Νωρίτερα, το γραφείο του Ουκρανού προέδρου δήλωνε ότι στόχος του Κιέβου για τις συζητήσεις ήταν η άμεση κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει των συνομιλιών στην Λευκορωσία αλλά και δεδομένης της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία για μια πέμπτη ημέρα.
«Στόχος μας είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και, το σημαντικότερο απ’ όλα, να χαίρουμε μιας ισότιμης αντιμετώπισης με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Είμαι σίγουρος ότι είναι δίκαιο και είμαι σίγουρος ότι είναι δυνατό να συμβεί», είπε ο Ζελένσκι. Στην συνέχεια, προέτρεψε για μια ακόμη φορά τους Ρώσους στρατιώτες να παραδώσουν τα όπλα και να αποχωρήσουν από την Ουκρανία. Μεταξύ άλλων, ο Ζελένσκι ανήγγειλε ότι οι κρατούμενοι με στρατιωτική εμπειρία που θέλουν να πολεμήσουν τους Ρώσους θα απελευθερωθούν.
«Έχουμε περάσει τόσα πολλά αυτή την περίοδο» σημείωσε επιπλέον ο Ουκρανός πρόεδρος, λίγα λεπτά πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία στο Γκόμελ.
Από μεριάς της, η Ρωσία ενδιαφέρεται να καταλήξει σε μια συμφωνία που είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών στις συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι τη Δευτέρα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στις συνομιλίες συμμετέχει και ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτης της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, κατόπιν αιτήματος της ουκρανικής πλευράς.
Ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ: Πώς ανταποκρίθηκαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι
Υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκαν με πρόσφατες δηλώσεις τους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε., δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM σήμερα.
Ροβανιέμι: Δύο νεκροί και 37 τραυματίες σε τροχαίο με τουριστικό λεωφορείο
«Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία, οπως και να έχει, θα πραγματοποιηθεί», επεσήμανε ο Μισέλ, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει ήδη μια «πολύ ισχυρή» συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία, η οποία μπορεί να εμβαθυνθεί.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Πράγματι εν καιρώ [θα] ανήκει σε εμάς. Είναι χώρα που ανήκει ανάμεσά μας και θέλουμε να ενταχθεί», είπε η φον ντερ Λάιεν σε δημοσιογράφο του Euronews ερωτηθείσα χθες Κυριακή σχετικά με την εισδοχή του Κιέβου στην ΕΕ. Επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη πεδία συνεργασίας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Κίεβο.
Η Τσεχία στηρίζει επίσης τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων CTK. Ο Φιάλα είπε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ουκρανία είναι καλοδεχούμενη στην κοινότητα δημοκρατικών χωρών της Ευρώπης, σύμφωνα με το CTK.
Κρεμλίνο: Εχθρική η συμπεριφορά της ΕΕ – Θα απαντήσουμε κατάλληλα στις κυρώσεις
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, έκανε λόγο για εχθρική συμπεριφορά της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, αναφερόμενος στην παροχή όπλων στην Ουκρανία από χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι η επιβολή κυρώσεων στη χώρα του έχει ήδη αρχίσει να έχει αντίκτυπο στην οικονομία της.
Ο Πεσκόφ υποστήριξε πως ο πρόεδρος Πούτιν εργάζεται επί του παρόντος επί της οικονομικής απάντησης που «πρέπει να δοθεί» στις βαριές δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας.
«Ο πρόεδρος βρίσκεται στο Κρεμλίνο, ασχολείται με την οικονομία. Οι κυρώσεις είναι βαριές, δημιουργούν προβλήματα, αλλά η Ρωσία έχει όλο το αναγκαίο δυναμικό για να αντισταθμίσει τις ζημίες» επισήμανε ο Πεσκόφ, τονίζοντας ότι η Μόσχα θα απαντήσει σύντομα στις δυτικές κυρώσεις κατά της αεροναυπηγικής βιομηχανίας.
«Η κατευθυντήρια αρχή θα είναι η αμοιβαιότητα και τα συμφέροντά μας θα είναι στην προμετωπίδα» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Ο Πεσκόφ ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν θα έχει συναντήσεις εντός της ημέρας με σειρά αξιωματούχων, όπως ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.
Ο Πεσκόφ κατηγόρησε την ΕΕ για «εχθρική συμπεριφορά» κατά της Ρωσίας, λέγοντας ότι η τροφοδοσία της Ουκρανίας με όπλα είναι «αποσταθεροποιητική» και αποδεικνύει ότι η Ρωσία «έχει δίκιο», όταν ζητά την πλήρη αποστρατικοποίηση της γείτονος χώρας της.
Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των απωλειών των ρωσικών δυνάμεων, αλλά και να σχολιάσει τις εντολές Πούτιν για την θέση των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων σε κατάσταση συναγερμού.
Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν, ο πόλεμος μαίνεται ακόμη
Ενώ οι ειρηνευτικές συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η ένταση των συγκρούσεων στην Ουκρανία δεν έχει καταλαγιάσει ούτε στο ελάχιστο.
Μια από τις σφοδρότερες μάχες εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στο Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά της χώρας. Τα ρωσικά στρατεύματα φέρονται να πλήττουν το Χάρκοβο με πυραύλους MLRS. Πληροφορίες κάνουν λόγο για αρκετούς νεκρούς και σοβαρά τραυματίες, κάποιοι εκ των οποίων έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς.
Στα νοτιοανατολικά, οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής κατέλαβαν δύο μικρές πόλεις και την περιοχή γύρω από ένα πυρηνικό εργοστάσιο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax τη Δευτέρα 28/2.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Ενερχοντάρ στη νοτιοανατολική περιοχή Ζαπορίζια της Ουκρανίας, καθώς και την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, μετέδωσε το Interfax. Η λειτουργία του εργοστασίου συνεχίζεται κανονικά, ανέφερε.
Η Ουκρανία αρνήθηκε ότι ο πυρηνικός σταθμός έπεσε στα χέρια της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων.
Η ανελέητη ρωσική πολιορκία στην Μαριούπολη συνεχίστηκε και κατά το βράδυ της Κυριακής (27/2) προς Δευτέρα (28/2), με τις ουκρανικές δυνάμεις να αντιστέκονται ακόμα, αλλά τις απώλειες να αυξάνονται. Ανάμεσα στα θύματα της ρωσικής επιθετικότητας στην περιοχή συγκαταλέγεται πλέον και ένα 6χρονο κορίτσι, το σπίτι του οποίου βομβαρδίστηκε.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, άλλοι δύο Έλληνες ομογενείς βρέθηκαν νεκροί στο χωριό Σαρτανά, στα περίχωρα της Μαριούπολης. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για ακόμα τέσσερις τραυματίες. Το χωριό έχει ισοπεδωθεί.