Ο Πούτιν κέρδισε την υποστήριξη του Σι στις αξιώσεις του να λάβει δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσία από τη Δύση, δήλωσε αξιωματούχος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το Reuters.
Η Ρωσία θέλει οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να εγγυηθούν ότι η στρατιωτική συμμαχία δεν θα επεκταθεί περαιτέρω προς τα ανατολικά, ούτε θα αναπτύξει οπλικά συστήματα στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες στα σύνορα της Ρωσίας.
Ο Πούτιν αποκάλεσε τον Σι «αγαπητό του φίλο» και είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν φτάσει σε «πρωτοφανώς υψηλό επίπεδο».
Ο Σι και ο Πούτιν συναντήθηκαν τελευταία φορά στα τέλη Ιουνίου , επίσης μέσω βιντεοκλήσης. Νωρίτερα μέσα στο έτος, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν, ξανά εικονικά, στο πλαίσιο μιας τελετής για την έναρξη ενός έργου πυρηνικού αντιδραστήρα. Ο Πούτιν και ο Σι μίλησαν επίσης τηλεφωνικά τον Αύγουστο, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και καθώς οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματά τους από τη χώρα.
Πριν από την τελευταία εικονική συνάντηση των Πούτιν και Σι, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητούσαν για τις εντάσεις στην Ευρώπη και χαρακτήρισε τις δύο χώρες ως «συμμάχους», σύμφωνα με το Reuters. «Βλέπουμε πολύ, πολύ επιθετική ρητορική από την πλευρά του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, και αυτό απαιτεί συζήτηση μεταξύ ημών και των Κινέζων», είπε ο εκπρόσωπος.
Σε μια εικονική συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν πρέπει να επιτρέψει στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα τις διαβεβαιώσεις ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν θα πραγματοποιήσουν επίθεση.
Ο Μπάιντεν είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα δεχόταν ένα τέτοιο αίτημα. Η Ουκρανία ήθελε να ενταχθεί στη συμμαχία από το 2002, αλλά η Ρωσία αντιτάχθηκε με την αιτιολογία ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε άμεση απειλή για τα σύνορά της.
Είναι λιγότερο σαφές ποια είναι η θέση του Πεκίνου για την Ουκρανία. Ο Σι μίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Ιούλιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.
Η Κίνα μοιράζεται μακρά σύνορα με τη Ρωσία και μεγάλο μέρος της διμερούς τους σχέσης έχει επικεντρωθεί στο εμπόριο, ειδικά στον τομέα της ενέργειας. Φέτος, η Κίνα αγόρασε σημαντικές ποσότητες άνθρακα και άλλων καυσίμων από τον γείτονά της στα βόρεια, για να βοηθήσει στην μείωση της έλλειψης άνθρακα.
Ο Σι είπε την Τετάρτη ότι ανυπομονούσε να δει τον Πούτιν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας μετά τον Covid, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Στάθης Παναγιωτόπουλος: Οι νέες καταγγελίες, το μέλλον των «Ράδιο Αρβύλα» και η σκληρή κριτική
- Κορονοϊός: «Μαύρη Τρίτη» με ρεκόρ θανάτων και νέο μέτωπο στην Κρήτη
- Καιρός σήμερα: Χιόνια, καταιγίδες και κρύο σε όλη τη χώρα
- Ροζίτα Σώκου: Έφυγε πλήρης ημερών και γραπτών
- Ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός παιδιών 5 -11 ετών – Ποιες οι παρενέργειες
- Ολες οι δυνάμεις στη μάχη με τους ακροδεξιούς… ψεματοφύλακες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr