Έως τώρα, οι πληροφορίες είναι ασαφείς για τον τρόπο με τον οποίο έγινε το επεισόδιο, ενώ νωρίτερα υπήρξαν αναφορές και για δεύτερο νεκρό, που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν. Σύμφωνα τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών που βρίσκονταν στην είσοδο του μοναστηριού, που έχει γίνει κατ΄επανάληψη στόχος επιθέσεων και σκότωσαν τουλάχιστον έναν αστυνομικό, ενώ τραυμάτισαν τουλάχιστον άλλους τέσσερις.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, μια εβδομάδα μετά από δύο αιματηρές επιθέσεις σε εκκλησίες που κόστισαν τη ζωή σε 45 άτομα.
Η επίθεση έγινε σε σημείο ελέγχου αρκετές εκατοντάδες μέτρα από την είσοδο του μοναστηριού, που αποτελεί έναν από τους πιό σημαντικούς χριστιανικούς τόπους λατρείας παγκοσμίως.
Το συμβάν έλαβε χώρα δέκα μόλις ημέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αίγυπτο, και μια εβδομάδα περίπου αφότου δύο φονικές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε χριστιανικές εκκλησίες – που επίσης ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος – βύθισαν το κράτος σε πένθος και αποτέλεσαν μια από τις πιο αιματηρές ημέρες για τη χριστιανική μειονότητα εδώ και δεκαετίες.
Η Αγία Αικατερίνη του Σινά, που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα στους πρόποδες του Όρους Σινά, αποτελεί ένα από τα παλαιότερα χριστιανικά μοναστήρια στον κόσμο και εντάσσεται στον κατάλογο χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Λίβανος: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού
Η χριστιανική μειονότητα της Αιγύπτου, η οποία αποτελεί περίπου 10% ενός συνολικού πληθυσμού 92 εκατομμυρίων, έχει αποτελέσει στόχο των ισλαμιστών μαχητών με αυξανόμενη συχνότητα, με τρεις φονικές επιθέσεις σε εκκλησίες σε διάστημα τεσσάρων μηνών.
Τον Φεβρουάριο, δεκάδες χριστιανικές οικογένειες και φοιτητές εγκατέλειψαν την επαρχία του Βόρειου Σινά μετά από μια σειρά στοχευμένων δολοφονιών.
Αντίθετα, οι επιθέσεις στο νότιο Σινά, δημοφιλή τόπο διακοπών για τουρίστες λόγω των παραθαλάσσιων θερέτρων στην Ερυθρά Θάλασσα, αποτελούν σπάνιο φαινόμενο.
Στις αρχές του μήνα, οι αρχές του Ισραήλ απαγόρευσαν στους υπηκόους τους να διαπεράσουν τα σύνορα προς τη χερσόνησο του Σινά, προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος επιθέσεων στην περιοχή από οργανώσεις φιλικές προς το Ισλαμικό Κράτος και παρόμοιες ομάδες είναι ιδιαίτερα αυξημένος.
Μια διαφορετική εκδοχή για το όλο συμβάν μετέδωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα το ΑΠΕ- ΜΠΕ: Σύμφωνα με το ΑΠΕ, λοιπόν, τηλεφωνική επικοινωνία είχε με τον αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανό, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, με αφορμή την είδηση που μεταδόθηκε και από την κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση, για ένοπλο επεισόδιο σε φυλάκιο της αστυνομίας στην περιοχή του μοναστηριού.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους μοναχούς, όπως εξήγησε στον ΥΦΥΠΕΞ κ. Αμανατίδη ο αρχιεπίσκοπος Σινά, μπορεί το όλο θλιβερό περιστατικό να προήλθε από μία κατά λάθος εκπυρσοκρότηση όπλου από τους άνδρες ασφαλείας και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και πιθανόν τέσσερις άνθρωποι που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο.
Πάντως, όταν μεταδόθηκαν οι πρώτες πληροφορίες για το ένοπλο συμβάν από την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είχαν σπεύσει να επισημάνουν ότι για μία ακόμη φορά μπαίνουν στο στόχαστρο Χριστιανοί- μετά τις επιθέσεις σε εκκλησίες Κοπτών, την Κυριακή των Βαϊων.
Ασφαλείς οι ελληνορθόδοξοι μοναχοί
Ασφαλείς είναι όλοι οι μοναχοί του ελληνορθόδοξου μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης του Σινά και όλοι οι προσκυνητές, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά το ένοπλο επεισόδιο.
Η ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο είναι σε συνεχή επαφή με την αρχιεπίσκοπο και τους μοναχούς καθώς και με την αιγυπτιακή αστυνομία και παρακολουθεί από κοντά τη κατάσταση.