Οι πολιτικοί περιορισμοί καθιστούν και τις δύο χώρες πιο πιθανό να ενισχύσουν τη συνεργασία με τη Συμμαχία παρά να ενταχθούν σε αυτήν, τουλάχιστον άμεσα. Εδώ και δεκαετίες, το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι πολιτικά φορτισμένο στη Σουηδία και τη Φινλανδία, δύο ουδέτερες χώρες που επέλεξαν να μην ακολουθήσουν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης στην ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία.
Σε γενικές γραμμές, τα συντηρητικά κόμματα και στις δύο χώρες τείνουν να υποστηρίζουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, επιχειρηματολογώντας ότι θα προσφέρει προστασία από πιθανή ρωσική επιθετικότητα, ενώ τα προοδευτικά κόμματα απορρίπτουν την ιδέα, φοβούμενα ότι θα μπορούσε στην πραγματικότητα να λειτουργήσει ως καταλύτης στα ρωσικά αντίποινα.
Η συνεργασία της Σουηδίας και της Φινλανδίας με το ΝΑΤΟ είναι ήδη πολύ στενή – και οι δύο χώρες είναι μέλη του προγράμματος του ΝΑΤΟ «Εταιρική Σχέση για την Ειρήνη» (PfP) και συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Διαλειτουργικότητας της Συμμαχίας (PIP), πράγμα που σημαίνει ότι συχνά συμβάλλουν σε επιχειρήσεις, αποστολές και ασκήσεις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, οι απειλές της Ρωσίας και η επακόλουθη εισβολή στην Ουκρανία επανέφεραν τη συζήτηση σχετικά με την πλήρη ένταξη στη συμμαχία.
ΑΦΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ σε μερικούς από τους μεγαλύτερους πολέμους στην Ευρώπη για αιώνες, η Σουηδία έγινε επίσημα ουδέτερη στις αρχές του 19ου αιώνα, μια πολιτική που διατηρεί μέχρι σήμερα. Αν και η Σουηδία δεν έχει χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, η στρατηγική της θέση στη Βαλτική και κατά μήκος των Στενών της Δανίας (η οποία περιορίζει τα περιθώρια δράσης της Ρωσίας στην περιοχή) εξηγεί γιατί η Μόσχα βλέπει μια ενδεχόμενη ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία ως απειλή. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το 1995 η Σουηδία προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα 830 μιλίων με τη Ρωσία και οι διμερείς σχέσεις τους είχαν διακυμάνσεις. Η Φινλανδία ήταν μέρος της ρωσικής αυτοκρατορίας τον 19ο αιώνα, αλλά έγινε ανεξάρτητη όταν η αυτοκρατορία κατέρρευσε μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ρωσία εισέβαλε στη συνέχεια στη Φινλανδία κατά τα πρώτα στάδια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η Φινλανδία κατέληξε να παραχωρήσει εδάφη στη Σοβιετική Ενωση. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Φινλανδία επιδίωξε ισορροπημένες σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, παραμένοντας ουδέτερη. Κατά κάποιον τρόπο, όμως, η Φινλανδία τερμάτισε την πολιτική της ουδετερότητα όταν εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 1995.
Η Ρωσία θα αντιλαμβανόταν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ως άλλη μια κίνηση της συμμαχίας προς τα ανατολικά που θα την περικύκλωνε περαιτέρω στην περιοχή της Βαλτικής. Θα ενέτεινε επίσης τον ανταγωνισμό ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Αρκτική. Στις 25 Φεβρουαρίου, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπ. Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα προειδοποίησε για «στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες» σε περίπτωση που η Σουηδία ή η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και υποστήριξε ότι και οι δύο χώρες «δεν θα πρέπει να βασίζουν την ασφάλειά τους στην υπονόμευση της ασφάλειας άλλων χωρών».
ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα κρατήσουν ανοιχτή την επιλογή της ένταξης στο ΝΑΤΟ για να σηματοδοτήσουν την αυτονομία τους έναντι της Ρωσίας, αλλά είναι απίθανο να ενταχθούν στη συμμαχία στο εγγύς μέλλον. Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σήμερα ότι η στήριξη των πολιτών για την ένταξη στο ΝΑΤΟ αυξάνεται και στις δύο χώρες, η στήριξη αυτή θα μπορούσε να μειωθεί μετά το τέλος του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Εχοντας αυτό κατά νου, η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι πιθανότατα δεν θα λάβουν μια τόσο σημαντική πολιτική απόφαση με βάση μια ενδεχομένως ασταθή κοινή γνώμη. Ωστόσο, εάν η κοινή γνώμη συνεχίσει να υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, οι μελλοντικές κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας μπορεί να είναι διατεθειμένες να διεξαγάγουν δημοψηφίσματα για το θέμα.
ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ δεν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία και η Φινλανδία θα αυξήσουν πιθανώς τις στρατιωτικές τους δαπάνες και τις ασκήσεις με το ΝΑΤΟ, θα βοηθήσουν την Ουκρανία με όπλα και κεφάλαια και θα υποστηρίξουν πολιτικές για την πολιτική και οικονομική απομόνωση της Ρωσίας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα εδραιώσει περαιτέρω τις δυτικές συμμαχίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι πιθανότατα θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, καθώς και πολιτικές για τη μείωση της εξάρτησης του μπλοκ από τη ρωσική ενέργεια. Επιπλέον, θα επανεκτιμήσουν τα στρατιωτικά τους δόγματα και τις προτεραιότητες ασφαλείας τους με πιθανό αποτέλεσμα υψηλότερες αμυντικές δαπάνες, καθώς και μεγαλύτερη εστίαση σε θέματα όπως η αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων και εκστρατειών παραπληροφόρησης για την καλύτερη προστασία τους από μη συμβατικές μορφές ρωσικής επιθετικότητας. Τέλος, η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα αποτελέσει πιθανότατα ένα καυτό θέμα κατά την προετοιμασία των γενικών εκλογών στη Σουηδία τον προσεχή Σεπτέμβριο, καθώς και των γενικών εκλογών στη Φινλανδία τον Απρίλιο του 2023. Μια νίκη των συντηρητικών κομμάτων σε οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε τελικά να ανοίξει τον δρόμο για ένα δημοψήφισμα επί του θέματος.
ΣΤΙΣ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα στείλει όπλα στην Ουκρανία, σπάζοντας τη μακρόχρονη παράδοση της Στοκχόλμης να μη στέλνει οπλισμό σε χώρες που βρίσκονται σε σύγκρουση. Την ίδια ημέρα και η Φινλανδία ανακοίνωσε την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr