Οι ισχυρισμοί των IDF από την αρχή του πολέμου, αλλά και αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, κάνουν λόγο για αρχηγείο της Χαμάς κάτω από το Αλ Σίφα κάτι που προβλήθηκε ως επιχείρημα για την πρωτοφανή εισβολή στρατιωτικών δυνάμεων σε νοσοκομείο και την αναγκαστική εκκένωσή του.
Το Al Jazeera σε άρθρο του με τίτλο «Τι μας λένε τα βίντεο του Ισραήλ για τα «τούνελ της Χαμάς» κάτω από το Αλ Σίφα» επικαλείται ειδικούς για να αναλύσει τις εικόνες που παρουσίασε ο ισραηλινός στρατός.
Το τούνελ 55 μέτρων
Οι IDF ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι βρέθηκε μια σήραγγα μήκους 55 μέτρων και βάθους 10 μέτρων κάτω από το νοσοκομείο.
Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η σήραγγα βρέθηκε «στην περιοχή του νοσοκομείου κάτω από ένα υπόστεγο μαζί με ένα όχημα που περιείχε πολλά όπλα, συμπεριλαμβανομένων RPGs [ρουκετοβόλα], εκρηκτικά και Καλάσνικοφ».
Ο ισραηλινός στρατός έδωσε επίσης στη δημοσιότητα βίντεο που καταγράφηκε με δύο διαφορετικές κάμερες στις 17 Νοεμβρίου.
Ο εκπρόσωπος Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η είσοδος αποκαλύφθηκε όταν μια στρατιωτική μπουλντόζα γκρέμισε τον εξωτερικό τοίχο του νοσοκομείου, αποκαλύπτοντας μια μεταλλική σπειροειδή σκάλα που κατέβαινε 10 μέτρα και οδηγούσε σε μια μεταλλική πόρτα, η οποία είναι σχεδιασμένη να αντιστέκεται σε εκρήξεις. Τέτοιες πόρτες βρίσκονται συνήθως σε εγκαταστάσεις όπως τα καταφύγια βομβών.
Όμως ο στρατιωτικός αναλυτής Ζόραν Κούσοβατς επικαλέστηκε έναν πολιτικό μηχανικό από τη Γάζα, ο οποίος είπε ότι το βίντεο περιέχει στην πραγματικότητα αποσπάσματα από δύο διαφορετικές σήραγγες που ενώνονται μεταξύ τους.
Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κέντρο διοίκησης – Τα ισραηλινά στρατεύματα δεν έχουν ακόμη προσπαθήσει να ανοίξουν τη μεταλλική πόρτα στο τέλος της σήραγγας
Γάζα ώρα μηδέν: «Εκεχειρία μόνο αν υπάρξει λίστα ομήρων» - Ο όρος του Νετανιάχου στη Χαμάς
Το πρώτο τμήμα του βίντεο δείχνει το κάθετο φρεάτιο που κατεβαίνει προς τα κάτω. Δείχνει χαρακτηριστικά όπως κολώνες από σκυρόδεμα που φέρουν φορτίο. Φαίνεται να έχουν κατασκευαστεί με κανονικές τεχνικές πολιτικού μηχανικού, οι οποίες θα απαιτούσαν μεγάλα και θορυβώδη μηχανήματα, όπως μπετονιέρες.
Μια τέτοια κατασκευή δεν θα μπορούσε να γίνει μυστικά, όπως συνήθως κατασκευάζονται οι σήραγγες της Χαμάς. Ο σκοπός αυτής της κατασκευής παραμένει άγνωστος.
Το δεύτερο μέρος του βίντεο δείχνει την οριζόντια σήραγγα που έχει χαρακτηριστικά γνωρίσματα των τούνελ της Χαμάς – προκατασκευασμένα κομμάτια που συνδέονται μεταξύ τους τμήμα προς τμήμα.
Βρέθηκε κέντρο διοίκησης της Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας;
Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κέντρο διοίκησης. Τα ισραηλινά στρατεύματα δεν έχουν ακόμη προσπαθήσει να ανοίξουν τη μεταλλική πόρτα στο τέλος της σήραγγας που ισχυρίζονται ότι βρισκόταν κάτω από το Αλ Σίφα, επειδή φοβούνται ότι θα μπορούσε να είναι παγιδευμένη με εκρηκτικά, δήλωσε ο Χαγκάρι.
Ο Κούσοβατς είπε ότι μπορούν να τοποθετηθούν πολλοί διαφορετικοί τύποι παγίδων για να εμποδιστεί η πρόσβαση σε σήραγγες. Συνήθως αναφέρει, πρόκειται για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IEDs) που συνδέονται με πυροκροτητές που μπορούν να ενεργοποιηθούν με κάποιο καλώδια ή ακόμη και με φως ή πίεση.
Μπορούν να ανιχνεύσουν την παρουσία ατόμου που εισέρχεται στη σήραγγα, ενεργοποιώντας τον εκρηκτικό μηχανισμό. «Οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί είναι ουσιαστικά σαν τα παιχνίδια που κατασκευάζουν τα μεγάλα παιδιά. Όσο πιο δημιουργικός είσαι, τόσο πιο επιτυχημένος είσαι», είπε ο Κούσοβατς.
Εάν οι στρατοί υποψιαστούν την παρουσία τέτοιων παγίδων, οι τυπικοί κανονισμοί προβλέπουν την κλήση ειδικών σε θέματα εκρήξεων, οι οποίοι καταφθάνουν και αξιολογούν την κατάσταση.
Ο Κούσοβατς ανέφερε ότι αυτό συνήθως διαρκεί λίγες ώρες και όχι πάνω από μία ημέρα. Αυτή η χρονική καθυστέρηση θέτει υπό αμφισβήτηση την αλήθεια των ισχυρισμών του ισραηλινού στρατού. «Λέτε smoking gun, φτάνετε σε αυτό και μετά δεν δείχνετε το smoking gun», είπε.
Το CNN, μεταξύ άλλων ειδησεογραφικών πρακτορείων, επισκέφθηκε το εκτεθειμένο φρεάτιο της σήραγγας και επιβεβαίωσε την ύπαρξη σήραγγας, αλλά δεν μπόρεσε να διαπιστώσει αν η σήραγγα οδηγούσε ή όχι σε κέντρο διοίκησης.
Το Αλ Σίφα δεν είναι το μόνο νοσοκομείο που το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιείται από τη Χαμάς ως στρατιωτική βάση. Στις 8 Νοεμβρίου, η μονάδα επαλήθευσης Sanad του Al Jazeera διέψευσε τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι υπήρχε σήραγγα της Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο, κοινώς γνωστό ως Νοσοκομείο του Κατάρ.
Το BBC και το CNN έχουν επίσης εγείρει ερωτήματα για την αξιοπιστία των βίντεο που παρουσίασε το Ισραήλ με τα «όπλα της Χαμάς» εντός του νοσοκομείου
What Israel’s video of ‘Hamas tunnel’ under al-Shifa tells us https://t.co/S0Axy76B9r
— Al Jazeera English (@AJEnglish) November 21, 2023
Ειδήσεις σήμερα
Στο Κίεβο o Σάρλ Μισέλ και ο Γερμανός υπουργός Άμυνας
Ο Τραμπ «τρολάρει» τον Μπάιντεν με αφορμή τα γενέθλιά του
Ποιος είναι ο εξαφανισμένος ηγέτης της Χαμάς- Ο «χασάπης του Χαν Γιουνίς»