Με την ανακοίνωσή της που έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, αιφνιδιάζοντας Λονδίνο και Βρυξέλλες, η Μέι επιβεβαίωσε πως επιδιώκει μια ισχυρή εντολή από το λαό για να αποσιωπήσει τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων και της Σκοτίας στο σχέδιο του «σκληρού Brexit».
«Χρειαζόμαστε γενικές εκλογές τώρα… Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι ο μόνος τρόπος για να εμπεδωθεί η σταθερότητα στα χρόνια που έρχονται», δήλωσε έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ στους έκπληκτους δημοσιογράφους, ενώ οι φήμες έλεγαν πως είχε ενημερώσει μόνο ελάχιστα μέλη του επιτελείου της, απαιτώντας να κρατήσουν την απόφαση των εκλογών ως επτασφράγιστο μυστικό. «Η χώρα είναι ενωμένη (στην έξοδο της Βρετανίας) αλλά το Κοινοβούλιο όχι!», δήλωσε η Μέι, καταγγέλλοντας το Εργατικό Κόμμα, τους Φιλελεύθερους που εκφράζουν ενστάσεις αλλά και τη Βουλή των Λόρδων που θέλει περισσότερες εγγυήσεις για τις μετακινήσεις προσώπων ότι θέτουν εμπόδια στο σχέδιο της κυβέρνησης για το Brexit.
Για το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών είναι η καλύτερη ευκαιρία να προχωρήσει σε εκλογές, καθώς προηγείται 18-21 μονάδες από τους Εργατικούς που αποτελούν την αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά και για τη Μέι είναι η κατάλληλη στιγμή να κεφαλαιοποιήσει τη δημοφιλία της, που απέχει έτη φωτός από αυτήν του αντιπάλου της Τζέρεμι Κόρμπιν (50% έναντι 14%). Η Μέι πιστεύει ότι οι Συντηρητικοί θα κερδίσουν αβρόχοις ποσί το κόμμα του Κόρμπιν, το οποίο ακολουθεί καθοδική πορεία. «Καλωσορίζω την απόφαση της πρωθυπουργού να δώσει τη δυνατότητα στο βρετανικό λαό να επιλέξει την κυβέρνησή του», δήλωσε ο Κόρμπιν, βεβαιώνοντας ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση για εκλογές στη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο – το οποίο ουσιαστικά θα δώσει την εντολή για εκλογές. Η πρόταση της Μέι θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία και πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη των δύο τρίτων του Κοινοβουλίου.
«Κάθε ψήφος στους Συντηρητικούς θα δυσκολέψει τους πολιτικούς μου αντιπάλους», δήλωσε ευθαρσώς η πρωθυπουργός, αδιαφορώντας για τα σχόλια που κατέκλυσαν το Διαδίκτυο και τη χαρακτηρίζουν ανακόλουθη, διότι όχι μόνο επέλεξε τις εκλογές ενώ ορκιζόταν ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά και για την αρχική της υποστήριξη υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. (Bremain) – ενώ στη συνέχεια έγινε η πιο θερμή οπαδός του Brexit.
«Η Μέι προσπαθεί να εξαναγκάσει τη Βρετανία σε ένα σκληρό Brexit», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον, τονίζοντας ότι «οι Συντηρητικοί βλέπουν μια ευκαιρία να επιβάλουν βαθύτερες περικοπές» και επισημαίνοντας ότι οι πρόωρες εκλογές θα ενισχύσουν την εντολή για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την ανεξαρτησία της Σκοτίας.
Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το τελευταίο 24ωρο
Αντιδράσεις από Ε.Ε.
Η Τερέζα Μέι είναι αποφασισμένη να πολεμήσει τις αντίπαλες δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας, που καταλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα, από το υπερεθνικιστικό Ukip έως τους Εργατικούς και τους Πράσινους, αλλά και το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας. Παράλληλα, θέλει να αποδείξει στις Βρυξέλλες και στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι έχει το πράσινο φως από τη μεγάλη πλειοψηφία των Βρετανών να προχωρήσει στο Βrexit με τους βρετανικούς όρους και τις διεκδικήσεις.
Από ευρωπαϊκής πλευράς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι είχε χθες μια «καλή» τηλεφωνική συζήτηση με την Τερέζα Μέι, ωστόσο, στη συνέχεια, παρομοίασε την αιφνίδια προσφυγή στις κάλπες της Βρετανίας με … ταινία σκηνοθετημένη από τον Χίτσκοκ: «Πρώτα ένας σεισμός και μετά η ένταση κλιμακώνεται» – ο Χίτσκοκ φέρεται να είχε πει ότι μια καλή ταινία πρέπει να ξεκινά με σεισμό και στη συνέχεια να ξεδιπλώνεται η πλοκή με ένταση.
«Οι Βρετανοί ψηφοφόροι μπορούν να διατυπώσουν την άποψή τους σχετικά με το είδος των σχέσεων που επιθυμούν να έχουν με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε ο Γκι Φερχόφστατ, που έχει αναλάβει επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit.
Η γερμανική κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε ότι ελπίζει πως οι εκλογές στη Βρετανία θα δώσουν μεγαλύτερη «σαφήνεια» στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Στα βήματα της Θάτσερ
Η Βρετανή πρωθυπουργός άφησε το υπουργείο Εσωτερικών για να αναλάβει την κυβέρνηση μετά από εσωκομματική εκλογή που ακολούθησε την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον. Η Μέι θέλει να ενδυναμώσει το ηγετικό της προφίλ, αντιγράφοντας την Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία προκήρυξε πρόωρες εκλογές το 1983 μετά τον πόλεμο των Φόκλαντς, προκειμένου να βγει ενισχυμένη από την κάλπη.
Στις 29 Μαρτίου η κυβέρνησή της ενεργοποίησε το άρθρο 50 για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ακολουθώντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου, που έδωσε 51,9% στο Brexit. Θέλοντας να ενισχύσει τη θέση υπέρ της εξόδου και να μειώσει την αγωνία του 48,1% των ψηφοφόρων που ήθελε την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., τάχθηκε υπέρ ενός σκληρού Brexit που δεν θα κάνει πίσω σε κανέναν βρετανικό όρο. Ωστόσο, υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση από την Ε.Ε., που επίσης κατέστησε ξεκάθαρο ότι δεν θα υποκύψει στις βρετανικές απαιτήσεις σχετικά με τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις Βρετανίας και Ε.Ε., τις οικονομικές δεσμεύσεις του Λονδίνου και τη διασφάλιση των ίσων δικαιωμάτων για τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στη Βρετανία.
AΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου