Ακίτα: Ποιος είναι ο ιαπωνικός γίγαντας
Το Ακίτα είναι ένα ιδιαίτερα μεγάλο και δυνατό σκυλί με απρόσιτη συμπεριφορά. Αυτής της ράτσας ο σκύλος μπορεί να γίνει πολύ προστατευτικός με τη προσωπική του περιοχή και συνήθως δεν είναι πολύ φιλικός με αγνώστους.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του Ακίτα
Συνιστάται για:
Ολιγομελείς οικογένειες, αδέσμευτους ανθρώπους (επιφυλατικό με αγνώστους)
Επίπεδο διατήρησης/ διαβίωσης:
Υψηλό
Διάρκεια ζωής:
11-15 χρόνια
Ιδιοσυγκρασία – Χαρακτήρας:
Ουισκόνσιν: Μαθητής και δάσκαλος νεκροί από το μακελειό στο σχολείο
Δραστήριο, πιστό σκυλί
Λίγα λόγια για τη ράτσα
Το Ακίτα είναι ένα ιδιαίτερα μεγάλο και δυνατό σκυλί με απρόσιτη συμπεριφορά. Αυτής της ράτσας ο σκύλος μπορεί να γίνει πολύ προστατευτικός με τη προσωπική του περιοχή και συνήθως δεν είναι πολύ φιλικός με αγνώστους.
Το τρίχωμα του έχει δύο στρώσεις, όπου το κάτω στρώμα είναι παχύ και θερμό και καλύπτεται από ένα κοντύτερο στρώμα.
Αυτή η ράτσα χαρακτηρίζεται από βαρύ τρίχωμα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αρκεί να βουρτσίζονται με μπάνιο μόνο δύο φορές το χρόνο, αλλά χάνουν και τρίχες τακτικά μέσα στον χρόνο.
Υπάρχουν δύο είδη σκύλου Ακίτα: Το πρώτο είναι το Ιαπωνικό (Japanese Akita) το οποίο είναι λευκό, κόκκινο ή με κηλίδες και το Αμερικανικό ακίτα (American Akita) το οποίο συναντάται σε διάφορα χρώματα, μαύρο, με μαύρες κηλίδες, με μπλε κηλίδες, καφέ, με καφέ κηλίδες, και σε μια απόχρωση με κίτρινο-καφέ-γκρι τόνους.
Το ιαπωνικό ακίτα είναι γνωστό ως «Akita Inu» ή «Japanese akita» και το αμερικανικό ως « akita» ή «American akita».
Το αρσενικό Ακίτα ζυγίζει από 38-54 κιλά και το θηλυκό από 38-50. Το ύψος στα αρσενικά κυμαίνεται ανάμεσα σε 61-71 εκατοστά, ενώ στα θηλυκά ανάμεσα σε 61-66 εκατοστά.
Προσωπικότητα και χαρακτήρας
Τα σκυλιά ακίτα είναι μεγαλόσωμα, ιδιαίτερα δυνατά και γι’ αυτό δεν αποτελούν ιδανική επιλογή για έναν νέο και άπειρο ιδιοκτήτη. Βέβαια δεν παύουν να αποτελούν μια αξιαγάπητη και πιστή συντροφιά για μια οικογένεια, αλλά το κλειδί στην υπόθεση είναι ότι πρέπει να εκπαιδεύονται και να κοινωνικοποιούνται από μικρή ηλικία όταν είναι ακόμα κουτάβια. Τα παιδάκια καλό είναι να προσέχουν πως τα αντιμετωπίζουν, λόγω της μεγάλης σωματικής ανάπλασης και δύναμης τους.
Η ράτσα αυτή είναι πολύ προστατευτική με τα μέλη της οικογένειας τους ή το αφεντικό τους, αν είναι ένας, γι’ αυτό άλλωστε, είναι πολύ επιφυλακτικοί με αγνώστους.
Μπορούν να εκπαιδευτούν προκειμένου να μη γίνονται επικίνδυνα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να θεωρούν τον εκπαιδευτή τους ως τον «αρχηγό της αγέλης», για να τον υπακούν. Πολλές φορές μάλιστα, δεν χρειάζεται καν να γαυγίσουν, αφού η φυσική τους παρουσία προδίδει την αμυντική τους ικανότητα.
Με τα άλλα σκυλιά είναι εξίσου επιφυλακτικά και απρόσιτα και μια στιγμή, αρκεί για να μετατραπούν από παιχνιδιάρικα σε επιθετικά.
Σε μια οικογένεια με πολλά κατοικίδια σκυλάκια θα φροντίσει να μην υπάρχουν φασαρίες και επιθετικές συμπεριφορές ανάμεσα τους.
Όπως όλα τα μεγάλα σκυλάκια, έτσι και το ακίτα χρειάζεται τακτική γυμναστική και καθημερινές βόλτες.
Ακίτα: Τα συνήθη προβλήματα υγείας
- Δυσπλασία γοφών:
Πρόκειται για μια κληρονομική κατάσταση, όπου το μοιριαίο οστό και το ισχίο δεν ενώνονται σωστά, με αποτέλεσμα, αρχικά, να προκαλείται πόνος και ελαφριά αναπηρία στο πόδι και μετέπειτα, αρθρίτιδα. Βέβαια, σε ορισμένες ράτσες σκύλων δεν είναι οφθαλμοφανές και χρειάζονται ακτίνες Χ, για να διαγνωστεί η κατάσταση του ζώου.
- Γαστρική διαστολή:
Γατρική διαστολή ή τυμπανισμός είναι μια θανατηφόρα συνθήκη υγείας που επηρεάζει μεγαλόσωμα σκυλιά, όπως το ακίτα. Είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί, όταν ο σκύλος δεν τρώει σωστά και τακτικά γεύματα, αλλά αντ’αυτού, τρώει μία φορά τη μέρα και λαίμαργα μεγάλη ποσότητα τροφής, πίνει πολύ νερό ή γυμνάζεται αμέσως μόλις φάει.
Ως συνέπεια όλων των πραπάνω, το στομάχι διπλώνεται, κάνοντας αδύνατο το ζώο να ρευτεί ή να κάνει εμετό και ως εκ τούτου, το αίμα που πάει στη καρδιά είναι βλαβερό.
Άλλα συμπτώματα είναι επίσης, η διευρυμένη κοιλιά, το έντονο σάλιο, η ξηρότητα, η νευρικότητα, η κόπωση, η αδυναμία και οι έντονοι χτύποι της καρδιάς.
- Υποθυρεοειδισμός:
Είναι η ασθένεια κατά την οποία ο θυροειδής αδένας δεν παράγει αρκετή ορμόνη με αποτέλεσμα την αύξηση βάρους και την απώλεια τριχών. Απόροια του υποθερεοειδισμού είναι η επιληψία. Για τη καταπολέμηση του προβλήματος συνιστάται καθημερινή φαρμακευτική αγωγή από το στόμα.
- Προχωρημένη ατροφία του αμφιβληστροειδούς:
Είναι μια σειρά από ασθένειες που συμβάλλουν σταδιακά στην επιδείνωση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, προκαλώντας στην αρχή νυχτερινή τύφλωση και στη συνέχεια ολική. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία και τα σκυλάκια αναγκάζονται να προσαρμόζονται στην απώλεια όρασης.
- Σμηγματογόνα αδενίτιδα:
Αυτού του είδους η ασθένεια είναι δύσκολα διαγνώσιμη και συχνά μπερδεύεται με τον υποθεροειδισμό. Μολύνει τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος και τους καταστρέφει.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται από την ηλικία του ενός έως πέντε ετών και περιλαμβάνουν ξηροδερμία, ξεφλούδισμα, απώλεια τριχών στο σημείο της κεφαλής, του λαιμού και της πλάτης. Παρόλο που η ασθένεια αυτή επηρεάζει μόνο εξωτερικά το δέρμα, ενοχλεί το σκυλάκι και χρήζει κτηνιατρικού ελέγχου.
Η ιστορία της ράτσας:
Η ιστορία του ακίτα είναι μακρόχρονη και πολύπλοκη. Λέγεται ότι το ακίτα κατάγεται από την Ιαπωνία, συγκεκριμένα από τη πόλη του νομού Akita που βρίσκεται στο νησί Honshu. Μάλιστα, η ράτσα αρχικά ονομαζόταν Odate, πόλη του νομού Akita και το 1931 μετονομάστηκε σε Akita.
Ανάμεσα στο 8.000 π.Χ και το 200 π.Χ λέγεται ότι εμφνίσηκαν οι πρόγονοι του. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα οι κάτοικοι των απέναντι πόλεων της Ιαπωνίας μετακομίζουν στη χώρα και χρειάζονται έναν σκύλο φύλακα και προστάτη για την ασφάλεια τους.
Οι κάτοικοι της Ιαπωνίας επιθυμούσαν μαζί με σκύλους ράτσας Mastiff και Bulldog να έχουν έναν μεγαλόσωμο και δυνατό σκύλο για να διασχίσουν το Matagi-Inu. Υπήρχε μεγάλη αναπαραγωγή σκύλων σε όλη τη χώρα, ωστόσο, τα καθαρόαιμα και τα πρώτα σκυλιά άρχισαν να φθίνουν.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι κυβερνήτες να κατατάξουν μόνο τα καθαρόαιμα σκυλιά στη λίστα των εθνικών μνημείων της χώρας. Το πρώτο ληξιαρχείο σκύλων συμπεριέλαβε μόνο 30 ονόματα σκύλων.
Οι εκτροφείς σκύλων κατάφεραν να αναπαράγουν καθαρόαιμα σκυλιά μόνο από καθαρόαιμους γονείς, χωρίς την ανάμειξη άλλων σκύλων και τους έδωσαν την ονομασία «Odate dogs». Το όνομα Odate μετονομάστηκε σε «Akita-Inu» (το Inu σημαίνει σκύλος).
Ο ερχομός του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επηρέασε πολλές ράτσες σκύλων, όπως και του Αkita, καθώς η πείνα και η εξαθλίωση των ανθρώπων οδήγησε στον αφανισμό των σκύλων, εφόσον ήταν ανέφικτο να τα συντηρούν.
Αργότερα, η κυβέρνηση διοργάνωσε μια καμπάνια που έδινε κίνητρο σε ανθρώπους να οργανώνουν διαγωνισμούς Akita έναντι χρηματικής αμοιβής και τροφίμων για τη φροντίδα των σκύλων. Φυσικό επακόλουθο αυτής της πρωτοβουλίας ήταν η σταθερή αύξηση των σκύλων στη χώρα.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Ιάπωνες δεν έβλεπαν θετικά το γεγονός να πωλούν καθαρόαιμα akita στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Γι’αυτόν τον λόγο, σκέφτηκαν να διασταυρώσουν ορισμένα καθαρόαιμα με άλλα σκυλιά δημιουργώντας, έτσι, μικρότερα σκυλιά ως εξαγόμενο προϊόν στην Αμερική.
Μόνο στη χώρα τους συνέχισαν να αναπτύσσουν καθαρόαιμη γενιά Akita Inu, γι’αυτό και σήμερα υπάρχουν μόνο 3 χρωματικές αποχρώσεις της ράτσας.
Πληροφορίες από την ιστοσελίδα allaboutpets.gr
Ειδήσεις σήμερα
Ηλίας Ζερβός: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – «Έφυγε» σε ηλικία 65 ετών
Σασμός 31/10: Απόψε η στιγμή που όλοι περίμεναν – Η σκηνή που θα συγκινήσει το πανελλήνιο