Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο αφού πήραν τον έλεγχο της πρωτεύουσας, Καμπούλ.
Ο πρώην πρόεδρος, Ασράφ Γκάνι, αποκάλυψε ότι όταν ξύπνησε στις 15 Αυγούστου «δεν είχε ιδέα» ότι θα ήταν η τελευταία του μέρα στο Αφγανιστάν.
Μόνο όταν το αεροπλάνο του έφυγε από την Καμπούλ συνειδητοποίησε ότι και ο ίδιος την εγκατέλειπε οριστικά, είπε ο κ. Γκάνι στην εκπομπή Today του BBC Radio 4.
Ο Ασράφ Γκάνι έχει δεχτεί έντονη κριτική και κατηγορηθεί ότι εγκατέλειψε τη χώρα στο έλεος των Ταλιμπάν. Τώρα, ο Αφγανός πρώην πρόεδρος βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο κ. Γκάνι μίλησε δημόσια για τις ώρες εκείνες σε συνομιλία του με τον στρατηγό Σερ Νικ Κάρτερ, τον πρώην Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στο πρόγραμμα Today την Πέμπτη.
Καθώς ξημέρωνε η 15η Αυγούστου, υπενθύμισε ο κ. Γκάνι, οι μαχητές των Ταλιμπάν είχαν συμφωνήσει να μην εισέλθουν στην Καμπούλ – «αλλά δύο ώρες αργότερα, αυτό δεν συνέβη».
«Δύο διαφορετικές φατρίες των Ταλιμπάν πλησίαζαν από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις», εξήγησε ο κ. Γκάνι. «Και η πιθανότητα μιας μαζικής σύγκρουσης μεταξύ τους που θα κατέστρεφε την πόλη των πέντε εκατομμυρίων και θα έφερνε συμφορές στους ανθρώπους της ήταν τεράστια».
Ο πολιτικός είπε ότι συμφώνησε να αφήσει τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας και τη σύζυγό του να φύγουν από την Καμπούλ και μετά περίμενε ένα αυτοκίνητο για να τον μεταφέρει στο υπουργείο Άμυνας.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Το αυτοκίνητο δεν ήρθε ποτέ. Αντίθετα, ο «τρομοκρατημένος» επικεφαλής της προεδρικής ασφάλειας πήγε σε αυτόν για να του πει ότι αν, ως πρόεδρος, πάρει θέση, «θα σκοτωθούν όλοι».
«Δεν μου έδωσε περισσότερα από δύο λεπτά», είπε ο κ. Γκάνι. «Οι οδηγίες έλεγαν να προετοιμαστώ για την αναχώρηση για την πόλη Κοστ. Μου είπε ότι η Κοστ είχε “πέσει”, το ίδιο και η Τζαλαλαμπάντ».
«Δεν ήξερα πού θα πάμε. Μόνο όταν απογειωθήκαμε, έγινε σαφές ότι φεύγαμε από το Αφγανιστάν. Αυτό λοιπόν ήταν πραγματικά ξαφνικό», εξήγησε.
Μετά την αποχώρησή του, ο κ. Γκάνι επικρίθηκε έντονα από πολλούς στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου του, Αμρουλάχ Σαλέχ, ο οποίος τον χαρακτήρισε «επαίσχυντο».
Προέκυψαν επίσης ισχυρισμοί ότι ο κ. Γκάνι είχε φύγει, παίρνοντας μαζί του τεράστια χρηματικά ποσά – κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά, χαιρετίζοντας μια διεθνή έρευνα που είπε ότι θα καθαρίσει το όνομά του.
«Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά, δεν έβγαλα χρήματα από τη χώρα», είπε και πρόσθεσε: «Ο τρόπος ζωής μου είναι γνωστός σε όλους. Τι θα έκανα με τα χρήματα;».
ΠΗΓΗ: BBC
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Ντράφι: Απαγωγή της τίγρεως βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. πίσω από το θρίλερ με τον επιχειρηματία
- Όμικρον: Εκτός ελέγχου η μετάλλαξη – Ρεκόρ κρουσμάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ
- Νέα μέτρα από σήμερα: Φαγητό έως 12, ρεβεγιόν έως 02.00, χωρίς μουσική και καθισμένοι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr