Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Ποιες είναι οι δυνατότητες της Ουκρανίας σε drones;
Η Ουκρανία διαθέτει τουλάχιστον δώδεκα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, ενώ αναλυτές υποστηρίζουν ότι μπορεί να διαθέτει έως και τριάντα έξι επιπλέον μονάδες. Πρόκειται για τα ίδια μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποίησε το Αζερμπαϊτζάν με επιτυχία κατά της Αρμενίας στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020. Η Ουκρανία αγόρασε για πρώτη φορά έξι από αυτά τα μεσαίου ύψους τακτικά επανδρωμέν εναέρια οχήματα (UAV) από την Τουρκία σε συμφωνία 69 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019.
Κάθε σύστημα Bayraktar TB2 αποτελείται από έξι εναέρια οχήματα (ή drones), δύο σταθμούς ελέγχου εδάφους και σχετικό εξοπλισμό υποστήριξης. Κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο αντισυνταγματάρχης Γιούρι Ιγνάτ, εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε ότι η Ουκρανία διέθετε περίπου είκοσι drones Bayraktar. Η Baykar (ο κατασκευαστής των drones), η Αγκυρα και το Κίεβο αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τον αριθμό των drones που έχουν παραδοθεί από την εταιρία μέχρι σήμερα. Το Bayraktar TB2 δοκιμάστηκε αρχικά όταν η Τουρκία το χρησιμοποίησε εναντίον οχημάτων ρωσικής κατασκευής στη Λιβύη και τη Συρία, ενώ εδραίωσε αυτή τη φήμη στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Σε αυτές τις συγκρούσεις, τα drones κατέστρεψαν με επιτυχία τεθωρακισμένα οχήματα και κινητά συστήματα αεράμυνας (ρωσικής κατασκευής).
Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης
Πώς έχει χρησιμοποιήσει η Ουκρανία αυτά τα drones εναντίον των ρωσικών δυνάμεων;
Οι πρώτες αναφορές ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί τα Bayraktar TB2 κατά των ρωσικών δυνάμεων (στην εισβολή) ήρθαν στη δημοσιότητα στις 27 Φεβρουαρίου 2022. Ο Ουκρανός στρατηγός Σεργκέι Σαπτάλα μοιράστηκε βίντεο στο Twitter με ένα TB2 να χτυπά ένα ρωσικό σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος Buk κοντά σε μια πόλη γύρω στα εκατό χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου. Εκτοτε, η αεροπορία της Ουκρανίας επιβεβαίωσε δύο επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ρωσικούς στόχους. Πολλές άλλες λεπτομέρειες έχουν κοινοποιηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν έχουν επαληθευτεί.
Η Ουκρανία φέρεται ότι χρησιμοποιούσε τουλάχιστον δώδεκα TB2 σε αποστολές αναγνώρισης. Μετά το χτύπημα στο Ντονμπάς, η Ουκρανία εξέδωσε επίσημη δήλωση ότι «θα συνεχίσει να αυξάνει τις τακτικές και τις μεθόδους μάχιμης χρήσης των Bayraktar για να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα ως και να προστατεύσει τα συμφέροντα της Ουκρανίας».
Πόσο ευάλωτα είναι;
Επιπλέον, η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραυλικές επιθέσεις ως και χερσαίες ενέργειες για να εντοπίσει ως και να καταστρέψει αεροδρόμια από όπου λειτουργούν τα UAV ή τους επίγειους σταθμούς που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχό τους. Η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να επιτύχει αεροπορική υπεροχή έναντι ολόκληρης της Ουκρανίας. Το γιατί η Ρωσία δεν μπόρεσε (ή διστάζει) να πλήξει τη δύναμη των Bayraktar TB2 της Ουκρανίας -παρά το γεγονός ότι έχει την ικανότητα, τις ευκαιρίες στην αρχή του πολέμου ως και την εξοικείωση με τα UAVs- παραμένει ασαφές. Είναι πιθανόν η Ρωσία να εξεπλάγη από το επίπεδο αντίστασης των ουκρανικών δυνάμεων. Η Ουκρανία πιθανότατα θα συνεχίσει να αναπτύσσει τα Bayraktar TB2 της, μαζί με άλλα αεροπορικά μέσα, για να επιτεθεί σε ρωσικά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και κινητά αντιαεροπορικά συστήματα κ.λπ.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Κρίσιμη ημέρα στα πεδία των μαχών και της διπλωματίας – Live οι εξελίξεις από τα μέτωπα του πολέμου
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακαρπη η συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα – «Δεν κάναμε καμία πρόοδο»
- Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Ντύνεται ξανά στα λευκά η Αττική – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες [εικόνες & βίντεο]
- Παλαιό Φάληρο: «Γάζωσαν» με σφαίρες 63χρονο επιχειρηματία – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
- Οι Ρώσοι κροίσοι συνεχίζουν τις δουλειές τους στην Ελλάδα – Τι λένε στον Ε.Τ. οι εκπρόσωποί τους
- Φωτοβολταϊκά στο σπίτι: πόσο κοστίζει η ενεργειακή αυτονομία – Όσα πρέπει να ξέρετε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr