Η πρώτη βόμβα εξερράγη στην κοπτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Μαρ Γκίργκις) της Τάντα, στο Δέλτα του Νείλου. Σκοτώθηκαν επιτόπου 27 πιστοί και η εκκλησία έμοιαζε με σφαγείο από το αίμα των χριστιανών. Λίγες ώρες αργότερα, βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά του έξω από τον Αγιο Μάρκο της Αλεξάνδρειας. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν πάνω από 18 άνθρωποι και ανάμεσά τους οι 4 αστυνομικοί που φρουρούσαν την εκκλησία και εμπόδισαν τον τζιχαντιστή-καμικάζι να μπει στο κτίριο. Στην εκκλησία βρισκόταν και ο κόπτης Πατριάρχης Ταουάντρος Β’ (Θεόδωρος), ο οποίος απομακρύνθηκε ασφαλής. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου εξουδετέρωσαν στη συνέχεια άλλους δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς στο τέμενος Αμπντέλ Ραχίμ της πόλης Τάντα.
Συναγερμός
Οι τζιχαντιστές επέλεξαν την ιερή ημέρα για τους χριστιανούς, με την οποία σηματοδοτείται η έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, για να έχουν πολλά θύματα και να βυθίσουν στο πένθος την κοπτική χριστιανική κοινότητα της Αιγύπτου. Το ίδιο είχαν πράξει και τα Χριστούγεννα, όταν επιτέθηκαν την ώρα της λειτουργίας στον καθεδρικό ναό των κοπτών του Καΐρου, σκοτώνοντας περισσότερους από 25 πιστούς. Οι Αρχές της χώρας έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό προσπαθώντας να αποτρέψουν νέα χτυπήματα και λαμβάνουν μέτρα για την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο τέλος του μήνα. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας για τη λήψη έκτακτων μέτρων μετά τις επιθέσεις.
Το ιστορικό
Οι αιματηρές επιθέσεις των ακραίων ισλαμιστών εναντίον των κοπτών έχουν κλιμακωθεί μετά το 2013 που απομακρύνθηκε ο Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία. Ορισμένοι υποστηρικτές του Μόρσι που προέρχεται από το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων κατηγορούν τη χριστιανική κοινότητα της Αιγύπτου για την ανατροπή του πρώην προέδρου. Στους ακραίους ισλαμιστές που επιτίθενται στους χριστιανούς έχουν προστεθεί τα τελευταία δύο χρόνια και οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι επιδιώκουν μεγάλο αιματοκύλισμα. Η υποστήριξη του κόπτη Πατριάρχη Θεόδωρου στον Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι και η αντίθεσή του με το θρησκευτικό καθεστώς της σαρία που ήθελε να επιβάλει ο Μόρσι έχουν ενισχύσει την έχθρα που προϋπήρχε στους φανατικούς ισλαμιστές εναντίον των κοπτών. Το Ισλαμικό Κράτος, που έχει πραγματοποιήσει τελευταία μεμονωμένες επιθέσεις σε ιερωμένους, πιστούς και μέλη των αστυνομικών δυνάμεων κυρίως στην περιοχή του Σινά, είχε προαναγγείλει από τον Φεβρουάριο επιθέσεις εναντίον των χριστιανών.
Μηνύματα
Τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις εξέφρασε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’. «Είμαστε στο πλευρό του αιγυπτιακού λαού», δήλωσε ο Πατριάρχης, προσθέτοντας: «Ας ελπίσουμε ότι ο ερχόμενος προς το εκούσιον πάθος Ιησούς Χριστός θα μαλακώσει τον πόνο των οικογενειών που τόσο άδικα έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και θα φέρει την ειρήνη στην ευλογημένη Αίγυπτο». «Ας προσευχηθούμε για τα θύματα… Στέλνω τα βαθύτατά μου συλλυπητήρια στον αγαπητό αδελφό μου, Ταουάντρος», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος χθες το πρωί μετά τη λειτουργία.
Οι κόπτες
Οι κόπτες είναι μονοφυσίτες, δηλαδή πιστεύουν ότι ο Χριστός είχε μόνο τη θεϊκή φύση, η οποία επικράτησε της ανθρώπινης. Αποτελούν το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου. Η Κοπτική Εκκλησία ανήκει στις ανατολικές εκκλησίες, όπως η Αρμενική. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι μουσουλμάνοι Αιγύπτιοι αποδέχονται και σέβονται τους χριστιανούς της χώρας του Νείλου. Ενδεικτικό είναι ότι η Κυριακή των Βαΐων τιμάται ως γιορτή στην Αίγυπτο.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου