Ελληνική παρουσία στον Εύξεινο Πόντο υπάρχει από την αρχαιότητα. Οι πρώτες Ελληνικές αποικίες στις ακτές της σημερινής Ουκρανίας ιδρύθηκαν κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. Οι κάτοικοι αυτών τον αποικιών έκαναν συχνά εμπόριο με άλλους λαούς της Μαύρης Θάλασσας (Σκύθες, Κιμμέριους, Γότθους, Μαιώτες).
Μετά την εισβολή των Μογγόλων στις στέπες του βορά, Έλληνες παρέμειναν μόνο στους νότιους λόφους της Κριμαίας και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, στους τουρκόφωνους Ουρούμ και στους Πόντιους που είχαν τα ελληνικά σαν μητρική γλώσσα.
Στην περιοχή λειτουργούν σήμερα περίπου 60 σχολεία που διδάσκουν τα ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα. Όμως λόγω του ότι αρκετά σχολεία βρίσκονται σε εμπόλεμες περιοχές ο αριθμός των μαθητών έχει μειωθεί σημαντικά.
Πέρα από τα ελληνικά γίνεται μια προσπάθεια για τη διατήρηση και μελέτη των γλωσσών Ρουμέι και Ουρούμ που μιλιούνται σε 48 χωριά της περιοχής του Ντονιέτσκ.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, στην Ουκρανία παραμένουν περίπου 91.548 Έλληνες.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικός βομβαρδισμός πολυκατοικίας στο Κίεβο – Δύο οι νεκροί, έξι σοβαρά τραυματίες [εικόνες & βίντεο]
- Ρωσία: Απειλές για συλλήψεις στελεχών δυτικών εταιρειών που συμμετέχουν στις κυρώσεις
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Παγκόσμια θλίψη για την έγκυο γυναίκα της Μαριούπολης και το μωρό της – Δεν επέζησαν μετά τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου
- Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά
- Κορονοϊός: Γιατί κάποιοι νοσούν βαρύτερα από Covid – Τι ρόλο έπαιξαν οι μάσκες
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Live οι εξελίξεις από τα μέτωπα του πολέμου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr