Δεδομένο είναι ότι η Γερμανία, η οποία θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για τη λύση που θα δοθεί, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι χθες η πλευρά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να απαντήσει στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα από την Κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα δεν θα εφαρμόσει μέτρα, αν δεν ενεργοποιηθεί η λύση για το χρέος, παρόλο που είναι σαφές πως έγινε για «εσωτερική κατανάλωση».
«Θέλουμε να υλοποιηθούν πρώτα οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις», ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου στο τακτικό briefing, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών μόλις συμφώνησαν ότι η χώρα πρέπει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο.
Μάλιστα, χθες, ο γερμανικός Τύπος προανήγγελλε την κόντρα που αναμένεται να εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου με σημείο αναφοράς την Ελλάδα και θέματα την ελάφρυνση του χρέους αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, περιγράφοντας μια κόντρα καταστροφική για την Ελλάδα.
Η εφημερίδα «Tageszeitung» προαναγγέλλει στις συναντήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο απλώς ότι θα συμφωνήσουν πως διαφωνούν για το ελληνικό χρέος.
Το πόσο «γερμανικό» έχει γίνει το ελληνικό πρόγραμμα φανερώνουν και οι δηλώσεις του επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπήρξε διένεξη για το θέμα της Ελλάδας, η οποία μάλιστα απείλησε και τη συνοχή του μεγάλου συνασπισμού στην ομοσπονδιακή Γερμανία με ανάλογες κινήσεις του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Το γεγονός είναι ότι η Γερμανία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δεχθεί μια γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και χαλάρωση της λιτότητας μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος σταθεροποίησης και ειδικά πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Από τη άλλη, το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει σε κάθε ευκαιρία ότι αυτήν την φορά δεν θα κάνει πίσω στα αιτήματά του για ελάφρυνση του χρέους που θα είναι το κλειδί για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Συνεπώς, η συζήτηση για χρέος και πλεονάσματα δεν θα είναι όσο απλή φαινόταν αρχικά.
Ούτε όμως και ο μετασχηματισμός της καταρχήν συμφωνίας της Μάλτας σε τελική συμφωνία θα είναι απλή υπόθεση.
Οι επικεφαλής των θεσμών παρά το επείγον του ελληνικού θέματος και την πίεση που άσκησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για άμεση συνέχιση των συνομιλιών προτίμησαν τις πασχαλινές διακοπές τους από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα. Μάλιστα, το κενό μεταξύ της Βαλέτας και της τελικής φάσης για τα μέτρα μετά το 2018 θα φτάσει τις δύο εβδομάδες, αφού θα μεσολαβήσει και η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ολοκληρώνεται στις 23 Απριλίου.
Με τον τρόπο αυτό ο χρόνος για τη διευθέτηση του αμιγώς τεχνικού τμήματος για τη δεύτερη αξιολόγηση και πρόσθετα μέτρα περιορίζεται στην τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Τούτο βέβαια αν η Ελλάδα θέλει να έχει ολοκλήρωση της συμφωνίας σε ένα έκτακτο Eurogroup στις αρχές Μαΐου.
Ωστόσο, και τα τεχνικά θέματα που θα πρέπει να διευθετηθούν δεν είναι λίγα. Θα πρέπει να αποφασιστεί από ποιο ύψος και πάνω θα γίνουν περικοπές στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, με στόχο να υπάρξει η προσαρμογή του 1% του ΑΕΠ που συμφωνήθηκε στη Μάλτα.
Θα πρέπει επίσης να κλειδώσει οριστικά η σταδιακή μείωση του αφορολόγητου, η οποία σε συνδυασμό και με τα αντισταθμιστικά μέτρα για μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 20% και τη μείωση σε όλη την κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ώστε να επιτυγχάνεται συνδυαστικά προσαρμογή 1% του ΑΕΠ.
Τέλος, χρειάζεται να οριστικοποιηθούν και αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να ισοσκελίζουν ποσοτικά την επιβάρυνση του 2% στη διετία 2019 -2020.
Μόνο θετικό στην όλη διαδικασία θα είναι η ανακοίνωση από την Eurostat στις 24 του μήνα του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016, που θα φτάνει το 3,5% του ΑΕΠ με βάση το ESA 2010 και το 2,5% με βάση τον υπολογισμό του Μνημονίου.
Ισως και η συνεχιζόμενη καλή πορεία των εσόδων από την αρχή του χρόνου λόγω του τελευταίου κύματος έμμεσων φόρων. Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας χθες σε φορολογικό συνέδριο έκανε λόγο για υπερ-είσπραξη φόρων και τον Μάρτιο.
Ειδικότερα είπε πως τα έσοδα από τις ΔΟΥ όλης της χώρας τον Μάρτιο ήταν σχεδόν 370 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω (+24%) από το στόχο είσπραξης για το συγκεκριμένο μήνα. Ανήλθαν σε 1,87 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι στόχου είσπραξης 1,5 δισ. ευρώ. Συνολικά στο α’ τρίμηνο του 2017 τα έσοδα ΔΟΥ ανήλθαν στα 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 8,3% έναντι στόχου αύξησης 6,37%. Αν και δεν ανακοινώθηκαν πιο λεπτομερή στοιχεία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η υπερ-είσπραξη αυτή συνδέεται με το «τσουνάμι» νέων έμμεσων φόρων (σε καφέ, τηλεφωνία, τσιγάρα κ.λπ.) που ξέσπασε από την 1.1.2017 και την απόδοσή τους στο τέλος του επόμενου μηνός από την επιβολή τους.
Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου