Γράφει η ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Η Ευρώπη στο μεγαλύτερο τμήμα της, οι ΗΠΑ και ασιατικές χώρες -κυρίως όπου η κατάσταση της πανδημίας σταθεροποιήθηκε και η εμβολιαστική κάλυψη είναι υψηλή- έχουν ήδη καταστρώσει σχέδια άρσης των αυστηρών απαγορεύσεων. Με δισταγμούς στην αρχή, αλλά με περισσότερο θάρρος τώρα, οι πολίτες πολλών χωρών άρχισαν και πάλι να ταξιδεύουν, οι πτήσεις γεμίζουν και τα σύνορα ανοίγουν.
Το Ισραήλ ανοίγει από την 1η Μαρτίου τα σύνορα και υποδέχεται όλους τους τουρίστες, ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κατάστασης – με την υποχρέωση, ωστόσο, της διενέργειας δύο τεστ PCR πριν από την αναχώρηση και ενός κατά την άφιξη στη χώρα. Μέχρι τώρα, μόνο οι εμβολιασμένοι τουρίστες μπορούσαν να εισέλθουν στο Ισραήλ. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αυστραλία, που ανοίγει τα σύνορά της ύστερα από δύο χρόνια. Η Αυστραλία είχε ακολουθήσει την πιο αυστηρή στρατηγική έναντι των ξένων τουριστών, απαγορεύοντας την είσοδο σε όλους, ενώ τώρα, αφού πέτυχε υψηλό ποσοστό εμβολιασμού των πολιτών, ήρε τα μέτρα. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό μειώθηκε σε 2.600 την ημέρα, ενώ πριν από ένα μήνα ήταν περίπου 5.400 οι νοσηλείες.
Οι επιστήμονες σε πολλές χώρες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό αυτό το «άνοιγμα» των κοινωνιών προς την κανονικότητα, χωρίς να αποκλείουν ένα νέο κύμα της πανδημίας και την εμφάνιση άλλων μεταλλάξεων, μεταδοτικών όσο και η «Ομικρον». Αν και φοβούνται, όμως, τις πιθανές νέες μεταλλάξεις, έχουν τη βεβαιότητα ότι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της Γης έχει αποκτήσει κάποιου είδους ανοσία, ενώ αισιοδοξούν ότι τα νέα κύματα του κορονοϊού που θα υπάρξουν δεν θα βρουν την ανθρωπότητα απροετοίμαστη, καθώς υπάρχουν πλέον εμβόλια και φάρμακα. Σύμφωνα με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία, η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 6 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από το τέλος Δεκεμβρίου του 2019, που εμφανίστηκε.
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας καταργείται στους κλειστούς δημόσιους χώρους της Γαλλίας, στους οποίους, όμως, απαιτείται εμβολιαστικό πάσο. Οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές στα δημόσια μέσα μεταφοράς, ενώ η Ισπανία τις κατήργησε παντού. Στη Γερμανία, ως «Ημέρα Ελευθερίας» -οπότε θα αρθούν οι περισσότερες απαγορεύσεις- έχει οριστεί η 20ή Μαρτίου. Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έχει σκοπό να παρουσιάσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα σχέδιο που θα προβλέπει την κατάργηση της καραντίνας για όσους είναι θετικοί στον κορονοϊό. Ο ιατρικός σύλλογος αντιδρά στο σχέδιο, όμως ο Τζόνσον δήλωσε ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό». Αν ισχύσει το μέτρο, η Βρετανία θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα επιτρέπει σε νοσούντες να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς.
Στις ΗΠΑ, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος δρ. Αντονι Φάουτσι ανακοίνωσε ότι ήρθε η ώρα η χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα, παρά τις μολύνσεις και τους θανάτους, που άρχισαν πάντως να μειώνονται (περίπου 2.200 Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε μέρα, οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι). Σε απόλυτους αριθμούς οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει τους περισσότερους νεκρούς και ακολουθούν η Βραζιλία, η Ινδία, η Ρωσία. Σε σχέση με τον πληθυσμό τους, οι χώρες που έχουν θρηνήσει τους περισσότερους νεκρούς είναι οι: Βουλγαρία, Βοσνία, Ουγγαρία, Βόρεια Μακεδονία.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Πάνω από το 10% οι επαναλοιμώξεις με Όμικρον
- Φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia: Συνεχίζεται η αναζήτηση για τους 10 αγνοούμενους
- Ουκρανία: Ναι λένε Μπάιντεν και Πούτιν στη σύνοδο κορυφής που πρότεινε ο Εμανουέλ Μακρόν
- Οπαδική βία: Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα από την κυβέρνηση