Ο Τζο Μπάιντεν έρχεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο και για να συζητήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες την ουκρανική κρίση, τις απειλές της Ρωσίας, το προσφυγικό και τις πιθανές νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας. Χθες, πριν από την αναχώρηση του Αμερικανού προέδρου από την Ουάσιγκτον, το Πεντάγωνο χαρακτήρισε «επικίνδυνες» τις δηλώσεις του Κρεμλίνου περί χρήσης πυρηνικών – ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά «αν απειλείτο η ύπαρξη της Ρωσίας».
Εξοπλισμός
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στην πυρηνική απειλή λέγοντας ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί». Ο γραμματέας είπε ότι «οι Σύμμαχοι θα στηρίξουν ακόμη περισσότερο την Ουκρανία, με εξοπλισμό που θα προστατεύει από χημικές, βιολογικές και πυρηνικές απειλές», αλλά βεβαίωσε ότι ο πόλεμος δεν θα μετατραπεί σε σύγκρουση της Συμμαχίας με τη Ρωσία. Υπενθύμισε ότι οι χώρες της Συμμαχίας έχουν προσφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό – αντιαρματικά, συστήματα αεράμυνας, πυρομαχικά κ.λπ. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια νέα πραγματικότητα στην ασφάλεια και «πρέπει να αναπροσαρμόσει την άμυνά του σε μακροπρόθεσμη βάση». «Πρόκειται για δεκαπλάσια αύξηση στην ξηρά σε σχέση με τις δυνάμεις, πριν από την εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σχετικά με την ενίσχυση του ανατολικού μετώπου και προσθέτοντας ότι η Συμμαχία προσανατολίζεται σε μεγάλη αλλαγή στο ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφάλειας, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Προειδοποίηση
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε το ΝΑΤΟ να μη στείλει ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία -όπως πρότεινε πριν από λίγες ημέρες η Πολωνία- γιατί αυτό, όπως είπε, «μπορεί να οδηγήσει σε ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ».
Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα μιλήσει και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι μέσω βιντεοσύνδεσης. Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου, απευθυνόμενος χθες στη γαλλική Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία. Καλώντας τη Γαλλία να ενισχύσει την Ουκρανία και να επιβάλει ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στο σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη». Ο Ζελένσκι ζήτησε από τους Γάλλους να θυμηθούν τις βαρβαρότητες του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου και περιέγραψε την πλήρη καταστροφή των ουκρανικών πόλεων που αφήνουν πίσω τους οι Ρώσοι.
Διαπραγματεύσεις
Στασιμότητα εξ άλλου χαρακτηρίζει τις διμερείς διαπραγματεύσεις Κιέβου και Μόσχας. Δεν σημειώνεται πρόοδος παρά τις συνεχείς επαφές των διαπραγματευτικών ομάδων. Η Μόσχα έχει κατηγορήσει το Κίεβο ότι εμποδίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, καταθέτοντας προτάσεις που δεν μπορεί να δεχτεί η Ρωσία. «Οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει, αλλά είναι δύσκολες επειδή η ουκρανική πλευρά διαρκώς αλλάζει άποψη και τις ίδιες τις προτάσεις της», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι δεν θα παραδοθεί ούτε θα δεχτεί τελεσίγραφα από τη Ρωσία, όπως εκείνο της παράδοσης της Μαριούπολης.
«Οχι κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς»
Ο Ουκρανό ς πρόεδρος ζήτησε από τον Λευκό Οίκο να μην επιβάλει κυρώσεις στον Ρομάν Αμπράμοβιτς, γιατί ελπίζει πως ο Ρώσος μεγιστάνας θα μεσολαβήσει για να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», τονίζοντας πως η έκκληση προς τον πρόεδρο Μπάιντεν έγινε από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία. Αυτός, δε, ήταν ο λόγος που οι ΗΠΑ πάγωσαν τα σχέδια τους για κυρώσεις στον Ρώσο ολιγάρχη, αν και η Βρετανία και η Ε.Ε. του έχουν επιβάλει απαγόρευση ταξιδιών στο έδαφός τους και πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων.
Παραιτήθηκε στενός συνεργάτης του Πούτιν
Ενα πολιτικό πρόσωπο πολύ γνωστό από την εποχή του Γέλτσιν, όταν η Ρωσία προσπαθούσε να γυρίσει σελίδα, φέρεται να παραιτήθηκε από το Κρεμλίνο και να έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία. Πρόκειται για τον Ανατόλι Τσουμπάις, τον θεωρούμενο ως «αρχιτέκτονα» των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Ρωσία, που είχε τη νευραλγική θέση του ειδικού αντιπροσώπου του Πούτιν για τις σχέσεις με τους διεθνείς οργανισμούς. Ο Τσουμπάις εγκατέλειψε τη χώρα, όπως ανέφερε το πρακτορείο Reuters. Δεν αναφέρεται αν διαφώνησε με την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά είναι πιθανότατα αυτός ο λόγος. Τα τελευταία χρόνια ο Τσουμπάις ζητούσε μεταρρυθμίσεις από τη ρωσική κυβέρνηση. Στο παρελθόν, πολλοί Ρώσοι τον είχαν επικρίνει επειδή προώθησε τις ιδιωτικοποιήσεις σε λίγους μεγιστάνες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτή η ομάδα των ολιγαρχών.
Από την πρώτη στιγμή το Eleftherostypos.gr παρακολουθεί τις εξελίξεις και σας τις μεταφέρει λεπτό προς λεπτό.
Πόλεμος Ουκρανία Ρωσία: Live λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr