελίδα επικαλείται, μάλιστα, ανάρτηση στο Twitter από το γνωστό Τουρκικό Κέντρο Ναυτιλιακών και Παγκόσμιων Στρατηγικών (TÜRK-DEGS) που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, πρόεδρος του οποίου είναι ο εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», απόστρατος (ευρασιανιστής και αντιδυτικών θέσεων) ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί.
Πρόκειται για μια κίνηση που -αν υλοποιηθεί- συνάδει με την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου (περί θαλάσσιων ζωνών και στρατιωτικής συνεργασίας) του Νοεμβρίου του 2019 (Ερντογάν-Σάρατζ), αλλά και το ανανεωμένο του 2021, καθώς σε αυτό προβλεπόταν η ίδρυση δύο τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στη Λιβύη (αεροπορική και ναυτική).
Ειδήσεις σήμερα
Μήνυμα στις αγορές με νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους