Σύμφωνα με το ελληνικό προξενείο στη χώρα, το σύνολο των Ελλήνων σπουδαστών υπολογίζεται σε περίπου 35.000 άτομα, οι οποίοι ως το 2015 συνέθεταν την πέμπτη κατά σειρά πολυπληθέστερη ομάδα αλλοδαπών φοιτητών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.
Μέχρι στιγμής, οι Ελληνες –όπως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες– πλήρωναν δίδακτρα αντίστοιχα με αυτά που αναλογούν στους Βρετανούς, ωστόσο πλέον αναμένεται να υπάρξει αύξηση 30-40% στα δίδακτρα. Πιθανόν λοιπόν να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα και τις σπουδές τους λόγω των αυξήσεων.
Εν αμφιβόλω τίθεται το μέλλον και των εργαζομένων. Οπως επισημαίνει ρεπορτάζ της ιστοσελίδας greekreporter.com, η κατάσταση για τους Ελληνες θα είναι αρκετά δύσκολη μετά το Brexit, καθώς θα αποτελούν «εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας», εφόσον για την πρόσληψή τους θα υπάρχουν προαπαιτούμενα (αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, μορφωτικό επίπεδο κ.λπ.), θα χρειάζονται κάποιου είδους βίζα, η οποία θα χορηγείται με αυστηρά κριτήρια, αλλά και μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες ως την τελική τους αδειοδότηση για εργασία. Επιπλέον, πιθανόν να έχουν μειωμένη πρόσβαση σε παροχές κοινωνικής πρόνοιας και λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας απ’ ό,τι οι Βρετανοί.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Εντονες ήταν οι αντιδράσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων
Την έντονη αντίδραση της Κομισιόν και του Ιταλού προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, που πέρασε χθες το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ, προκάλεσε η αποκάλυψη-σοκ της «Daily Mail» ότι η Τερέζα Μέι θα εξαγγείλει σε 10-15 ημέρες μανιφέστο με το οποίο θα δεσμεύεται εν όψει των εκλογών της 8ης Ιουνίου να διακόψει την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της Ε.Ε. στο Ηνωμένο Βασίλειο, να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και να απαγκιστρωθεί από τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με την «Daily Mail», η Τερέζα Μέι επιδιώκει με αυτή την κίνηση-ματ να ευνουχίσει και να «μαντρώσει» σε κοινή γραμμή τους εναπομείναντες ευρωπαϊστές του κόμματός της, υποχρεώνοντάς τους να συνυπογράψουν το κείμενο. Μια τέτοια εξέλιξη θα δυσκολέψει τη Βουλή των Λόρδων να βάλει κι άλλα προσκόμματα στη διαδικασία του Brexit.
«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν σεβαστά τόσο τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και των Βρετανών κατοίκων της Ε.Ε. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους διάκριση κι αυτό θα το ξεκαθαρίσουμε όταν αρχίσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις για το Brexit», αντέδρασε στην αποκάλυψη της «Daily Mail» η εκπρόσωπος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μίνα Αντρέεβα, καλώντας έμμεσα την Τερέζα Μέι να μη μετατρέπει τους πολίτες σε πιόνια της διαπραγμάτευσης.
«Προτεραιότητα της Ε.Ε. και κόκκινη γραμμή της διαπραγμάτευσης» χαρακτήρισε από την πλευρά του την προστασία των δικαιωμάτων Βρετανών και Ευρωπαίων πολιτών ο Αντόνιο Ταγιάνι, ύστερα από τη συνάντησή του με τη Μέι στο Λονδίνο. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματα των Ευρωπαίων επειδή επιθυμεί το ίδιο για τους Βρετανούς στην υπόλοιπη Ευρώπη», συμπλήρωσε ο διάδοχος του Μάρτιν Σουλτς στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικαλούμενος πρόσφατο ψήφισμα του Σώματος.
Ο Γιούνκερ θα συζητήσει το πρόβλημα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό στις 26 Απριλίου στο Λονδίνο, ώστε τρεις μέρες αργότερα να ενημερώσει τους 27 ηγέτες της Ε.Ε. για την κοινή στάση που θα διαμορφώσουν μετά τις βρετανικές εκλογές τον Ιούνιο. Τα νέα από το Λονδίνο θορύβησαν αρκετά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ώστε να καλέσει στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. να σχηματίσουν «συμμαχίες προθύμων», που θα δώσουν λύσεις στα ευρωπαϊκά προβλήματα μέσα από «ομαδοποιήσεις και ευέλικτες ταχύτητες».
Οι Βρετανοί πάντως επιβραβεύουν τη στάση της πρωθυπουργού τους. Στη χθεσινή δημοσκόπηση του YouGov για λογαριασμό των «Times», το Συντηρητικό Κόμμα εκτοξεύθηκε για πρώτη φορά στο 48% κάνοντας «νταμπλ σκορ» σε βάρος των Εργατικών (24%). Ακολουθούν με 12% οι Φιλελεύθεροι, κύριοι πλέον εκπρόσωποι του φιλοευρωπαϊκού στρατοπέδου, και το αντιευρωπαϊκό UKIP με 7%.
Αποκαλυπτική του ψυχροπολεμικού κλίματος Λονδίνου-Βρυξελλών ήταν η αποκάλυψη των «Financial Times» περί εσωτερικού υπομνήματος της Κομισιόν, που καλεί τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες να αποκλείουν από τώρα τους βρετανικούς ομίλους από ευρωπαϊκές συμβάσεις ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να αποφευχθούν τυχόν νομικές περιπλοκές σε βάρος της Ε.Ε. πριν από το 2019 που θα ξεκαθαρίσουν οι όροι του Brexit. Η εκπρόσωπος του Γιούνκερ δεν το επιβεβαίωσε, αλλά κύκλοι της Κομισιόν το χαρακτήρισαν «απόλυτα φυσικό».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου