«Σας ζητώ να δώσετε μια απάντηση την οποία εκείνοι που μας παρακολουθούν στην τηλεόραση, από το εξωτερικό, οι συμπολίτες μας, όλη η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος μπορούν να ακούσουν», είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια μιας ομιλίας στην Άγκυρα. Στη συνέχεια, απαρίθμησε τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει, όπως είπε, η εγκαθίδρυση ενός προεδρικού συστήματος, απευθυνόμενος στο πλήθος που απάντησε με ένα ηχηρό “Ναι” όταν το ρώτησε αν είναι υπέρ «ενός μοναδικού έθνους, μιας μοναδικής σημαίας, ενός μοναδικού κόμματος, και ενός μοναδικού κράτους».
Στην προσπάθεια να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου αναμένεται αμφίρροπο, ο Ερντογάν αναφέρθηκε πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες στη διπλωματική κρίση που ξέσπασε από την άρνηση πολλών ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως της Γερμανίας και της Ολλανδίας, να επιτρέψουν στους υπουργούς του να συμμετάσχουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις με την τουρκική διασπορά ενόψει της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
Ντόναλντ Τραμπ: Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση - Πρόσωπα... φωτιά σε θέσεις κλειδιά
Επανήλθε σήμερα λέγοντας πως «οι μάσκες των ευρωπαϊκών χωρών έπεσαν και κανείς μπορεί να δει τώρα το πραγματικό πρόσωπό τους».
«Αυτή η Ευρώπη, όπως ήταν και πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι ρατσιστική, φασιστική και σκληρή. Μια Ευρώπη αντι-τουρκική και αντι-ισλαμική», είπε.
Ο Ερντογάν και πολλοί τούρκοι αξιωματούχοι έχουν κατ΄επανάληψη χαρακτηρίσει τις τελευταίες εβδομάδες την απαγόρευση συγκεντρώσεων των οπαδών του «ναζιστικές» ή «φασιστικές» μεθόδους.
Την Κυριακή (προχθές), ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε προσωπικά στο στόχαστρο την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, την οποία κατηγόρησε ότι κατέφυγε σε «ναζιστικές πρακτικές». Η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις αυτές.