Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Ο χερσαίος διάδρομος κατά μήκος του άξονα Mικολάιβ-Οδησσού είναι ο επικυρίαρχος. Κατά μήκος αυτής της διαδρομής, στρατιωτικές μονάδες από την ισχυρή 58η Στρατιά Kavkaz της Ρωσίας και την 7η Μεραρχία Αεροπορικής Προσβολής των Ρωσικών Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων είναι επικεφαλής της επίθεσης, ενώ λαμβάνουν υποστήριξη από το στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για μια συγκέντρωση ισχυρών δυνάμεων με εκτενή εμπειρία σε πολεμικές επιχειρήσεις. Ετσι, οι Ουκρανοί υπερασπιστές θα χρειαστούν όλο το ανθρώπινο δυναμικό και τα όπλα που μπορούν για να απορροφήσουν την επίθεση των Ρώσων.
Οι πληροφορίες τεκμηριώνουν την ανάπτυξη των δυνάμεων μεταξύ της Κριμαίας και της Οδησσού. Από στρατιωτικής σκοπιάς, η ορθή επιλογή για την αναχαίτιση μιας αμφίβιας επίθεσης είναι να λάβει χώρα πριν πραγματοποιηθεί η απόβαση: Είτε βυθίζοντας πλοία και αποβατικά σκάφη είτε απειλώντας αξιόπιστα ότι θα το κάνουν. Αυτό απαιτεί χρήση συστημάτων υψηλής τεχνολογίας σε πραγματικό χρόνο και επαρκείς δυνατότητες κατά της πρόσβασης και άρνησης περιοχής, όπως πύραυλοι κατά πλοίων που εκτοξεύονται από την ακτή.
Για να έχουν επιτυχία, οι Ρώσοι πρέπει να διασφαλίσουν ότι απολαμβάνουν τουλάχιστον τοπική αεροπορική υπεροχή έναντι της ζώνης προσγείωσης και της διαδρομής προς αυτήν. Ετσι, τα συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM) θα είχαν επίσης μεγάλη αξία για να σταματήσουν μια αμφίβια επίθεση. Η Ουκρανία ανέπτυξε το πρόγραμμα πυραύλων κατά των πλοίων Neptune πριν από τον πόλεμο. Η μορφή του προγράμματος και ο αριθμός των διαθέσιμων πυραύλων δεν είναι γνωστός. Ωστόσο, οι πύραυλοι cruise Kalibr του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και η 27η Αεροπορική Μεραρχία με έδρα την Κριμαία μπορούν να εξαλείψουν τις πυραυλικές βάσεις των ουκρανικών συστημάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα (αν δεν το έχουν κάνει ήδη).
Μύθοι και αλήθειες για τους νέους ρωσικούς πυραύλους - Και όμως δεν είναι ανίκητοι!
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Έλληνες φρουροί της Οδησσού μιλούν στον Ε.Τ. και το Eleftherostypos.gr
Η Ουκρανία δυστυχώς δεν διαθέτει ναυτικό αποτρεπτικό μέσο για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής. Ομοίως, η Ουκρανία δεν έχει υποβρύχια δύναμη, επομένως η αναχαίτιση της ομάδας εισβολής από τα «σιωπηλά βάθη» δεν είναι επιλογή. Ως εκ τούτου, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι Ρώσοι έχουν πράγματι τις διαθέσιμες δυνατότητες για να πραγματοποιήσουν την απόβαση, ειδικά όταν ένα σημαντικό μέρος των παράκτιων αμυντικών μονάδων της Ουκρανίας, συγκεκριμένα οι Ουκρανοί πεζοναύτες, αμύνονται επί ενός εκτασιακά μεγάλου μετώπου από την Αζοφική μέχρι το Μικολάιβ.
Οταν πέσει (κάποια στιγμή) η Μαριούπολη, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να μεταφερθούν αυτές οι ουκρανικές μονάδες, ή ό,τι έχει απομείνει από αυτές, πίσω στην Οδησσό. Εν ολίγοις, οι οργανικές άμυνες της Οδησσού, οι στρατιωτικοί και οι κινητοποιημένοι εθελοντικοί σχηματισμοί θα πρέπει να υπερασπιστούν την πόλη μόνοι τους. Για τον τόπο της απόβασης, οι Ρώσοι μπορούν να επιλέξουν είτε την κύρια περιοχή του λιμανιού είτε την παραλία Ντοφίνιβκα στα ανατολικά της πόλης
Αφού αναλύσει κανείς τις συγκεκριμένες δυνατότητες των ρωσικών αμφίβιων δυνάμεων, είναι πιθανόν ότι μια ρωσική απόβαση θα πραγματοποιηθεί μαζί με μια ταυτόχρονη επίθεση από αέρος στο αεροδρόμιο της Οδησσού, το οποίο έχει ήδη χτυπηθεί. Αυτές οι επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθούν από ισχυρά στρατεύματα, αλλά είναι εγγενώς επικίνδυνες, αφήνοντας τους εισβολείς ευάλωτους πριν και κατά τη διάρκεια της μάχης της ακτογραμμής. Στη συνέχεια, θα αναγκαστούν οι Ρώσοι να ενεργήσουν σε αστικό ιστό, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα χερσαία στρατεύματα. Μια επιτυχής αμφίβια επίθεση πρέπει να χαρακτηρίζεται από καταιγιστικά «στοιχεία» με έντονο το «στοιχείο» της έκπληξης. Δεδομένου ότι η συσσώρευση δύναμης είναι ήδη σε ισχύ, ο παράγοντας «αιφνιδιασμός», πιθανότατα και αποκλειστικά, θα σχετίζεται με το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης.
Εξίσου σημαντική με τα όπλα για τους αμυνομένους θα είναι η γνώση τού πότε θα ξεκινήσει η αμφίβια επίθεση και πού θα είναι το κεντρικό της σημείο. Ως εκ τούτου, το πιο σημαντικό είδος βοήθειας που μπορούν να προσφέρουν τα μέλη του ΝΑΤΟ στους Ουκρανούς υπερασπιστές είναι η βοήθεια πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο ως και διοίκησης και ελέγχου. Επιπλέον, σε μια επίθεση, τα ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα των ρωσικών αμφίβιων δυνάμεων είναι επιρρεπή σε αντιαρματικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των Javelins, και οι αεροπορικές δυνάμεις υποστήριξης θα είναι ευάλωτες στα αντιαεροπορικά των Ουκρανών.
Κατά την παροχή αυτής της συνδρομής, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εργαστεί για να διασφαλίσει ότι η Οδησσός θα λάβει μεγάλο μέρος από τις στρατιωτικές προμήθειες ανάλογο με τη στρατηγική της σημασία.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Θετικός στον κορονοϊό ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Μητσοτάκης – Ερντογάν: Τι έγραψε για τη συνάντηση ο τουρκικός Τύπος
- Βραβεία Bafta: Η χειρονομία στον Πούτιν, ο Θεοδωράκης και οι θριαμβευτές [βίντεο]
- Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: Μητέρα πρώην του Μάνου «καρφώνει» τη Ρούλα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Έλληνες φρουροί της Οδησσού μιλούν στον Ε.Τ.
- Δημήτρης Κοντομηνάς: Οταν ασφάλισε τους αστροναύτες του «Απόλλων 11» [εικόνες]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr