Γράφει ο Γ. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Οι οπαδοί τού υπ’ αριθμόν ένα Ρώσου αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι, αλλά και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν έχουν καμία αμφιβολία. Στην διαδικτυακή ομιλία του στην ιταλική Βουλή, ο Ουκρανός πρόεδρος προέτρεψε τους Ιταλούς να κατάσχουν χωρίς καθυστέρηση το γιοτ που ναυλοχεί αυτή τη στιγμή για εργασίες επισκευής και αναβάθμισης στο ναυπηγείο της Μαρίνα ντι Καράρα, στην Τοσκάνη, υπογραμμίζοντας ότι ο Πούτιν και οι πλούσιοι φίλοι του κάνουν συχνά διακοπές στην Ιταλία. «Μη γίνεστε θέρετρο δολοφόνων», παρακάλεσε ο Ζελένσκι τον Ντράγκι και τους λοιπούς «ονορέβολι» (βουλευτές).
Η τελευταία φορά που ο Πούτιν επισκέφθηκε την Ιταλία ήταν το 2019, κατόπιν πρόσκλησης του τότε πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε. Το κρίσιμο είναι ότι η Μαρίνα ντι Καράρα βρίσκεται κοντά στο Φόρτε ντέι Μάρμι, αγαπημένο προορισμό στην Τυρρηνική Θάλασσα των Ρώσων ολιγαρχών, αρκετοί εκ των οποίων έχουν αγοράσει εκεί βίλες και παραλιακά συγκροτήματα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μυστηριώδης θαλαμηγός «Σεχραζάτ» των 140 μέτρων και των έξι ορόφων βρίσκεται δεμένη εδώ και μήνες στο ιταλικό λιμάνι.
Η αξία της αποτιμάται στα 700 εκατ. δολάρια και οι ιταλικές Αρχές ερευνούν σχολιαστικά τον ιδιοκτήτη της.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Την Δευτέρα, ωστόσο, η ανεξάρτητη ερευνήτρια-δημοσιογράφος Μαρία Πεβτσίχ και ο ακτιβιστής Γκεόργκι Αλμπούροφ αποκάλυψαν μια λίστα του Δεκεμβρίου 2020 με τα μέλη του πληρώματος. Είναι όλοι τους Ρώσοι με εξαίρεση τον Βρετανό καπετάνιο, Γκάι Μπένετ-Πιρς. Σε βίντεο που ανάρτησαν στο Youtube υποστηρίζουν ότι κάποια μέλη του πληρώματος εργάζονται στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSO), η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια υψηλών προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν.
Η περίφημη ιταλική οικονομική αστυνομία (Guardia di Finanza) έχει ήδη πραγματοποιήσει έρευνα στη θαλαμηγό κατάσχοντας διάφορα έγγραφα, ενώ οι «New York Times» σκάλισαν την υπόθεση χωρίς να βρουν άκρη για το αν ανήκει στον Πούτιν.
Αντίστοιχη έρευνα της ιταλικής «La Stampa» οδήγησε στον πρώην πρόεδρο της Rosneft, Γιούρι Χουνταϊνάτοφ, που θεωρείται όμως πολύ «δευτεροκλασάτος» ολιγάρχης για να κατέχει ένα διαμάντι σαν τη «Σεχραζάτ». Ακρη δεν βγαίνει ούτε από τη ναυπηγοεπισκευαστική εταιρία The Italian Sea Group, που υποστηρίζει ότι το γιοτ «δεν ανήκει στην περιουσία του Ρώσου προέδρου Πούτιν», ούτε σε πρόσωπο που βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων της Ε.Ε.
Κύκλοι της ιταλικής Αστυνομίας διαρρέουν ότι έλυσαν το μυστήριο και σύντομα θα προβούν σε ανακοινώσεις.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr