Ο χθεσινός (7/3) τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών δεν έφερε απτά αποτελέσματα, όμως σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων από τις περιοχές τις οποίες έχουν περικυκλώσει τα ρωσικά στρατεύματα.
«Ο επόμενος, τέταρτος γύρος, θα διεξαχθεί πολύ-πολύ σύντομα», είπε ο Λεονίντ Σλούτσκι μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση μετά τη λήξη του τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων. «Δεν θα ανακοινώσω την ακριβή ημερομηνία ακόμη. Θα καθοριστεί πιθανότατα αύριο [Τρίτη]», πρόσθεσε.
Η Μόσχα παρουσίασε τους όρους της – Τετ α τετ με Πούτιν ζητά ο Ζελένσκι
Νωρίτερα, μέσω του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία απαίτησε από την Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το σύνταγμά της ώστε να κατοχυρώσει καθεστώς ουδετερότητας, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις αποσχιστικές «δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα εδάφη.
Ο Πεσκόφ δήλωσε στο Reuters ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση «άμεσα» αν το Κίεβο εκπληρώσει τους όρους της. Η ουκρανική πλευρά δεν απάντησε άμεσα στις αξιώσεις του Κρεμλίνου.
Ωστόσο, αργά χθες βράδυ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC και δήλωσε πως η ουκρανική πλευρά δηλώνει ανοιχτή για την εξεύρεση λύσης σε ό,τι αφορά τα εδάφη που έχουν αποσχιστεί από την Ουκρανία: τις «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ (αναγνωρίστηκαν από τη Ρωσία δύο ημέρες πριν την εισβολή στην Ουκρανία) και την Κριμαία (προσαρτήθηκε «de facto» στη Ρωσία το 2014).
«Νομίζω πως ζητήματα που αφορούν τις προσωρινά καταληφθείσες περιοχές και ψευδο-δημοκρατίες που δεν αναγνωρίζει κανείς πέραν της Ρωσίας, μπορούμε να τα συζητήσουμε και να βρούμε έναν συμβιβασμό σχετικά με το πώς θα συνεχίσουν αυτές οι περιοχές», είπε ο Ζελένσκι.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε πιο πριν ότι το Κίεβο θέλει τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Θέλαμε εδώ και καιρό μια απευθείας συνομιλία μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν επειδή όλοι καταλαβαίνουμε ποιος παίρνει τις τελικές αποφάσεις, ιδίως τώρα» ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
«Ο πρόεδρός μας δεν φοβάται τίποτα, συμπεριλαμβανομένης και της συνάντησης με τον Πούτιν», πρόσθεσε. «Εάν ο Πούτιν δεν φοβάται επίσης, ας έρθει στη συνάντηση, ας καθίσουν κάτω και να συζητήσουν», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.
Άντονι Μπλίνκεν: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει ο πόλεμος
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε όλα τα βήματα που χρειάζεται για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κατά την επίσκεψή του στην Εσθονία την Τρίτη.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι καθιστά τη Ρωσία ένα κράτος παρία και τη Μόσχα ότι διαχέει παραπληροφόρηση. Σημείωσε ότι ο κόσμος στη Ρωσία νομίζει ότι τα στρατεύματα είναι εκεί για να απελευθερώσουν ανθρώπους.
«Ελπίζουμε ότι θα μάθουν την αλήθεια για την Ουκρανία. Είναι επίθεση σε ένα κυρίαρχο κράτος», τόνισε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όπως είπε, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι έτοιμοι «να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή έρχεται» προς την κατεύθυνσή τους, «από όπου κι αν προέρχεται».
«Προειδοποιούμε το Κρεμλίνο και όσους συνεργάζονται με αυτό να σταματήσουν αυτό τον πόλεμο που ξεκίνησαν από επιλογή», είπε. «Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του εδάφους του ΝΑΤΟ. Μια επίθεση ενάντια σε μέλος του ΝΑΤΟ είναι επίθεση στο ΝΑΤΟ» υπογράμμισε ο Άντονι Μπλίνκεν.
Ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε επίσης ότι ο πρόεδρος Πούτιν καταστρέφει τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν εδώ και δεκαετίες και πως το ρούβλι καταρρέει.
Ευρώπη καλεί Πεκίνο
Νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη που είχαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της Ουκρανίας.
Καθώς η Κίνα, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία, δεν έχει ακόμα εκφραστεί ξεκάθαρα σε σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ευρωπαίοι ηγέτες προσέγγισαν τον Κινέζο πρόεδρο, πιθανότατα με στόχο αυτός να μεσολαβήσει για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε για «μέγιστη εγκράτεια» σχετικά με την Ουκρανία, ενώ χαρακτήρισε την κρίση «ιδιαιτέρως ανησυχητική» κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τους Μακρόν και Σολτς.
Ο Κινέζος πρόεδρος επέκρινε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας ως «επιβλαβείς για όλες τις πλευρές».
«Θέλουμε να αγωνιστούμε μαζί για να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης, όσον αφορά τον αντίκτυπο των κυρώσεων στα παγκόσμια οικονομία, στους ενεργειακούς πόρους, στις μεταφορές και στη σταθερότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας» φέρεται να είπε ο Σι.
«Έκλεισε» η συνάντηση Κουλέμπα-Λαβρόφ στην Αττάλεια
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, επιβεβαίωσε χθες (7/3) το βράδυ ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Rώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, μεθαύριο Πέμπτη στην Τουρκία.
«Αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται (συνάντηση) τη 10η (Μαρτίου). Για να δούμε — εάν πάει αεροπορικώς στην Αττάλεια, θα πάω κι εγώ. Ας καθίσουμε κάτω να συζητήσουμε», ανέφερε ο κ. Κουλέμπα σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.
Νωρίτερα χθες (7/3), ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο εμπόλεμων χωρών αναμένεται να έχουν συνάντηση για συνομιλίες στην Αττάλεια τη 10η Μαρτίου. Οι συνομιλίες αυτές πιθανόν θα είναι τριμερείς, καθώς σκοπεύει να συμμετέχει και ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου, όπως διευκρίνισε ο ίδιος.
Αν ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι διατεθειμένος να κάνει σοβαρή συζήτηση, μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση «διπλωμάτη προς διπλωμάτη», αλλά εάν ο ρώσος ΥΠΕΞ «αρχίσει να αναμασάει την παράλογη προπαγάνδα που σερβίρει τελευταία, θα ακούσει αυτό που του αξίζει, την αλήθεια», ανέφερε ακόμη ο Ντμίτρο Κουλέμπα.
Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας επανέλαβε εξάλλου πως το Κίεβο θέλει να γίνουν απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους προέδρους Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν.
Νέος Ψυχρός Πόλεμος
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιστρέψουν στην αρχή μιας «ειρηνικής συνύπαρξης» όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, φέρεται να ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Το υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε ότι είναι ανοικτό σε έναν ειλικρινή διάλογο, με αμοιβαίο σεβασμό, με τις ΗΠΑ και ότι συνεχίζει να υπάρχει η ελπίδα πως μπορεί να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όπως μετέδωσε το Interfax.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Live οι εξελίξεις από τα μέτωπα του πολέμου
- Πόλεμος στην Ουκρανία – Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορούν να κάνουν περισσότερα
- Ανδραβίδα: Το σκοτεινό παρελθόν του κτήνους – Σήμερα πάει στον ανακριτή
- Προέχει η ασφάλεια των ομογενών και η υποδοχή χιλιάδων προσφύγων
- Παγκόσμια ημέρα γυναίκας 2022 – Τι είναι και πως ξεκίνησε
- Είστε λάθος, κυρία Μαρία Ζαχάροβα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr