Και οι δύο ιδιαίτερα ανεπτυγμένες χώρες έχουν πολλά να προσφέρουν στο ΝΑΤΟ, ενώ για λογαριασμό της Ατλαντικής Συμμαχίας θα ελέγχουν πλέον τον κόλπο της Φινλανδίας, τον Βοθνικό κόλπο, τις περιφερειακές αεροχερσαίες ζώνες και προφανώς τις ρωσικές κινήσεις στον θύλακα του Καλίνινγκραντ στον οποίο στις περιοχές Πέλενσκ και Νέμαν οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει σύγχρονα πυραυλικά συστήματα που φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Αυτές οι εξελίξεις και εν μέσω της αρνητικής και στάσιμης κατάστασης στην Ουκρανία για τη Μόσχα και τον Πούτιν θα προσθέσουν ισχυρούς «πονοκεφάλους» και δημιουργούν νέα δεδομένα στη βόρεια πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Η μεγάλη στροφή των Φινλανδών
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ συζητείται στη Φινλανδία από το 1995. Η χώρα θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για ένταξη ήδη από τον περασμένο Μάιο. Η Φινλανδία είναι καλά προετοιμασμένη και οι δύο πλευρές θα ωφεληθούν από την παρουσία της στον ενδοσυμμαχικό σχεδιασμό. Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τους υπολογισμούς και τις παραμέτρους της ασφαλείας της Φινλανδίας.
Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δύο αρχές ήταν απαραίτητες για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας κι άμυνας της Φινλανδίας: Η μία ήταν η σχετική διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία και μια ισχυρή εθνική αμυντική ταυτότητα από την άλλη. Η χώρα ήθελε να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά τον ανατολικό γείτονά της.
Ισορροπίες
Από την ένταξη της Φινλανδίας στην Ε.Ε. το 1995 συζητήθηκε και τότε η πιθανότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 η λαϊκή υποστήριξη παρέμενε στο 20% περίπου υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Μόνο δύο κόμματα στο φινλανδικό κοινοβούλιο υποστήριξαν την ένταξη, το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού και το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα (το κόμμα της σουηδόφωνης μειονότητας). Ετσι, η «επιλογή του ΝΑΤΟ», ένα ιδιότυπο χαρακτηριστικό της φινλανδικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, παρέμεινε ως η επίσημη γραμμή, αλλά όχι αίτημα ένταξης.
Από τον Φεβρουάριο, άλλα τέσσερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του συγκυβερνώντος Κόμματος των Πρασίνων, έχουν ανακοινώσει τη συγκατάθεσή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν επίσης καταγράψει περισσότερο από 65% ποσοστό έγκρισης για ένταξη στο ΝΑΤΟ μεταξύ των Φινλανδών.
Στις 20 Απριλίου, ξεκίνησε η κοινοβουλευτική συζήτηση σχετικά με την έκθεση της κυβέρνησης αναφορικά με την αλλαγή της κατάστασης ασφαλείας που ονομάζεται «Εκθεση του ΝΑΤΟ» και δημοσιεύτηκε στις 13 Απριλίου (53 σελίδες και είναι στη διάθεση του υπογράφοντα). Το Κόμμα του Κέντρου και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα -και τα δύο στον κυβερνητικό συνασπισμό- εξακολουθούν να μην έχουν τελική κομματική γραμμή, αλλά οι εκπρόσωποί τους έχουν μιλήσει με πολύ ξεκάθαρους όρους υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ακόμη και η Αριστερή Συμμαχία, η οποία ήταν η πιο απρόθυμη να υποστηρίξει την ένταξη, δεν είναι καθολικά αντίθετη. Με μόνο τους βουλευτές που έχουν ήδη δηλώσει την έγκρισή τους, η ένταξη της Φινλανδίας στη Συμμαχία θα έχει λίαν ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Τελικά, ο πρόεδρος της χώρας μαζί με την κυβέρνηση μπορούν να ξεκινήσουν την ενταξιακή διαδικασία ανεξάρτητα από το καθεστώς της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν είπε στην αρχή της συζήτησης ότι τώρα είναι η ώρα για αποφάσεις.
Ο πιο σημαντικός λόγος για την επιθυμία της Φινλανδίας να προχωρήσει στην «επιλογή του ΝΑΤΟ» τώρα είναι προφανής αφού η Ρωσία ως γείτονας δεν είναι καθόλου αξιόπιστη με την εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό εξαλείφει ένα κεντρικό επιχείρημα που μέχρι στιγμής εμπόδιζε τη Φινλανδία να συμμετάσχει, δηλαδή τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία. Εν όψει της απειλής που συνιστά η Ρωσία για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, το ΝΑΤΟ επιστρέφει μεταξύ άλλων στην αρχική του λειτουργία ως αμυντική συμμαχία, η οποία είναι προς το συμφέρον της Φινλανδίας. Η Φινλανδία γνωρίζει επίσης ότι μπορεί να λάβει την εγγύηση ασφάλειας της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ που παρέχεται από το άρθρο 5 μόνο ως πλήρες μέλος.
Ενοπλες δυνάμεις
Αν και η Φινλανδία είναι μια χώρα με μόνο 5,5 εκατομμύρια κατοίκους, οι ένοπλες δυνάμεις της είναι πάνω από τον μέσο όρο σε σύγκριση με την Ευρώπη. Σε περίπτωση πολέμου, η Φινλανδία μπορεί να φτάσει σε επιστρατευμένη δύναμη 280.000 ανδρών και γυναικών και σε συνολική εφεδρική δύναμη 870.000. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Φινλανδία, σε αντίθεση με πολλές χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, δεν κατάργησε ποτέ τη στράτευση. Επιπλέον, οι φινλανδικές ένοπλες δυνάμεις είναι εξοπλισμένες με σύγχρονο εξοπλισμό. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η κυβερνητική απόφαση του Δεκεμβρίου 2021 για την αγορά 64 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35. Επιπλέον, η φινλανδική εθνική άμυνα βασίζεται στην έννοια της «συνολικής ασφάλειας», μοντέλου συνεργασίας-ασφάλειας που καλύπτει τον άμαχο πληθυσμό και την οικονομία επίσης.
Λίβανος: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού
Η Στοκχόλμη ακολουθεί το Ελσίνκι
Στην έδρα του ΝΑΤΟ συνεχίζονται οι επαφές των Σουηδών διπλωματών και στρατιωτικών με αξιωματούχους της Συμμαχίας αναφορικά με την κυοφορούμενη υποβολή αιτήματος για ένταξη στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μέσα στον Μάιο. Για μία ακόμα φορά η υπ. Εξωτερικών της Σουηδίας Αννα Λιντ είχε επί του θέματος συνεχώς συζητήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. Η συνεχής συμμετοχή της Σουηδίας σε όλες τις αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με τον αναβαθμισμένο διάλογο της Στοκχόλμης με ανώτατους συμμαχικούς αξιωματούχους ενίσχυσε πολύ τα σενάρια που φέρουν τη Σουηδία να προχωρά προς ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Σημειώνεται ότι στην πολύ πρόσφατη πολυεθνική άσκηση στη βόρεια Νορβηγία του ΝΑΤΟ, με την επωνυμία COLD RESPONSE 2022, στις παγωμένες περιοχές Μπόντο, Αλτα, Χάμερλεστ κ.ά., η Σουηδία συμμετείχε ενεργά με υπολογίσιμη στρατιωτική δύναμη μαζί με τη Φινλανδία και άλλα 12 κράτη-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Στενές σχέσεις
Πάντως βάσει αποκλειστικών πληροφοριών του υπογράφοντα οι σχέσεις της Σουηδίας με το ΝΑΤΟ εδώ και 28 χρόνια είναι πάρα πολύ στενές σε διαφόρους τομείς. Ειδικότερα η συνεργασία ξεκίνησε όταν η Σουηδία προσχώρησε στο πρόγραμμα Σύμπραξη για την Ειρήνη (PfP) το 1994 και στο Συμβούλιο Ευρωατλαντικής Εταιρικής Σχέσης (πολυμερές φόρουμ διαλόγου που συγκεντρώνει όλους τους συμμάχους και τις χώρες-εταίρους στον ευρωατλαντικό χώρο) το 1997. Το ΝΑΤΟ και η Σουηδία περιγράφουν λεπτομερώς τους τομείς συνεργασίας και τα χρονοδιαγράμματα στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Ατομικής Συνεργασίας της Σουηδίας (IPCP), το οποίο έχει συμφωνηθεί από κοινού για περίοδο δύο ετών. Η Σουηδία είναι ένας από τους πιο ενεργούς εταίρους του ΝΑΤΟ και έχει συμβάλει σημαντικά στην Αποστολή Αποφασιστικής Υποστήριξης υπό το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στη Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου (KFOR) στο Κόσοβο και στην Αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ (NMI)
Η Σουηδία είναι μία από τις έξι χώρες, γνωστές ως «Εταίροι Βελτιωμένων Ευκαιριών» στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Διαλειτουργικότητας και Συνεργασίας. Στο τρέχον πλαίσιο ασφάλειας των αυξημένων ανησυχιών για τις ρωσικές στρατιωτικές και μη στρατιωτικές δραστηριότητες, το ΝΑΤΟ εντείνει τη συνεργασία με τις χώρες-εταίρους Σουηδία και Φινλανδία, με ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της ασφάλειας στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και της Σκανδιναβικής. Αυτό περιλαμβάνει: Τακτικό πολιτικό διάλογο και διαβουλεύσεις • Ανταλλαγές πληροφοριών για τον υβριδικό πόλεμο • Συντονισμό εκπαίδευσης και ασκήσεων • Ανάπτυξη καλύτερης κοινής επίγνωσης της κατάστασης για την αντιμετώπιση κοινών απειλών και την ανάπτυξη κοινών δράσεων (όπου απαιτηθεί) • Μελέτη ασύμμετρων επιχειρήσεων.
Η συνεργασία της Σουηδίας με το ΝΑΤΟ είναι αμοιβαία επωφελής και περιλαμβάνει σημεία Διευρυμένης Διαλειτουργικότητας. Η Σουηδία συμμετέχει στη Διαδικασία Σχεδιασμού και Αναθεώρησης της PfP (PARP), που βοηθά τη χώρα να αναπτύξει τις στρατιωτικές της ικανότητες και να ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα των ενόπλων δυνάμεων με τους συμμάχους.
Η Σουηδία συμμετέχει στο Operational Capabilities Concept (OCC) του ΝΑΤΟ, το οποίο χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα αξιολόγησης και ανατροφοδότησης για την ανάπτυξη και εκπαίδευση χερσαίων, θαλάσσιων, αεροπορικών ή ειδικών μονάδων επιχειρήσεων που επιδιώκουν να πληρούν τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.
Δεσμοί
Η Σουηδία έχει πολύ στενούς δεσμούς με όλες τις σκανδιναβικές χώρες και συμμετέχει στη Nordic Defense Cooperation (NORDEFCO), μια περιφερειακή αμυντική πρωτοβουλία που προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των σκανδιναβικών ενόπλων δυνάμεων και την υποστήριξη για επιχειρήσεις και αποστολές υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ. Η Σουηδία συνέβαλε για πρώτη φορά σε μια επιχείρηση υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ το 1995 όταν έστειλε ένα τάγμα στην ειρηνευτική δύναμη υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ/IFOR/SFOR στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Ακόμα, η Σουηδία υποστηρίζει συνεχώς την ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο (KFOR) από το 1999. Το σουηδικό προσωπικό εργάστηκε μαζί με τις συμμαχικές δυνάμεις ως μέρος της Διεθνούς Δύναμης Βοήθειας για την Ασφάλεια (ISAF) στο Αφγανιστάν από το 2003 έως την ολοκλήρωση της αποστολής της ISAF το 2014. Η Σουηδία υποστήριξε επίσης τη μετέπειτα αποστολή Resolute Support Mission (RSM) για περαιτέρω εκπαίδευση, βοήθεια και παροχή συμβουλών στις δυνάμεις και στους θεσμούς ασφαλείας του Αφγανιστάν.
Ειδήσεις σήμερα
Κορονοϊός: Επιστροφή στην κανονικότητα από σήμερα – Ποιο μέτρο παραμένει
Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις 5% [Οι πίνακες με τα ποσά για όλα τα ταμεία]
Στη φυλακή η σπείρα με τους κλεμμένους καταλύτες – Τι κατέθεσε η Πηγή Δεβετζή που έπεσε θύμα