Το 1972 ο ίδιος ο Χένρι Κίσινγκερ χρειάστηκε να μεσολαβήσει στον ιδιόρρυθμο Αμερικανό πρωταθλητή Μπόμπι Φίσερ, για να τον πείσει να αφήσει τα καπρίτσια και να επιστρέψει στον τελικό του παγκόσμιου πρωταθλήματος στο Ρέικιαβικ, προκειμένου να αποσπάσει το στέμμα για λογαριασμό των ΗΠΑ από τον Σοβιετικό Μπόρις Σπάσκι. Οπερ και εγένετο.
Εξι χρόνια αργότερα στο Μπάγκιο των Φιλιππίνων ο αγαπημένος του μπρεζνιεβικού κομμουνισμού, Ανατόλι Κάρποφ, νίκησε δύσκολα τον αυτομολήσαντα στη Δύση και «προδότη της σοβιετικής πατρίδας», Βίκτωρα Κορτσνόι, σε ένα τεταμένο ματς που σημαδεύτηκε από καταγγελίες για παρακολουθήσεις, παραψυχολόγους, γιαούρτια με κωδικούς κινήσεων (!) και άλλα τέτοια ευτράπελα. Τρία χρόνια αργότερα στο ματς-ρεβάνς των δύο ανδρών στην Ελβετία (που έληξε, επίσης, υπέρ του Κάρποφ) η κατάσταση είχε κάπως εκτονωθεί.
Ανατόλι Κάρποφ
Τελευταίο επεισόδιο
Στις μέρες μας, με τείχη και παραπετάσματα πεσμένα, την ελεύθερη διακίνηση αθλητών και προπονητών να αποτελούν πλέον καθεστώς και το χρήμα να κυριαρχεί της ιδεολογίας και της γεωπολιτικής στις διεθνείς σχέσεις, πολλοί έπεσαν από τα σύννεφα για τη διαμάχη που ξέσπασε στο πρόσφατο ματς του παγκόσμιου πρωταθλήματος σκακιού στο Ντουμπάι, ανάμεσα στον Νορβηγό «υπεραθλητή» Μάγκνους Κάρλσεν, 31 ετών, και τον Ρώσο συνομήλικό του Ιαν Νεπομνιάτσι.
Μετά τη λήξη του ματς -το οποίο ο Κάρλσεν κατέκτησε θριαμβευτικά με 4-0 νίκες και 7 ισοπαλίες διατηρώντας τον τίτλο που κατέχει από το 2013- αποκαλύφθηκε το άβολο μυστικό: Στο αναλυτικό επιτελείο του Νορβηγού εργαζόταν και ο κορυφαίος Ρώσος γκραντμάστερ, 26χρονος Ντανίλ Ντούμποφ, ο οποίος παλαιότερα είχε συνεργαστεί με τον Νεπομνιάτσι και, άρα, γνώριζε τα μυστικά του!
Στις εποχές της Σοβιετικής Ενωσης αυτό θα ισοδυναμούσε με εσχάτη προδοσία και κάπως έτσι το είδαν και τώρα οι «εθνικιστές» της ρωσικής σκακιστικής οικογένειας. Ιδίως ο πρώην αντίπαλος του Κάρλσεν, Σεργκέι Καριάκιν, που ηττήθηκε οριακά το 2016 από τον Νορβηγό, αλλά και ο Ρώσος γκραντμάστερ και σχολιαστής Σεργκέι Σίποβ, που ζήτησε την αποπομπή του «προδότη» Ντούμποφ από τη ρωσική εθνική ομάδα σκακιού! «Αχ, Ντάνια, Ντάνια, γιατί το έκανες αυτό; Για πόσα λεφτά; Νομίζω ότι δεν πρέπει να ξαναπαίξεις με την Εθνική», είπε ο Σίποβ, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Ρωσικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, Ιλια Λέβιτοφ, δήλωσε επίσης σοκαρισμένος: «Ειλικρινά, δεν το χωράει ο νους μου. Ο Ντούμποφ έλεγε συνέχεια πόσο περήφανος είναι που παίζει με την Εθνική Ρωσίας και πόσο μεγάλη δύναμη είμαστε…».
Σεργκέι Σίποβ
Η λέξη «προδοσία» ξέφυγε αβίαστα από τα χείλη του Καριάκιν, ενός νεαρού Ρώσου της Κριμαίας, που το 2016 έλεγε ότι θέλει να ξαπανάρει τον παγκόσμιο τίτλο του σκακιού για να τον χαρίσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Εδωσε, πράγματι, όλες του τις δυνάμεις στο ματς της Νέας Υόρκης απέναντι στον Κάρλσεν, κατάφερε να μη χάσει στη διάρκεια των πρώτων 12 παρτίδων (γι’ αυτό και απέκτησε το παρατσούκλι «υπουργός Αμυνας»), αλλά υπέκυψε στα μπαράζ με παρτίδες μειωμένου χρόνου σκέψης, όπου ο Νορβηγός είναι ασυναγώνιστος.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Μετριοπαθής αντίδραση
Ο τωρινός ηττημένος, Ιαν Νεπομνιάτσι, αρνήθηκε να προσχωρήσει στην ούλτρα-εθνικιστική λογική, ευχαριστώντας (!), μάλιστα, τον Ντούμποφ για τα δύο χρόνια που συνεργάστηκαν μαζί και λέγοντας μόνο με κάποιο παράπονο ότι «θα μπορούσε να μείνει ουδέτερος».
Φοβισμένος, προφανώς για το μέλλον της καριέρας του στη Μόσχα, ο Ντούμποφ ισχυρίστηκε πως δεν έκανε τίποτα κακό, καθώς ήταν μέλος του επιτελείου του Κάρλσεν προτού γνωστοποιηθεί ο αντίπαλός του. Επανέλαβε πόσο περήφανος νιώθει που αποτελεί μέλος της Εθνικής Ρωσίας (και, μάλιστα, «χωρίς αμοιβή», όπως υπογράμμισε) τρίβοντας στα μούτρα των επικριτών του τις 8 αήττητες παρτίδες του στο πρόσφατο Εuro του σκακιού.
Αυτοί που προσπάθησαν να κατευνάσουν κάπως τα πνεύματα ήταν δύο… γερόλυκοι του παγκόσμιου σκακιού. Η γνώμη του ενός, μάλιστα, έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς πρόκειται για τον απόλυτο πρωταγωνιστή της ψυχροπολεμικής περιόδου, Ανατόλι Κάρποφ (παγκόσμιος πρωταθλητής 1975-85 και κορυφαίος αθλητής της Σοβιετικής Ενωσης σε όλα τα σπορ το 1978): «Την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης αυτό θα ήταν απαράδεκτο», δήλωσε ο 71χρονος Κάρποφ στο Match.tv. «Tώρα ο καθένας είναι ελεύθερος να χειρίζεται τη μοίρα του, τη δύναμη και την ενέργειά του. Προφανώς, δεν ήταν τόσο πατριωτικό από πλευράς του Ντούμποφ. Είχε δικαίωμα να το κάνει; Μάλλον ναι. Ωστόσο, υπάρχει ένα λεπτό σημείο. Ο Ντούμποφ είναι μέλος της εθνικής ομάδας και αν πληρώνεται γι’ αυτό (σ.σ.: ο Ντούμποφ ήδη ξεκαθάρισε ότι προσφέρει τις υπηρεσίες του αμισθί στο εθνικό συγκρότημα) τότε δεν θα είχε το ηθικό δικαίωμα να βοηθήσει τον Κάρλσεν απέναντι σε Ρώσο σκακιστή».
Παγκοσμιοποίηση
Εξάλλου, ο Ινδός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής, Βίσι Ανάντ (2007-2013), δήλωσε στο ρωσικό site Championat.ru: «Ζούμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, όπου οι άνθρωποι δουλεύουν ανεμπόδιστα για ξένες εταιρίες, μεταναστεύουν σε άλλες χώρες, αγοράζουν ξένους παίκτες στις ομάδες τους. Ταυτόχρονα δεν μπορείς να πεις ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τις εθνικές ιδέες. Αν ο Ντούμποφ πιστεύει ότι έχει δίκιο, τότε έτσι είναι».
Το πρόβλημα είναι ότι ο 26χρονος γκραντμάστερ είχε μπει στο… μάτι του Κρεμλίνου με δηλώσεις του το 2018 για την Κριμαία, όταν κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα γρήγορου σκακιού. Κι αυτό τον κατέστησε υπότροπο στα μάτια των οπαδών του Πούτιν.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr